Saopšteno iz CEDIS-a

Ponovo devastirane trafostanice u Beranama

Nakon zatišja od kraja decembra, nepoznata lica su ponovo izvršila protivzakonite radnje nad energetskim objektima u Beranama gdje su,  u toku samo ove nedjelje otuđili mineralno ulje iz energetskih transformatora iz čak sedam trafostanica.  Na udaru su bile trafostanice: Praćevac, Bastahe, Lubnice 1, Jelovica 2, Mašte 1, Buče 1 i Bubanje 2.
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 10:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Naše ekipe uspjele su da dolivanjem ulja sačuvaju sve  te transformatore, izuzev u STS Bubanje 2, i da ih stave u pogon.  Iz  Sektora nam je u srijedu isporučen rezervni transformator i njega smo ugradili, u trafostanicu Bubanje umjesto onoga koji je strada  zbog nedostatka pokradenog transformatorskog ulja.

Sa ovim posljednjim slučajevima krađe ulja,  došli smo do šesdeset devetog  ataka na naše trafostanice sa kojih se otuđuje ulje I ostali neophodni elementi bez kojih ona ne moze da vrši svoju funkciju. Od tih 69 slučajeva krađe ulja u  makar 40 odsto njih je pored krađe ulja stradao i energetski transformator. Transformatori stradaju ako trafo ulje nije u potpunosti ispražnjeno ili ako on radi duže vrijeme bez njega”, kazao je Saša Pešić, šef Službe održavanja Regiona 3.

Kako učestalost krađe elemenata raste, stanje je već alarmantno. Svi slučajevi uredno su prijavljeni  Upravi policije – Centru  bezbjednosti u Beranama, odnosno Odjeljenu bezbjednosti u Andrijevici.

Tom prilikom, predstavnici policije su obavili uviđaj, uzeli izjave od zaposlenih koji su prvi zatekli naše energetske objekte na kojima se dogodila krađa.

Učestali  slučajevi otuđivanja elemanata sa energetskih objekata od strane nepoznatih lica, često prouzrokuje duže prekide u napajanju električnom energijom.

Iz CEDIS-a naglašavaju da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima  izuzetno rizično. Zbog, često ne velike materijalne koristi, pojedinci rizikuju  život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit.

I na području opštine Podgorica, kao i ostalih opština, gotovo svakodnevno se otuđuju zaštitna vrata i ostali zaštitni elementi sa trafo-stanica, zbog čega trafostanice pod naponom ostaju neobezbijeđene do evidentiranja krađe, što predstavlja izuzetnu opasnost po građane , naročito u urbanim, gusto naseljenim  zonama.

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, ali konstantan nadzor nad oko 5000 trafostanica I preko 20 hiljada kilometara nadzemnih vodova u Crnoj Gori nije moguće sprovesti.

Šteta za CEDIS zbog ovakvih nedjela mjeri se desetinama hiljada eura. Međutim, veći je problem što se na ovaj način mreža devastira i što korisnici ostaju bez napajanja električnom energijom duži vremenski period.

Komentari: 0

Novi komentar