Pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje

Vakcinu MMR nije primilo oko 9.500 mališana

U Crnoj Gori, prema podacima Instituta za javno zdravlje, oko 9.500 djece (generacije između 2012. i 2017.) nevakcinisano je protiv malih boginja, piše Pobjeda.
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 06:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Senad Begić kaže da se na svu sreću ta djeca ne nalaze na jednom mjestu, već su nepravilno raspoređeni po svim opštinama što je, objašnjava, povoljna situacija, jer je opasnost od epidemije manja.

“Karakteristika Crne Gore je ta da roditelji ne odbijaju vakcinaciju nego je odgađaju za neki stariji uzrast. Stoga je jedan od ciljeva obilježavanje Evropske nedjelje imunizacije da se roditeljima predoči značaj raspolaganja sa pravim činjenicama, da koriste naučno provjerene podatke i da te podatke dijele sa drugima”, kazao je Begić na radnom doručku sa novinarima koji je organizovao časopis Medikal.

I generalni direktor Direktorata za javno zdravlje u Ministartvu zdravlja Miro Knežević apeluje na roditelje da vjeruju nauci, a ne ljudima koji stavove temelje na emocijama.

On je podsjetio da je zbog antivakcinalnog lobija prethodnih godina došlo do smanjenja obuhvata vakcinacijom, ali da se situacija popravila nakon sprovedene kampanje.

“Srećom, roditelji mijenjaju stav prema vakcinama posebno kada su u pitanju vakcine protiv MMR. Ipak, imunizacija kod nas još ne obuhvata 95 odsto populacije koliko je potrebno za potpuni imunitet”, rekao je Knežević.

On je naveo i da vakcina MMR ima dovoljno, te da se jedino čeka isporuka vakcina za djecu protiv hepatitisa B koja je deficitu.

Povodom obilježavanja Evropske nedjelje imunizacije, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović imala je jasnu poruku vakcina djeluje i vakcina je efikasna.

Oklijevanje roditelja da donesu odluku da vakcinišu dijete je, prema njenim riječima, ozbiljna prijetnja po javno zdravlje na globalnom nivou.

Prema njenim riječima, proizvođači vakcina renomirani su proizvođači, a njihova provjera strogo je kontrolisana.

Vakcine MMR (protiv malih boginja, zaušaka i rubeola) koje se koriste u Crnoj Gori su, kako je saopštila Maja Stanković iz Odjeljenja za farmakovigilancu u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva, bezbjedne.

Prema njenim riječima, proizvođači vakcina renomirani su proizvođači, njihova provjera strogo je kontrolisana, a kvalitet vakcina se provjerava u najboljim laboratorijama zemalja EU.

“Iza registracionog rješenja MMR vakcina kojom se vakcinišu djeca u Crnoj Gori, pravno leži Evropska komisija, Evropska agencija za ljekove je izdala pozitivno mišljenje. Kvalitet vakcina se provjerava u najboljim laboratorijama zemalja EU. Iza registracionog rješenja MMR vakcina kojom se vakcinišu djeca u Crnoj Gori, pravno leži Evropska komisija, Evropska agencija za ljekove je izdala pozitivno mišljenje”, poručila je Stanković.

Komentari: 0

Novi komentar