INTERVJU: Miloš Nikolić, poslanik DPS-a

Afera „koverta“ više poljuljala opoziciju, nego DPS

Na opozicionoj strani političke scene vlada apsolutno nejedinstvo, a kratkotrajni prividi zajedništva počivaju isključivo na frustracijama i mržnji prema DPS-u, kao jedinom i najmanjem zajedničkom sadržaocu opozicije, naglašava Nikolić
Objavljeno: 26. 04. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miloš Nikolić, ocijenio je da je afera „koverta“ nanijela više štete opoziciji nego njegovoj partiji.

„Sve što se dešavalo od početka godine nije ni na koji način poljuljalo DPS. S druge strane, čini mi se da je dodatno oslabilo opoziciju koja je pokazala nejedinstvo u sopstvenim redovima, bezidejnost i nemogućnost da na bilo koji način uzdrma vladajuću većinu”, kazao je on Portalu Analitika.

Nikolić je istakao da je DPS spreman da razgovara s opozicijom o svim važnim temama za građane, ali ne i o prelaznoj vladi.

„Vlast DPS-a i koalicionih partnera ima apsolutni legitimitet koji je potvrđen i ubjedljivim izbornim pobjedama u 2018. godini, a podsjetiću i na negativno iskustvo koje smo imali s vladom izbornog povjerenja, kada se opozicija obavezala i potpisala da će prihvatiti rezultate izbora, a nakon još jednog izbornog poraza pristupili su bojkotu. Prostora za ucjene i nerealne političke zahtjeve – kakav je zahtjev za tehničkom vladom – nema”, poručio je Nikolić.

Poslanik DPS-a smatra da je raspad kotorske vlasti očekivan.

„Od početka je bilo vidljivo da je riječ o koaliciji koja počiva na ličnim ili partijskim interesima, i kao takva ona nije mogla izdržati čitav mandat. Sličnu situaciju imamo i u Budvi”, naveo je Nikolić.

milos-nikolic-skupstina

ANALITIKA: Opozicija i dalje traži formiranje prelazne vlade, iako je iz vaše partije u više navrata rečeno da je taj zahtjev neprihvatljiv. Da li se u međuvremenu nešto promijenilo – jeste li spremni na dijalog o toj temi? Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže da očekuje da ubrzo otpočnu razgovori između vlasti i opozicije.

NIKOLIĆ: Kao što je već više puta ponovljeno, DPS nije spreman da razgovara o tehničkoj vladi. Vlast DPS-a i koalicionih partnera ima apsolutni legitimitet koji je potvrđen i ubjedljivim izbornim pobjedama u 2018. godini, a podsjetiću i na negativno iskustvo koje smo imali s vladom izbornog povjerenja, kada se opozicija obavezala i potpisala da će prihvatiti rezultate izbora, a nakon još jednog izbornog poraza pristupili su bojkotu. Dakle, razgovora oko tehničke vlade neće biti.

ANALITIKA: Pojedini opozicionari poručuju da će se protesti održavati sve dok ne bude formirana prelazna (tehnička) vlada. Očekujete li radikalizaciju protesta?

NIKOLIĆ: Pokušaj radikalizacije protesta putem akcija građanske neposlušnosti već je propao. Upravo te akcije su pokazale svu jalovost i bezidejnost lidera protesta, kao i odsustvo snage za značajnije političke akcije, što je rezultiralo povratkom na proteste čija se posjećenost već sada umjesto u hiljadama mjeri u stotinama, ili čak i desetinama kada je riječ o okupljanjima koji se održavaju po određenim opštinama.

ANALITIKA: Kakav je Vaš stav o protestima pokreta „Zajedno do slobode“, odbjeglog biznismena Duška Kneževića?

NIKOLIĆ: Čini mi se da je pokret ,,Zajedno do slobode” nastao kao posljedica podjela unutar pokreta ,,Odupri se”, oko metoda i daljeg načina organizacije protesta. Ovo je pokazatelj da na opozicionoj strani političke scene vlada apsolutno nejedinstvo, a da kratkotrajni prividi zajedništva počivaju isključivo na frustracijama i mržnji prema DPS-u, kao jedinom i najmanjem zajedničkom sadržaocu opozicije. Smatram potpuno neprimjerenim da lice koje se nalazi na crvenoj potjernici Interpola, i kojeg državni organi potražuju zbog sumnje da je počinio određena krivična djela, djeluje na ovakav način, a odnos građana prema njemu lično i njegovim potezima je pokazan na način što je tom protest prisustvovalo svega nekoliko stotina građana. 

milos-nikolic-dps

 ANALITIKA: Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i dalje radi bez opozicije. Ne smatrate li besmislenim takav način njegovog funkionisanja? Je li namjera vlasti da sama „kroji“ izborne zakone?

