Susret Bošković - Pabriks

eFP misija kao platforma za unapređenje odbrambene saradnje Crne Gore i Letonije

Ministar odbrane, Predrag Bošković boravio je danas u zvaničnoj posjeti Republici Letoniji, saopšteno je iz Ministarstva.
Objavljeno: 24. 04. 2019 - 18:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi, tokom susreta u Rigi sa letonskim kolegom, Artisom Pabriksom, Bošković je iskazao spremnost Crne Gore za jačanje bilateralne saradnje sa Republikom Letonijom, kao pouzdanim saveznikom u pružanju doprinosa sveukupnom jačanju kolektivne odbrane.

„Upućivanjem pripadnika Vojske Crne Gore u misiju Ojačano prisustvo NATO na Istoku – eFP, dokazali smo svoju posvećenost NATO politici odvraćanja i odbrane, kao i spremnost da učešćem u međunarodnim misijama i operacijama doprinesemo projektovanju stabilnosti u okviru i van granica NATO Alijanse'', kazao je Bošković.

On je, dodaje se, informisao letonskog kolegu o planovima Crne Gore za dalji doprinos eFP misiji, istakavši da Crna Gora svojim učešćem u ovoj misiji pokazuje odlučnost da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbijednosti njenih građana i teritorije. Ministar Bošković je naglasio da upravo upućivanje Izviđačkog odjeljenja Vojske Crne Gore u eFP misiju predstavlja snažnu platformu za definisanje zajedničkih bilateralnih aktivnosti i projekata.

"Ministar Pabriks je istakao snažnu podršku Republike Letonije jačanju evropske i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana, afirmativno ocijenivši uticaj punopravnog članstva Crne Gore u NATO na stabilnost zapadno-balkanskog regiona.

Pabriks je kazao da se Crna Gora dokazala kao pouzdan i kredibilan saveznik, naglašavajući da je njen doprinos eFP misiji još jedan pokazatelj crnogorske posvećenosti jačanju globalnog mira i stabilnosti, kao i povjerenja među oružanim snagama savezničkih zemalja", navodi se u saopštenju.

Bošković se sreo i sa državnim sekretarom letonskog Ministarstva odbrane, Janisom Garisonsom, a potom je sa saradnicima posjetio Adaži bazu, sjedište Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, u okviru koje je angažovano pješadijsko izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore od decembra 2018. godine.

U razgovoru sa našim vojnicima, Bošković je iskazao zadovoljstvo pozitivnim ocjenama visokih vojnih predstavnika o njihovom profesionalnom odnosu prema dodijeljenim zadacima. On je izrazio očekivanje da će nastaviti da dostojno predstavljaju Crnu Goru odgovornim pristupom prema obavezama i patriotskim odnosom prema svojoj državi. Bošković je, kako se zaključuje, poručio da je naše učešće u ovoj misiji još jedna prilika za jačanje kapaciteta VCG i međusavezničkog povjerenja.

 

Komentari: 0

Novi komentar