Radi odsluženja zatvorske kazne

Upućena molba Srbiji za izručenje Marovića

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Republike Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 18:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

I prije podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude lišen slobode u Republici Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori, kako je to slučaj sa drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Republike Srbije redovno i ažurno realizuju.  

"Okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje. Očekujemo da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Republike Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori", saopštili su.

Takođe, Ministarstvo pravde je nadležnim organima Republike Srbije proslijedilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena osuđenom Milošu Marović bude izvršena u Republici Srbiji. Predmetna zamolnica uslijedila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodijeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svijetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine. Dodatno, Osnovni sud u Kotoru je uputio predmetnu zamolnicu radi sprječavanja zastare izvršenja kazne u ovom slučaju.

Ministarstvo pravde konstatuje činjenicu da je, nakon dvije godine i brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala bilo kakva reakcija policije u Republici Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane. Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Maroviću, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbjegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen.

Podsjećamo da su državni organi Crne Gore još i ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje, koji su rezultirali raspisivanjem Interpolovih potjernica za Svetozarom i Milošem Marovićem. Dodatno, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Republike Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da policija u Srbiji ispuni svoju međunarodnu obavezu i lica sa Interpolove potjernice liši slobode i omogući njihovo izručenje Crnoj Gori. Uprkos navedenim urgencijama, državni organi Republike Srbije ni nakon dvije godine nijesu lišili slobode Svetozara i Miloša Marovića, niti su o razlozima za nepostupanje u ovim slučajevima na bilo koji način obavijestili crnogorske državne organe.

Komentari: 2

GRAĐANSKI

25. 04. 2019 - 21:00

To ne može na nijedan bož'i način bit molba, no samo i jedino - ''tamo njima'' upućen zahtjev!
Maxim

26. 04. 2019 - 06:29

Boga mi dosta su kažnjeni. Ja ih više ne bih ni jurio ni tražio. Mislite li da oni u nekom drugom svijetu uživaju u nekom bogatstvu? Ne oni mogu uživati samo u svojoj zemlji. U Budvi i Crnoj gori oni su bili bogovi a neđe drugo su niko i ništa. Bez obzira na sve bogatstvo.
Novi komentar