NIKOLIĆ: Apsolutno ne. Odbor za reformu izbornog zakonodavstva formiran je s namjerom da svi akteri političke scene – dakle, predstavnici i vlasti i opozicije – zajedno dođu do rješenja koja će dodatno unaprijediti izborno zakonodavstvo, iako i postojeće smatramo izuzetno kvalitetnim. Nažalost, s druge strane naišli smo na neodgovoran odnos opozicije koja već mjesecima, bez valjanog razloga, ne učestvuje u radu tog odbora. Ipak, to ne znači da je trenutni rad besmislen, budući da u radu osim predstavnika parlamentarne većine učestvuju predstavnici civilnog društva i akademske zajednice, uz naročit angažman i stručne službe Skupštine Crne Gore. Na taj način svi zajedno pokazuju odgovoran odnos prema preuzetim obavezama, i imaćemo mogućnost da ponudimo određena rješenja koja bi dogradila aktuelnu normativu. Vrata za opoziciju su i dalje apsolutno otvorena, i nadamo se da ćemo imati priliku u narednom periodu da na ovim stvarima radimo zajedno.

ANALITIKA: Vjerujete li da će opozicija, kako su najavili, bojkotovati sve izbore ako ne budu ispunjeni zahtjevi koje su usaglasili sa pokretom „Odupri se“?

NIKOLIĆ: To je odgovarajuće pitanje za opoziciju. Nekada je zaista teško ući u logiku njihovih političkih poteza, i oni se uglavnom karakterišu neracionalnošću i teškom predvidljivošću. Nadam se da će opozicija što prije shvatiti realnost, odnosno činjenicu da se sa DPS-om može razgovarati o svim važnim temama za građane, poput socijalnih pitanja, životnog standard, itd., ali da prostora za ucjene i nerealne političke zahtjeve – kakav je zahtjev za tehničkom vladom – nema.

nikolic

ANALITIKA: Kako će, po Vašem mišljenju, na političku scenu Crne Gore uticati presuda liderima DF-a u slučaju „državni udar“? Očekujete li zaoštravanje političkih prilika u zemlji?

NIKOLIĆ: DPS nikad nije komentarisao nijedan sudski proces i nijednu sudsku presudu. Isto važi i u slučaju suđenja za terorizam u pokušaju. Vjerujem da će presuda, kakva god bila, biti donešena u skladu sa zakonom, i bilo bi neodgovorno i politički nedozvoljeno bilo šta dalje komentarisati u ovom trenutku.

ANALITIKA: U kojoj mjeri je afera „koverta“ poljuljala DPS? Ne mislite li da je njome narušen legalitet pobjede DPS-a na izborima 2016. godine?

NIKOLIĆ: Sve što se dešavalo od početka godine nije ni na koji način poljuljalo DPS. S druge strane, čini mi se da je dodatno oslabilo opoziciju koja je pokazala nejedinstvo u sopstvenim redovima, bezidejnost i nemogućnost da na bilo koji način uzdrma vladajuću većinu. Smatram da legitimitet nije ugrožen na bilo koji način, već da je dodatno potvrđen izbornim pobjedama u 2018, kao i izvještajima svih relevantnih međunarodnih institucija.

ANALITIKA: Kako komentarišete epilog krize kotorske vlasti? Koji će biti naredni potezi DPS-a u tom gradu?

NIKOLIĆ: Epilog smatram krajnje očekivanim. Od početka je bilo vidljivo da je riječ o koaliciji koja počiva na ličnim ili partijskim interesima, i kao takva ona nije mogla izdržati čitav mandat. Sličnu situaciju imamo i u Budvi. Što se tiče daljeg razvoja događaja, bilo bi nezahvalno bilo šta prognozirati. Vrijeme pred nama će pokazati kakav će biti dalji odnos snaga u kotorskoj skupštini.

Komentari: 22

Milo

26. 04. 2019 - 00:24

Kako da poljulja onoga ko političkog obraza ni političkog stida nema...
Veselin

26. 04. 2019 - 01:07

Da li je moguce ovako nesto izjaviti?
Zemljotres

26. 04. 2019 - 01:17

Ljuljate se i vi, samo još nije jak zemljotres, pa se varate da vam je građevina jaka. Niđe nije dobro, a Crnoj Gori je najgore!
Rukfaš

26. 04. 2019 - 06:41

Ovaj momak i još nekoliko njih je dokaz da DPS ima podmladak. Oni su poturili leđa kada je Milu bilo gusto. I to dobro odradili. Mladi, časni, rečiti... A oni ikusni, na svaku riječ imali su biljegu iz Londona. Bolje je da se nijesu ni javljali i da se više ne javljaju.
MARA

26. 04. 2019 - 09:14

ODJE SE SAMO NARODU MANTA.SAMO SE MI KLATIMO.KAKO KO OD NJIH NAIDJE,ISPRAZNI NAM DŽEPOVE,I NASTAVI U SVOM STILU.A MI SE GLODJEMO OKO TOGA,KOME DATI TITULU NAJGOREG.
Tesla 1

