Prikupljeno blizu 75 miliona eura

Uspješno realizovana prva tranša obveznica

Ministarstvo finansija uspješno je realizovalo prvu tranšu obveznica, koja je emitovana 22. i 23. aprila, prikupivši oko 75 miliona eura.
Objavljeno: 26. 04. 2019 - 16:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Ministastartsva finansija, saopšteno je da su emitovane obveznice na period od pet i sedam godina.

Prema njihovim riječima, naročito je značajna činjenica o velikom interesovanju kupaca za obveznice od sedam godina, čime je pokazano veliko povjerenje investitora u pouzdanost crnogorskih hartija od vrijednosti.

U Ministarstvu finansija smatraju da je na taj način potvrđeno povjerenje u fiskalnu stabilnost, kao i činjenica da Crna Gora može realizovati aranžmane na sve duži i duži vremenski rok.

"Ova činjenica govori da sve mjere koje je Vlada preuduzela u prethodnom periodu daju rezultata i sve više učvršćuje položaj Crne Gore na tržištu kapitala", kazali su iz Ministarstva.

Kako su napomenuli za sedmogodišnju emisiju, za ponudjenih 50 miliona eura, bilo je dostavljeno oko 63 milona eura zahtjeva, što je i uzrokovalo da se obveznice umjesto po nominalnoj, prodaju po većoj cijeni, odnosno da država prihoduje po ovom osnovu 150 hiljada eura.

Navodi se da je sedmogodišnja emisija obveznica je zatvorena već prilikom realizacije prve tranše.

Iz Ministarstva su objasnili da je u pogledu petogodišnje emisije, realizovano oko 25 miliona eura, iznos koji je očekivan, za prvu tranšu.

Oni su kazali da će krajem maja biti realizovana druga tranša, gdje se očekuje značajno učešće investitora.

"Pomenutim emisijama tokom godine, biće ostvarena najveća emisija dugoročnih obveznica na domaćem tržištu do sada, što pokazuje da povjerenje sve više i i više raste", kazali su iz Ministarstva.

Namjera Ministarstvaa je, kako su rekli, da, kroz dalji razvoj ovog vida finansiranja, u što je mogućoj mjeri razvije domaće tržište kapitala, da omogući investitorima da što više ulažu u zemlji, nego u inostranstvu, kao i da približi ovaj vid ulaganja i samim gradjanima.

"Kupovinom obveznica jasno je pokazano povjerenje investitora u domaće hartije i njihova spremnost da u svom potrfoliu raspolažu crnogorskim dugoročnim hartijama od vrijednosti, što daje dodatni motiv da se na ovom planu i dalje preduzimaju aktivnosti u cilju njegovog razvoja", zaključili su iz Ministarstva finansija.

Komentari: 0

Novi komentar