Božo Vrećo 16. i 17. maja

Bogat repertoar KIC-a "Budo Tomović" za maj i jun mjesec

KIC “Budo Tomović” je za maj i jun pripremio bogat i raznovrstan program za sve generacije. Na scenama KIC-a organizovaće preko 40 programa među kojima – 16 koncerata, desetak književnih večeri, pet pozorišnih predstava, projekciju 11 filmova, organizovaće i četiri izložbe, itd.
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 11:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Muzički program KIC-a počeće koncertom regionalno poznatog dječijeg hora iz Zagreba “Klinci s Ribnjaka” koji će se 6. maja prvi put predstaviti našoj publici. Premijerno gostovanje organizuju u saradnji sa Ambasadom Hrvatske u Crnoj Gori.

Mlade crnogorske umjetnice Anđelija Rondović (naracija) i Tamara Jašović (klavir) veče melodrame prirediće 20. maja, a podgoričkoj publici 27. maja predstaviće se Amela Frljučkić sa svojim projektom “Virtuoznost harmonike” čiji cilj je spajanje savremenog i tradicionalnog stila u novom “ruhu”.

Popularnog umjetnika Boža Vreća ponovo će na zahtjev publike ugostiti 16. i 17. maja, a na Velikoj sceni KIC-a nastupiće u pratnji Kadira Dogana (perkusije i bubnjevi) i Marka Nikolića (harmonika i klavir).

Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” 13. maja prirediće koncert italijanske muzike, a umjetnice Svetlana Studen i Vesna Anastasja Božović predstaviće na koncertu muziku duhovne i drevne kulture Indije 28. maja.

Dramski program KIC-a organizovaće premijeru predstave “Suština prevare” u izvođenju polaznika Pozorišne radionice DODEST (8. maj). Riječ je o predstavi koju je po tekstovima Branimira Džonija Štulića adaptirao i režirao glumac DODEST-ovac Sejfo Seferović.

U maju će ugostiti plesnu predstavu “Magbet” Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat (29. maj), zatim predstavu “Persona” Centra za kulturu Bijelo Polje i ATAK-a (30. maj), a biće od 8. do 10. maja domaćin Prvog regionalnog stand-up festivala “Opuč”. Predstavu “Treće veče” Studentski teatar iz Podgorice premijerno će izvesti 14. maja.

predstava-magbet-29-maja-u-kic-u

Filmski program KIC-a predstaviće od 13. do 16. maja filmove velikana filmske režije među kojima su: “Pet lakih komada” (1970), “Grad izobilja” (1972), “Kalifornijski poker” (1974) i “Kritična tačka” (1964).

Dio trećeg izdanja revije muzičkog dokumentarnog filma “Rokumentarni dani” biće priređen i u KIC-u, pa će 23. maja biti prikazana tri filma iz slovenske LP trilogije: “Buldožder – Pljuni istini u oči” (2017), “Pankrti – Dolgcajt” (2006) i “Laibach” (2018). Gost večeri je Igor Bašin autor scenarija za sva tri filma.

Članovi Foruma mladih pisaca KIC-a 31. maja prirediće javno čitanje poezije u okviru kojeg će publika biti u prilici da se pridruži čitanjem svojih ili stihova omiljenih pjesnika.

U maju će u KIC-u biti promovisana knjiga Rebeke Čilović “Album za prognane” (8. maj), zbirke poezije Zorana Mićovića “Sanjivo meče” (10. maj), Milana Gajića “Idila se u snu snila” (14. maj) i Veljka Veljovića “Nemiri lutajućeg pjesnika” (24. maj), a 40. godina postojanja 13. maja obilježiće i Književna zajednica “Mirko Banjević”.

Likovni program KIC-a nastaviće da afirmiše likovnu kulturu pa će se 6. maja našoj publici prvi put predstaviti istanbulska umjetnica Renan Ertosun izložbom slika “Brzina, boja i pokret”.

Zavod za školstvo, Ministarstvo prosvjete i kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori u saradnji sa KIC-om organizovaće izložbu radova učenika “Moje vrijednosti i vrline” (28. maj), a svoje slike 13. maja predstaviće i Jasminka Bogićević.

Mjesec jun obilježiće, uz ostalo, koncert trija francuskog džez umjetnika Gregori Privata koji je bio nominovan za prestižnu nagradu “Victoires du Jazz 2015” u kategoriji “Džez otkriće godine”. Pored Privata u triju sviraju Kris Dženings, kontrabas i Tilo Bertolo, bubnjevi, a ovim koncertom proslavićemo 21 .jun – Svjetski dan muzike.

U junu će na radost brojne publike popularni KIC pop hor (25. jun) prirediti godišnji koncert, u okviru kojeg će izvesti novi pop repertoar, pod dirigentskom palicom prof. Saše Barjaktarovića.

Gudački kvartet “Doclea” iz Podgorice i gudački kvintet poznatiji kao “Čelo kvintet” 12. juna izvodiće kamernu muziku njemačkih romantičara, a tradicionalne godišnje koncerte prirediće Muzičke škole “Andre Navara” (6. jun) i “Vasa Pavić” (7. jun). Ljetnji koncert upriličiće i Plesni centar “Akademija plesa” iz Podgorice (5. jun).

Baletska trupa Allegro devetu koreobajku “Probuđena ljepotica”, na Velikoj sceni KIC-a, premijerno će izvesti 10. juna, a Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore 17. juna prirediće koncert “Art mix Montenegro”.

kic-program-maj-jun-2019

Filmski program KIC-a i u junu obilježiće filmovi velikana filmske režije, pa ćemo od 17. do 20. juna prikazati: “Bani Lejk je nestala” (1965), “Upoznati Forestera“ (2000), „Krupna riba“ (2003) i „Goli u sedlu“ (1969).

Predstava „Dnevnik Ane Frank“ nastala po dramatizaciji Cvetina Aničića i u režiji Dragana Kneževića biće izvedena 11. juna, a za one najmlađe 4. juna biće organizovana edukativna radionica „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ Žarka Vučinića.

Izložba fotografija „Prozor očinske kuće“ Lidije Vukčević biće otvorena 10. juna.

Povjerenje podgoričke publike i posjećenost KIC-ovih raznovrsnih sadržaja, svjedoče o tome da je kulturna politika koju primjenjuju i više nego kvalitetna i dobro prihvaćena, pa sa zadovoljstvo ističu da je njihove programe u aprilu pratilo oko 6.500 posjetilaca!.

I tokom maja i juna ulaz za većinu KIC- programa je besplatan.
Od ponedjeljka, 6. maja na bilternici KIC-a (radi od 9 – 20 h) zainteresovani će moći da kupe karte za koncert Boža Vreća 10 eura i za predstavu “Magbet” 5 eura.
Za programe u junu naknadno će obavijestiti javnost o ulaznicama.

Više informacija o svim programima možete dobiti i na broj: 664 237.

Komentari: 1

rajka

25. 04. 2019 - 12:47

odlican 5
Novi komentar