Autorski tekst Frejzera Kamerona

Bliži se kraj mandata Federike Mogerini, počinje preispitivanje njenog nasljeđa

Sa približavanjem kraja mandata šefice diplomatije EU Federike Mogerini počelo je preispitivanje njenog nasljeđa, kome su, paradoksalno, najveću štetu nanijele SAD, najbliži saveznik Brisela, napadajuću posvećenost EU multilateralizmu, napisao je u autorskom tekstu direktor Centra EU-Azija i viši savjetnik Centra za evropske politike, Frejzer Kameron.
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 11:27 Promjenite veličinu teksta: A A A
Blizi se kraj mandata Federike Mogerini, pocinje preispitivanje njenog nasljeda
Foto: Salvatore Di Nolfi/Pool via REUTERS

Nuklearni sporazum sa Iranom, koji je Mogerini proglasila krunom EU diplomatije, "torpedovan je ubrzo pošto se Donald Tramp uselio u Bijelu kuću i sada je na održavanju života", piše Kameron.

Kada je stupio na dužnost, Tramp je doveo NATO u sumnju, izveo SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma i ocarinio evropski čelik.

I bez Trampa, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost preuzela je dužnost u veoma komplikovanom međunarodnom okruženju - odnosi sa Moskvom su zamrznuti zbog aneksije Krima i podrške seperatistima u Donbasu, Arapsko proljeće nije donijelo demokratiju u susjedstvu EU, migrantska kriza dominirala je evropskom politikom najveći dio njenog mandata, a tu je i Bregzit. To je Mogerini ostavilo malo vremena da se bavi drugim strateškim partnerima, uključujući Kinu, Indiju i Japan.

I Turska je bila zanemarena, a EU je bila gotovo odsutna iz sirijske krize.

Na Zapadnom Balkanu, Mogerini je imala samo malu ulogu u postizanju sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije, dok je dugotrajni spor Srbije i Kosova ostao otvoreno pitanje, napisao je Kameron u tekstu "Zamrljano nasljeđe Mogerinijeve" za Euractiv.com.

Udarac Federiki Mogerini zadao je i njen patron Mateo Renci koji njen mandat smatra neuspjehom, a njen uticaj na evropsku spoljnu politiku ocjenjuje "blizu nule u gotovo svim najvažnijim pitanjima".

Ipak, smatra Kameron, bilo bi pogrešno za sve okriviti Mogerini. Naime, ona je imala slabu podršku (predsjednika Evropskog savjeta) Donalda Tuska i (predsjednika Evropske komisije) Žan-Kloda Junkera, koje spoljna politika nije mnogo interesovala. Mogerini je trpjela i kada su demokrate izgubile vlast u Italiji i ona nikada nije bila u najboljim odnosima sa vladom populista u Rimu.

Šefica evropske diplomatije je kao socijalista u manjini i u Evropskoj komisiji.

Mada neki partneri ističu da je Mogerini bila jedini stalni sagovornik po mnogim pitanjima širom svijeta, drugi joj zamjeraju što je urušila kredibilitet stalnim saopštenjima sa izjavama ili o tome s kim se srela a bez nekog političkog rezultata.

Među uspjehe Federike Mogerini Kameron je ubrojio postavljanje osnove za bližu vojnu saradnju članica kroz PESCO, očuvanje barem dijela sporazuma sa Iranom kroz sporazum o mehanizmu plaćanja za kompanije koje trguju sa tom zemljom, održavanje zajedništva EU pred pritiskom SAD, prvi samit EU-Arapska liga, ugovore o migraciji sa brojnim afričkim zemljama.

On piše i da, s obzirom na obim posla, sljedeća Komisija treba ozbiljno da razmotri pitanje jednog ili više zamjenika Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost. Kada je riječ o budućnosti Federike Mogerini, Kameron podsjeća da se njen patron Renci povukao sa političke scene, tako da je ne vidi u italijanskoj politici, ali i da je ona odbila mjesto u Evropskom parlamentu.

Prema njegovim riječima, odgovarao bi joj neki međunarodni posao, a sigurno bi za nju bilo mjesta i na nekom prestižnom univerzitetu.

Komentari: 1

Danilovgrad

25. 04. 2019 - 12:26

Sklajjajtw je da odmorimo od njenih gluposti!
Novi komentar