26. 04. 2019 - 09:21

Citam reakcije gore - neznam sta je on tu lose odgovorio.Sve je tacno. Opozicija je jedna jalova organizacija bez pogleda u buducnost, bez ideja, nestrucna, populisticka i demagoska.Pogledajte samo ljude koji su u igri svih ovih 30 godina.Kakva je njihova uloga bila i kakva je danas?Vec 30 godina oni ruse Mila.To je prica koju slusamo od 90-ih.Preko raznih afera,izmisljenih prica, lazi, obmanjivanja javnosti,nacionala itd. koje su padale kao kula karata i na kraju raskrinkana kao laz koja je rezirana pored ostalog iz Beograda.Umjesto da dostojno polemisu u parlamentu kako prilici jednom normalnom politicaru,da ne kazem porodicnom covjeku, oni vec trecu godinu primaju platu za nerad,prodaju narodu maglu,i onaj dio sto ucestvuje u parlamentu i dalje obmanjuje javnost glupostima.Sto je najgore ponasanje im je ispod svake normale sto nas odvaja kao ljudsko bice.
Tesla 2

26. 04. 2019 - 09:25

Sta dalje da govorim kad sam u jednom momentu morao svojoj cerki od 8 godina, koja je slucajno upalila kanal dje je bila skupstina,objasniti ponasanje gosp. Radulovica.Grozota.Njihova prica je samo za blok za 18+. Zalosno je na koje su grane pali. I da, DPS vlada vec nekih 30 godina i treba da vlada.Kad se sjetim devedesetih za kojima ova opozicija place i danas dje se nalazimo zahvaljujuci DPS-u i koaliciji, onda je moj izbor vrlo lak.A eno vam Srbije kao primjer dje bi bili danas.Da im moze biti i oni sami bi pobjegli iz sopstvene drzave.
KARA RADUSIN

26. 04. 2019 - 11:30

Opet je sreća što ovaj gospodin i ovi mladi lavovi nije su bili u vrijeme Miloševića bila bi veća nevolja u okruženju.Starije članstvo je moralno daleko iznad ove nove generacije.U jedno sam siguran svi će ograđivati od njihovog lidera a pođe sa vlasti-
Sluge Drzavnih Protivnika- SDP

26. 04. 2019 - 18:14

Oprosti, niko od nas ne rece da je on (bio) otac nacije, nego ti. Evo ti da se raspravljas sa samim sobom: *** Medojevic: MEDOJEVIĆ: Krivokapić mi je rekao da je Đukanović otac nacije i države *** KARA RADUSIN 20. 12. 2015 - 11:25 Medojeviću što ima to da ti zbori Krivokapić valjda nijesi toliko neinformisan.Raspitaj se malo kod zvaničnika N A T O -a i članica EU oni će ti objasniti zašto to nijesi ti, Mandić, Milić, Bulatović, Knežević, Bečić, Lekić, Amfilohije....
Ali kad ukapira onda je ...

26. 04. 2019 - 19:14

U ovo vrijeme dec 2015-te, Ranko je vec bio na drugoj strain, ali Kara nista nije shvatio :)
Rankovo izgubljeno jato

26. 04. 2019 - 19:11

Vama srpske stranke pale sklempe a vi bijes iskaljujete na one koji su povratili drzavnost uveli CG u NATO I doveli do pred EU ?!
Stefo12

26. 04. 2019 - 12:24

Opozicija se pohvatala za vratove i sad se kolju ko ce prije srusiti dps ,iako niko ne zna od njih kako bi to izveli
Liberal

26. 04. 2019 - 12:25

Dok Milo sjedi sa najvecim evropskim i svjetskim zvanicnicima ova mu takozvana konkurencija subotari i lupa serpama po gradu ,toliko o opoziciji
BODIN

26. 04. 2019 - 15:57

Liberal -Đonoviča,Marovića i Đukanovića
Sluge Drzavnih Protivnika (SDP

26. 04. 2019 - 18:11

Kako su se Radusinovici uzzundali. Sto ce bez Ranka ?
Bar_pamti

26. 04. 2019 - 12:26

Jedini drzavnik koji zove opoziciju u goste je vucic,dok je Milo pocasni gost u svakoj drzavi ,i oni su se nasli da ga kritikuku,parodija majke mi
Komita

26. 04. 2019 - 12:27

Bjelaska opozicija i njihovi neispunjeni snovi o srpskoj crnoj gori ,sad su i ranka iskljucili iz sporazuma sto znaci da tamo bukvalno nema crnogoraca vise
Leart

26. 04. 2019 - 12:31

A fala bogu tesko je njima poljuljati jedinstvo hahahaha cijela opozicija skoro je nastala tako sto su se ocijepili od SNPa momira bulatovica
KOCOBO

26. 04. 2019 - 12:33

A ovi nasi opozicioni strvinari znaju samo da se otimaju oko mrvica,evo pogledajmo kotor samo,mitinguje becic protiv krivokapica,ne daj boze da imaju kakvu vecu vlast,pravili bi i oni sendvicarske skupove kao vucic
nik

26. 04. 2019 - 16:23

VAS NE MOZE NISTA POLJULJATI vi STE LEGALIZOVALI KRIMINAL, bravo majstori
Kukoljac

26. 04. 2019 - 17:08

Nasovom je sve receno. Koliko je ovaj naivan, nešto kao ovaj Jokić iz KO.
Šahbaz

23. 05. 2019 - 20:09

Teledirigovana hablećina! I to analogna, bez digitalizacije!
Novi komentar