Amfilohije: Pobjeda nad smrću jedina istinska pobjeda

Pobjeda nad smrću predstavlja jedinu istinsku pobjedu čovjekovu i sve druge pobjede i čovjekovi uspjesi na zemlji, ako se ne rađaju u toj pobjedi – ništa su, saopštio je vaskršnjoj poruci mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.
Objavljeno: 26. 04. 2019 - 13:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Kako je radosno i divno biti čovjek poslije Hristovog Vaskrsenja! Vaskrs proslavlja ostvarenje vječnog smisla. I kako bi bio besmislen ljudski život bez njega! Pobjeda nad smrću predstavlja jedinu istinsku pobjedu čovjekovu. Sve druge pobjede i čovjekovi uspjesi na zemlji, ako se ne rađaju u toj pobjedi – ništa su”, kazao je Amfilohija.

On je rekao da samo pobjeda nad smrću daje smisao sveukupnom ljudskom životu i djelanju, čovjekovom rađanju i postojanju. 

“Sve što je postojalo od iskoni do današnjeg dana i sve što će postojati do kraja svijeta i vijeka, ljubavlju postoji i njome se grije, njome se ispunjuje i održava na ravni života”, naveo je Amfilohije.

On je rekao da su raspeće i smrt Hristova svjedočanstvo neizmjerne ljubavi Božje i čovjekoljublja prema nama. 

“Ta ljubav ide i dalje od raspeća i smrti, silazi u neviđbožni ad, ide do granica bogootuđenog ništavila – On koji je postao čovjek, kao jedan od nas, istovremeno i vječni Bog, svojom je čovječanskom prirodom sišao u smrt, ali je svojim Božanstvom pobijedio smrt, podarivši čovjeku i svijetu mogućnost vječnog života”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da je tako Hristova smrt postala – lijek od smrti, a njegov grob – živonosni grob. “A i jedno i drugo – otkrivenje i darivanje vječne nesebične samožrtvene ljubavi, živonosne i pobjedonosne, kao jedine osnove i besmrtne potke života”.

Amfilohije je rekao da je samo Hristos obasjao svijet takvom ljubavlju i zato je mogao nazvati sebe „svjetlost svijeta”. 

Amfilohije je kazao da kao takav Hristos miri i obasjava srca živih, objedinjujući i vaskrsavajući mrtve i žive i ispunjavajući ih neuništivom nadom na život vječni, i stvarnošću tog života. 

“Takva je i Hristova ljubav, a kroz njega i vjeru u njega, i kroz život po njemu i njegovim zapovijestima, takva postaje i ljubav svih onih ljudi na zemlji koji hode njegovim putem, koji nose njegov živonosni Krst i koji vole njegovom ljubavlju. Na takvu ljubav smo prizvani prvenstveno mi koji nosimo njegovo ime”, kazao je Amfilohije.

On je kazao da Hristova ljubav nema granica ni ograničenja. “Ona je sveobuhvatna i svemilujuća ljubav. Za nju nema Grka ni Jevrejina, crnca ni bijelca, Srbina ni Crnogorca, Rusa ni Japanca, Afrikanca ni Amerikanca”, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, Hristova ljubav sve i sva podjednako grli i svima se podjednako daruje i svima i svemu se podjednako raduje svojom nesmrtnom radošću. 

"Po svojoj prirodi vječna i bogovječna a po svojstvima sveobuhvatna i bezgranična, ona podjednako voli žive i mrtve, pravedne i grešne, ljude i tvari", rekao je Amfilohije. 

On je naveo da je samo ona ljubav koja je jača od smrti, prava i istinska ljubav. 

"A upravo takva je Hristova ljubav. Jača je od smrti, šira i beskrajnija od vasione i svih znanih i neznanih svjetova. To je ljubav koja nikoga i nikad ne zaboravlja", poručio je Amfilohije.

Komentari: 7

Jeli moguće

26. 04. 2019 - 14:23

Hvala Svevišnjemu da ovaj čovjek bar jednom priča o Hristu i njegovoj pobjedi nad smrću , kao i bezgranično ljubavi prema svakom pojedincu bez obzira na naciju, vjeru i boju koze... Želim da vjerujem da ovo nije uvod u neko njegovo novo zlo i bedastoću,
Objektivni

26. 04. 2019 - 20:08

Tesko da ovaj moze reci nesto dobro a da vrlo brzo ne pocne da kune . Nema vjere u Rista Ćirova .
Ko si ti

26. 04. 2019 - 14:47

i sto si uradio s Ristom ?
Milo Vujović

26. 04. 2019 - 15:52

Odavno su se Stekli Svi Pravni Uslovi Posebno poslije Ukidanja tzv.Podgoričke skupštine u Parlamentu, da se Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori Ukine ,i da se u Novom Zakonu o vjerskim zajednicama izbriše Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,i Vakat je Više da se Vrati Sva Oteta imovina CPC i da CPC USKRSNE i Vrati se tamo đe je Vjekovima Bila kao glavni Stub Crnogorske Države,i Ozvaniči se kao jedina Zvanična Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori,kao što je i to Bila Vjekovima !!
Ilija

26. 04. 2019 - 21:23

Mersade... a što to zboriš? A što će ti to? Prvo to riješi sa sobom pa dođi da razgovaramo o tome. ............. Za čas će te napisati neke nove poslanice i objaviti ih starijima nego što su one pisane rukom naših arhipastira u pretprošlom vijeku. E moj Mersade... Moraš malo razmisliti. Lako je nešto razrušiti u temelju no je muka kada nešto novo treba zidati a nemati materijala ni za temelj.
Skorupan

26. 04. 2019 - 22:00

Nesretniče, Ilija, ja sam Momčilo. A ti se samo tješi da su svi pravoslavci na tvojoj strani. E pa nijesu. Nijesmo svi Ljotićevci... ili poštovaoci lika i djela vašeg sveca, popa Mace, daleko bilo.
Bogohuljenje

26. 04. 2019 - 21:48

Ostavi Hrista na miru. Ti sa njim nemas nikakve veze. Ne moze se biti Arkanov prijatelj i Hristov sluga u isto vrijeme
Novi komentar