Saopšteno iz Ministarstva kulture

Kapičić, Garko i Bazeli u Savjetu ministra Bogdanovića

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović formirao je Savjet za filmsku djelatnost, kao stručno savjetodavno tijelo koje će razmatrati pitanja iz oblasti filmske djelatnosti, stručnog i naučnog unaprijeđenja i razvoja crnogorske kinematografije.
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 15:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Članovi Savjeta su Stefan Kapičić, Gabriel Garko i Bojan Bazeli, uspješni i ostvareni glumci i reditelji, koji su u svojim međunarodnim karijerama ostvarili značajnu saradnju sa uticajnim akterima iz domena kinematografije. Članovi novoobrazovanog Savjeta će svojim zalaganjem i radom doprinijeti jačanju crnogorske kinematografije i dodatno osnažiti pozicioniranje Crne Gore kao filmske destinacije.

Savjet za filmsku djelatnost će imati zadatak da daje stručna mišljenja u procesu izrade dokumenata iz oblasti kinematografije, pokreće i razmatra prijedloge i inicijative koji se odnose na unaprijeđenje filmske djelatnosti (posebno u kontekstu izrade strategija i propisa), kao i da predlaže aktivnosti koje za cilj imaju saradnju sa naučnim ustanovama i institucijama koje se bave filmskom djelatnošću u zemlji i inostranstvu. Takođe, Savjet će i afirmisati politike Vlade Crne Gore u oblasti kinematografije, ali i promovisati Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju na međunarodnom planu.

Stefan Kapičić (1978) - Glumio je u velikom broju predstava, serija i filmova (“Podijum”, „Kordon“, „Skoro sasvim običana priča“,“O štetnosti duvana“,“Slobodan pad“, “Ulični hodač“, „Obični ljudi“, „Čarlston za Ognjenku“, „Vratiće se rode“, „Jedinica“, „Larin izbor“, „Veliko čudo“, „Bićemo prvaci svijeta“, itd), a holivudsku premijeru je imao u filmu “The Brothers Bloom” što je bio i početak njegove inostrane karijere. Živi i radi u Los Anđelesu, a njegovo najpoznatije holivudsko ostvarenje je film “Deadpool”.

Gabriel Garko (1972) – Italijanski glumac, koji je karijeru započeo 1990. godine. Ostvario se u velikom broju filmskih i televizijskih uloga (“Kalas legenda”, “Čast i poštovanje”, “Paparaci”, “Prelijepa ženo”,”Njen tajni život”, “Crni anđeo”, itd). Međunarodno priznanje Flaiano dobio je 2016. godine. Živi i radi u Italiji.

Bojan Bazzeli (1957) - Crnogorski reditelj, rođen u Herceg Novom, a studirao u Pragu. Pored velikog broja ostvarenja (“Prsten“, „Gospodin i Gospođa Smit“, „Kralj Njujorka“, itd), dobitnik je brojnih priznanja (1990. godine „ Independent Spirit Awards“, 1996. i 1998. godine „American Independent Commercial Producers (AICP)“, 1998. godine „Gold Clio“ za najbolju kinematografiju, a njegov  film „Kalifornija“ dobio je nagradu za najbolju kinematografiju na filmskom festivalu u Montrealu). Živi u Los Anđelesu, gdje sarađuje sa eminentnim stvaraocima iz domena kinematografije. Član je prestižnih organizacija „Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS)“ i „American Society of Cinematographers (ASC)".

 

Komentari: 6

A...

25. 04. 2019 - 16:23

Erl Klark, Koti Klark, Noris Kol, Goga Bitaze...? Što ćemo sa njima. I oni su bili svjetska pojačanja? "Judi moji jeli ovo moguće?" Još uvijek istrajavaju, i "pali" im, na "mazanju" očiju naroda. Koliko će ovi "igrači" da koštaju? A đe mu je Marina Abramović i MACOC? I ovo će biti isto.
A sta ?

25. 04. 2019 - 18:50

Pojasni malo gicanje. Vazno je da budete protiv, to je obavezna prva reakcija. Sve jedno sto god urade. Da nisu nikog doveli, ne bi ni to valjalo. Pusti eksperti iz ove zatucane opozicije. Gresaka moze biti ali sa vama bi ostali srbijanska provincija danas
A šta ti?

25. 04. 2019 - 22:03

Izvaljaj se malo po travi, možda će ti biti lakše.E sada da ti objasnim nešto što ti očigledno ne znaš ili nijesi pročitao tekst, nego samo komentar. U tekstu piše - "Savjet za filmsku djelatnost će imati zadatak da daje stručna mišljenja u procesu izrade dokumenata iz oblasti kinematografije, pokreće i razmatra prijedloge i inicijative koji se odnose na unaprijeđenje filmske djelatnosti (posebno u kontekstu izrade strategija i propisa), kao i da predlaže aktivnosti koje za cilj imaju saradnju sa naučnim ustanovama i institucijama koje se bave filmskom djelatnošću u zemlji i inostranstvu." Ovo jesu možda mladi uspješni glumci i reditelj, ali siguno nijesu naučni eksperti za izradu strategije i propisa i drugih dokumenata iz kinematografije. Za tu djelatnost u regionu ima baš eksperata. Pa imali su u Sarajevu oskarovca Danisa Tanovića, pa Lordana Zafranovića, pa..
Žuga

25. 04. 2019 - 17:13

Bazzeli je kamerman . Tj. direktor fotografije . I to odlican kamerman. Ima li ko u tom savjetu iz CG ili ce nas savjetovati iz Kalifornije ? .
Nada

25. 04. 2019 - 23:16

Al' su zgodni, ljepuškasti....ko zna, možda to pomogne!
Iskreno

26. 04. 2019 - 12:21

Nemojte samo Abramovicku. Ne treba nama foliranje vec istinska umjetnost. Maglu neka prodaje nedje drugo
Novi komentar