Povodom 85 godina od rođenja Vitomira Nikolića i 75 godina od osnivanja Pobjede

VIDEO: Promocija knjige „Trag da nas sjeti“: Vito slavio slobodu čovjeka i slobodu riječi

Nikolić i njegovo djelo su nadživjeli mržnju. Objavljivanjem knjige ,,Trag da nas sjeti“ današnja Pobjeda ne želi da izbriše taj strašan ožiljak, već da se pogleda u ogledalo, vjerujući da je ideja slobode čovjeka i naroda opstala – kazao je Draško Đuranović.
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 20:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Knjiga „Trag da nas sjeti“, koja je objavljena povodom 85 godina od rođenja pjesnika Vitomira Vita Nikolića i 75 godina od osnivanja dnevnog lista Pobjeda, predstavljena je večeras u nikšićkom Zahumlju. Ovo izdanje donosi gotovo sve pjesme čuvenog crnogorskog pjesnika i još jednom skreće pažnju na njegovu poetsku autentičnost i lirsku ubjedljivost.

U nedjelju, 28. aprila, čitaoci će dobiti knjigu na poklon uz svaki kupljeni primjerak Pobjede.

- Moralo je biti ovako: početi iz Nikšića u kojem je osvanuo prvi broj Pobjede, na svega četiri strane, da širi ideju slobode i antifašizma na sve četiri strane svijeta.

vece-posveceno-vitu-nikolicu-6

I moralo je obilježavanje 75 godina postojanja Pobjede početi knjigom Vitomira Vita Nikolića, čovjeka koji je, tako gospodstveno i mirno, a tako snažno i sa dušom, slavio slobodu čovjeka i slobodu riječi – kazao je u ime izdavača direktor i glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović.

NEIZBRISIV TRAG

Đuranović je podsjetio da je Nikolić bio novinar Pobjede, u kojoj je ostavio neizbrisiv trag. U olovnim vremenima devedesetih, prema riječima Đuranovića, Nikolić je napisao i legendarnu pjesmu „Noć nad Dubrovnikom“.

- I bio je, umjesto nagrade, tiho najuren iz Pobjede, opsadirane mržnjom. Ali, Vito Nikolić i njegovo djelo su nadživjeli mržnju. Objavljanjem knjige ,,Trag da nas sjeti“ današnja Pobjeda ne želi da izbriše taj strašan ožiljak, već da se pogleda u ogledalo, vjerujući da je ideja slobode čovjeka i naroda opstala i da je to jedan od osnovnih uslova za opstanak naše države i društva. A Vito Nikolić je i danas sa nama i njegov znak može da nam, svima, posluži kao putokaz – kazao je Đuranović.

Urednik izdanja i novinar Pobjede Vlatko Simunović kazao je da su u knjizi „Trag da nas sjeti“ objavljene skoro sve pjesme koje je Nikolić napisao.

- Neki strožiji izbor možda bi joj dao na težini. Ipak, bi bio i nužno subjektivan – kazao je Simunović.

vece-posveceno-vitu-nikolicu-2

On je podsjetio da je Nikolić u Pobjedi decenijama objavljivao reportaže koje su imale tretman briljantnih književnih minijatura. Poezijom je, kako je rekao Simunović, ispoljavao revolt i razočaranje zlohudom sudbinom čovjeka. Novinarstvo mu je, prema riječima Simunovića, omogućilo da živi, do jedne ure...

- Što povezuje pjesme i reportaže Vitomira Vita Nikolića koje je objavljivao u „Pobjedi“? Jasan u stavovima i prepoznatljivog iskaza, uvijek je bio na strani čovjeka. Ta nostalgija za čovekom omogućila je da se njegov glas u crnogorskom pjesništvu i novinarstvu sudbinski čuje. Spašavala ga je od naplavina dana i noći. Bila mu je pratilja u vrijeme njegovih bolovanja, drumovanja i lumpovanja.

Kada se slavi veliki pjesnik, a status velikog pjesnika može se steći samo među čitaocima, slavi se njegova besmrtnost u pjesmama. Uz Njegoša, Vitomir Vito Nikolić je jedini crnogorski pjesnik čiji stihovi žive u pamćenju svih Crnogoraca – rekao je Simunović.

Vito je, kako je rekao Simunović, crpio snagu iz dubine crnogorskog jezika i mišljenja.

- Na te nadražaje odgovorio je ličnom melodijom. Vito Nikolić je izabrao nas. Poezija mu se nametnula kao oblik oslobađanja od ropstva materije i vremena. Mi smo izabrali njega. I njemu i nama dovoljno – rekao je Simunović.

POETSKE VRIJEDNOSTI

Reditelj Blagota Eraković kazao je da je Vito Nikolić pjesnik u punom smislu te riječi.

vece-posveceno-vitu-nikolicu-1

- Njega razumiju oni koji nikad u životu nijesu čuli pjesmu i oni koji su najsavršeniji poznavaoci pjesništva, kritičari, literate, akademici... Naći će oni kod njega ljepotu i vrhunske poetske vrijednosti. Pjesnik je onaj koga narod čita i pamti. Dakle, Vito je rođeni, rasni pjesnik – rekao je Eraković.

On se prisjetio brojnih situacija i anegdota iz druženja sa Vitom, naglašavajući da ga je poznavao od najranijih dana kada je sa njegovim bratom, pokojnim Pavlom Erakovićem, igrao male uloge i statirao u Nikšićkom pozorištu. Prisjetio se i Vitovih beogradskih dana, kada je pjesnik šezdesetih godina dvije godine živio u stanu kod Erakovića i Laneta Gutovića.

Eraković je ocijenio da mnogi, čak i značajni izdavači, skrnave Vita, objavljuju nisam umjesto nijesam, pa je vrijeme, kako je rekao, da se kritički obradi veliki pjesnik, da se stane „vršljanju“ po njegovom djelu.

- Čak su i mnoge dogodovštine iz njegovog života prepune improvizacije – kazao je Eraković.

Vitove stihove govorio je glumac Miro Nikolić, a promociji je prisustvovala i pjesnikova ćerka Danica.

 

J. N. – Ra. P.

 

Komentari: 5

Само да ви речем

25. 04. 2019 - 22:15

Дукљанска посла
Zand

25. 04. 2019 - 23:23

Tačno. Vito veliki pjesnik. I Srbin.
Samo da ti cujes

25. 04. 2019 - 23:36

Klasa pjesnik. A ti svoju lektiru imas kod Beckovica, pa opleti.
Pale

26. 04. 2019 - 11:32

Osim dijela Prodavca Magle I Prasine - Beckovica, mogu se osloniti i na avangardu Rakovica i Covica....
I ja da rečem

25. 04. 2019 - 23:31

Kad bi ti znao ko je bio Vito i što je Pobjeda... I kad bi znao da su Dukljani Sloveni... I kad bi znao ko je bio Bodin... I kad bi išta znao, mučao bi...
Novi komentar