Apel direktorice MMF-a na skupu u Pekingu

Lagard: Saradnju zasnivati na održivim temeljima

Kina i njeni partneri u projetku 'Jedan pojas jedan put' trebali bi zasnivati svoju saradnju na transparentnijim i dugoročno održivijim temeljima, upozorila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.
Objavljeno: 26. 04. 2019 - 16:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nastupivši na velikom skupu u Pekingu o spomenutom projektu, Lagard je izrazila uvjerenje kako se 'Jedan pojas jedan put' treba resetovati na drugačijim osnovama od onih na kojima se trenutno odvija.

„Projekat treba uključivati otvoreni postupak nabavke s konkurentnim ponudama i bolju procjenu rizika u odabiru poslova koji će se finansirati. Istorija nas je naučila da, ako se ne vode pažljivo, infrastrukturne investicije mogu dovesti do problematičnog povećanja duga – apelovala je šefica MMF-a pred četrdesetak visokih zvaničnika zemalja uključenih u 'Jedan pojas jedan put'.

Osvrnuvši se na dosadašnji tok kineske ekonomske ekspanzije u saradnji sa zemljama primaocima kapitala, Lagarda je ocijenila razložnim da se investira u infrastrukturne projekte tamo gdje je to nužno. No, dodala je, odmah je potrebno uz nužnost, uvesti i kriterij održivosti pri odabiru investicija.

Direktorica MMF-a pozvala je kineske vlasti da pažljivije odabiraju investicije u zoni 'Jednog pojasa jednog puta' i zbog javnog duga same Kine. Pritom je ocijenila da su kineske vlasti već preduzele neke korake u ograničavanju rasta javnog duga zbog investicija u inostranstvu.

Ugledni svjetski mediji poput agencije Reuters istup Kristine Lagard tumače kao znak da MMF raspolaže informacijama da neki od primaoca kineskog kapitala iz reda siromašnih zemalja već sada nijesu u stanju vraćati dug Pekingu. Ukazali su i na podatak da se na skupu u Pekingu nije pojavio novoizabrani šef Svjetske banke Dejvid Malpas.

„U kreditiranju, Kina često ne poštuje međunarodne standarde u područjima kao što su borba protiv korupcije, izvozni krediti i pronalaženje koordiniranih i održivih rješenja za poteškoće s plaćanjem, kao što su one tražene u Pariškom klubu – podsjeća Reuters na nedavnu izjavu Malpasa u govoru pred američkim državnim Odborom za finansijske usluge.

Da ne bi sve u nastupu direktorice MMF-a u Pekingu prošlo u didaktičnom tonu, pohvalila je ona kineska ulaganju u Kazahstanu i u Senegalu kao veliki korak naprijed u distributivnim lancima svjetske trgovine. Ocijenila je dobrodošlim i početak uvažavanje kineskih investitora ekoloških standarda niskougljeničnih strategija i uticaja klimatskih promjena na život ljudi i privredu.

Komentari: 0

Novi komentar