Ministar održivog razvoja i turizma poručio

Radulović: Krstionica je nelegalna i mora se ukloniti

Što se tiče Ministarstva i mene lično, krstionica na Ostrvu cvijeća je nelegalni objekat i dijeliće sudbinu svih ostalih nelegalnih objekata, dakle biće uklonjena, izjavio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović u intervjuu Pobjedi. 
Objavljeno: 27. 04. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Radulovic: Krstionica je nelegalna i mora se ukloniti
Foto: gov.me

Za krstionicu postoji, kazao je, rješenje o rušenje i naglasio da je taj nelegalni objekat izgrađen na krajnje nekorektan način.

- Taj objekat ne samo da je izgrađen bez potrebne dokumentacije, nego ga nema ni u planu. Pričamo o objektu od 11 kvadrata i o upravnom postupku kojim se donose ova akta, koje je u toku i koji obezbjeđuje pravnu sigurnost građana – rekao je Radulović i naveo da je inspektor izašao na teren 11. decembra, zatekao ljude na gradilištu i saopštio im zabranu o radu. Kako nije bilo odgovornog lica pozvao ga je da se 14. decembra izjasni na okolnosti i dao nalog za uklanjanje objekata.

- Poslije toga smo dobili informacije ne samo da ga nijesu uklonili, već nastavljaju da grade. U usmenoj komunikaciji na najvišim instancama između Vlade i Mitropolije dogovoreno je bilo da će objekat biti uklonjen. U međuvremenu smo dobili i pismo od igumana manastira u kojem moli za još malo vremena da ga oni sami uklone – objasnio je Radulović i zaključio da je sve to očigledno bila igra od momenta kada su se stvorili tehnički uslovi i Ministarstvo angažovalo službu, kako bi se napravila predstava.

POBJEDA: Da li ste zadovoljni primjenom zakona o planiranju i izgradnji?

RADULOVIĆ: Jesam, posebno s obzirom na to da su donesene revolucionarne promjene koje se već vide u prostoru, prvenstveno zbog kontrole kvaliteta i onog što se planira i gradi kroz ono što se projektuje. Ono što su bile neke dječje bolesti pokazalo se da se u hodu rješavaju. Ovaj zakon je poptuno novi institut, jer ovakav vid administrativnog napora do sada nije postojao u lokalnim upravama koje bi trebalo da odrade zahtjeve za legalizaciju. Prema zadnjim inforamcijama 50.000 zahtjeva je pristiglo, odziv je bio ogroman. Ni najveći optimisti nijesu to očekivali. Oko pola je obrađeno, većina je vraćena na dopunu i postupak ide dalje. Kako vrijeme bude odmicalo doći ćemo do toga da znamo sve što se dešava u prostoru i da ga u potpunosti kontrolišemo.

POBJEDA: Da li se u potpunosti odustalo od postavljanja bungalova na Crnom jezeru?

RADULOVIĆ: Da. Na kolegijumu smo donijeli odluku da od rampe prema tamo nema privremenih objekata. Ovo Ministarstvo vodi politiku u nekoliko pravaca – planiranje prostora, komunalna infrastutkura, turizam i zaštita okoline. Iz najbolje namjere smo probali da tamo napravimo neku ponudu, ali se ispostavilo da građanima Žabljaka to ne samo da ne treba, nego su eksplicitno bili protiv. Jedino što je nama smetalo je način na koji su oni artikulisali nezadovoljstvo. Izaći i reći da neko sječe šumu da bi postavio limene kontejnere je bilo potpuno deplasirano. Mislim da smo dokazali da je to bio ružan i politički spin i da niko nije imao namjeru da se bavi s tim.

To je plan privremenih objekata i s njim je bilo lakše operisati nego da se radilo o konkretnom urbanističkom planu, koji je zakon za prostor. Uostalom, nema potrebe da se radi bilo što na silu. Ugovor sa firmom Eksplorer će se modifikovati. Oni imaju ugovor o zakupu resotrana i mogućnosti postavljanja bungalova ukoliko studija zaštite životne sredine to dozvoli. Nijesmo ni došli u priliku da pravimo elaborat. Po praznicima je zakazan sastanak, pa ćemo da vidimo kako ćemo izaći iz te priče.

POBJEDA: Da li ima interesovanja drugih investitora za gradnju na Žabljaku?

RADULOVIĆ: Interesovanje je veliko, ali zbog svih ovih dešavanja stvoreno je, kako se to kaže, ,,neprijateljsko okruženje“ . Važno je da mi na Žabljaku aktivno radimo. Hotel ,,Durimitor“ se radi na mjestu bivšeg vojnog odmarališta. Umjesto Mediterana se gradi hotel koji će, kako smo saznali od investitora, najvjerovatnije biti u lancu Čedi. Radi se o baltičkoj firmi koji ima domaćeg partnera. Suština je da će na Žabljaku koji, trenutno nema nijedan krevet sa pet zvjezdica, do kraja 2020. imati 300 kreveta te kategorija. Aktivno promovišemo hotel ,,Jezera“ i ,,Planinku“ koji su na fantastičnoj lokaciji.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 10

Janica Matova Beograd

27. 04. 2019 - 06:48

Ministre ,pa šta čekaš?Ako nijesi kadar da sprovedeš odluku u djelo onda nijesi ni za ministra ,podnesi ostavku .Ito bi bio nekakav početak!
Na riječi je jak

27. 04. 2019 - 12:06

i predsjednik Vlade, ali vrijeme leti a on ništa ne preduzima. Isto je pričao i za limenku na Rumiji.
JOVETA.

27. 04. 2019 - 10:30

Biće kao sa šetalištem u METROPOLI turizma. Ostaće, ostaće nažalost. Što ti više ne daješ OSTAVKU. Niđe nijesi uspio ništa normalno da uradiš.
Tv

27. 04. 2019 - 10:37

Ne basta tebi one kafane I prncije u Budvi ukloniti......
Ljubitelj tutusa

27. 04. 2019 - 11:17

Ni rijeci vise o ovome! Sprovedite Zakon, oburdajte svetosavski miljokaz i postedite nas ispraznih rijeci, politikanstva!
Tako je

27. 04. 2019 - 14:10

Već uveliko je počela predizborna kampanja DPSa za iduću godinu.Da bi opstali na vlast, jedini način je da podijele glupi crnogorski narod nacionalno. Svi oni koji već sedmicama "čuvaju" krstionicu na pontu- pristanište su u DPSovskoj kampanji za naredne izbore. Jer što veće podjele nacionalno u CG to sigurnija pobjeda DPSa i opstanak popova u žiži javnosti. Prifatite se lupi crnogorci rabote, a ne politike i popova.
Hrabrost

27. 04. 2019 - 14:32

Ovako "na oko" nevjerovatno hrabar ministar, do granice drskosti. Normalno na rijecima. Na djelu - nema ga nidje. Rekorder po broju revidiranja. Ali ocigledno je, da je dobro "snimio" gradjane Crne Gore, koje je najbolje ocijenila gospodja Vesna Perovic iz LSCG, svojevremeno predsjednica Skupstine CG.
Принц Павле

27. 04. 2019 - 15:46

Најбоље је да се крстионица поклони попу Михајлу, за његову ЦПЦ. Онда се не мора рушити и биће сви вукови сити, а овце на броју.
Prinče moj

27. 04. 2019 - 19:30

Cpc ne treba ništa poklanjati, već samo vratiti ono što joj pripada
Crnogorski Betoven

27. 04. 2019 - 18:49

Vakat je da prestanete prijetiti i srušite to. Sa riječi na djela.
Novi komentar