Akcije Bicikla.me u cilju bezbjednosti

Podijeljeno 60 kompleta svjetala

Aktivisti i aktivistkinje NVO Biciklo.me  su sinoć od 19 do 20 sati u Podgorici izveli akciju u kojoj su podijelili šezdeset kompleta svjetala koja propisuje Zakon o bezbjednosti saobraćaja.
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 09:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Volonteri ove organizacije su na tri najfrekventnije lokacije (kod pošte u centru, pored restorana “Maša“ Preko Morače i kod spomenika Svetom Petru cetinjskom) zaustavljali bicikliste/biciklistkinje bez propisane opreme za noćnu vožnju i poklanjali im je, uz savjete za pravilno korištenje i održavanje.

Biciklisti/kinje su obavezni da ova svijetla koriste i prilikom smanjene vidljivosti, tj. kada ona padne ispod 200m.

Sredstva za ovu akciju je obezbjedio Glavni grad Podgorica.

Prethodnih dana, na fejsbuk stranici Bicikla.me organizovana je i nagradna igra o poznavanju saobraćajnih propisa vezanih za biciklizam. Najpotpuniji odgovori su nagrađeni vrijednom biciklističkom opremom: univerzalnim alatom, pumpom, torbicom za sjedište i termo bidonom za vodu, čiju nabavku je pomogla njemačka Fondacija Hajnrih Bel iz Beograda. Nagrade su uručene tokom tradicionalne 56. Critical Mass vožnje ulicama Podgorice, koja je bila posvećena nedavno preminulom prijatelju i članu  Bicikla.me – crnogorskom diplomati Ljubiši Peroviću, a održana je o ukviru Dana planete Zemlje.

Ove akcije su osmišljene i izvedene sa ciljem bolje edukacije biciklista/kinja i upoznavanjem sa osnovnim bezbjednosnim pravilima radi podizanja nivoa sigurnosti.

NVO Biciklo.me je organizacija koja se od 2013. godine bavi popravljanjem uslova za bicikliranje i promovisanjem uvođenja bicikla u svakodnevni transport na lokalnom i nacionalnom nivou.

Komentari: 1

Rašo

25. 04. 2019 - 09:58

Da je sreće , čitav grad i prigradska naselja Podgorice, blo bi pokriven biciklističkim stazama. Međutim i pored toga što se forsira biciklizam i prolilom izgradnje ili rekonstrukcije saobraćajnica ne ostavlja se prostor za bicikliste. Primjer za to je bulevar u Donjoj Gorici.
Novi komentar