Traže izmjene Poslovnika

DF ne želi od premijera „spremne“ odgovore

Demokratski front (DF) najavio je da će inicirati izmjene i dopune Poslovnika Skupštine, kako bi institut premijerskog sata bio promijenjen na taj način da se pitanja premijeru i odgovori dobijaju na samoj sjednici, a ne dostavljaju unaprijed. DPS se nije izjasnio je li mu to prihvatljivo, ali je, u izjavi za Pobjedu, rečeno da su poslanici te partije spremni za razgovor o tom prijedlogu.
Objavljeno: 27. 04. 2019 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Iniciraćemo izmjene Poslovnika kako bismo mogli da postavljamo pitanja i odgovaramo onako „dim u dim“, da poslanici postavljaju pitanja, a da premijer odmah odgovara, odnosno da ne bude dostavljanja pitanja unaprijed – najavio je Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta na posljednjem premijerskom satu.

On je kazao da će to biti inicijativa DF-a „za buduća pitanja na premijerskom satu“, ali i za poslanička pitanja ministrima.

- To bi bio najbolji način – dodao je Mandić.

Željko Aprcović, poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kazao je za Pobjedu da je još rano da se njegova partija izjašnjava o inicijativi koju je Mandić najavio, ali je „otvorena za dijalog“.

- Još je prerano da se Demokratska partija socijalista izjasni prema ovom pitanju, s obzirom na to da je riječ o neformalnoj, usmenoj inicijativi koju je saopštio poslanik Mandić. Ono što je sigurno jeste da je Demokratska partija socijalista otvorena za dijalog i o ovom i o ostalim pitanjima. Spremni smo da sa kolegama razgovaramo o ovim temama – kazao je Aprcović.

On je istakao da je institut premijerskog sata „u potpunosti opravdao očekivanja“.

- Jer redovno imamo priliku da čujemo sve što je Vlada uradila u prethodnim mjesecima – dodao je Aprcović.

Poslovnik Skupštine Crne Gore predviđa da se posebna sjednica Skupštine posvećena premijerskom satu održava jednom mjesečno, dok se sjednica posvećena ujedno i poslaničkim pitanjima ministrima zakazuje jednom u dva mjeseca. Poslanici premijeru pitanja moraju dostaviti 72 sata prije, a resornim ministrima 48 sati uoči sjednice.

Uporedna praksa pokazuje da se u nekim zemljama pitanja premijeru i ministrima postavljaju direktno. Takav je slučaj u Velikoj Britaniji. U Češkoj se postavljaju usmeno pitanja, ali se poslanici prijavljuju kod predsjednika u pisanoj formi do 11 sati na dan predviđen za poslanička pitanja.

U većini zemalja se, međutim, poslanička pitanja dostavljaju predsjedniku parlamenta koji ih dalje prosljeđuje. Recimo, u Makedoniji, Njemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji, obaveza je da se dostave pitanja unaprijed, što je slučaj i u Evropskom parlamentu.

Poslovnici u parlamentima BiH, Hrvatske i Srbije ne definišu obavezu prethodnog dostavljanja poslaničkih pitanja. U Srbiji je postojao Dan poslaničkih pitanja, u okviru kojeg su poslanici direktno postavljali pitanja predstavnicima Vlade i dobijali direktne odgovore.

Komentari: 12

xy

27. 04. 2019 - 09:30

Što se tiče DF-a, bolje bi bilo da u poslovnik nekako ubace da se pitanja na premijerskom satu mogu postavljati preko video linka iz "Spuža". Trojica su već viđeni!
Vlaške akrobacije!!

27. 04. 2019 - 15:22

Ovaj prefigani četnički vojvoda i Pavlov jurišlija, počinje da mlati praznu slamu!! Nikoga ne interesuje to Vlaško-Karpatsko blebetanje, Crnogorci imaju pametnijeg posla nego da slušaju njegove vlaške fantazije!!!
Dirigent

27. 04. 2019 - 17:46

Nećeš ti više imati priliku ni jedno pitanje postaviti zadugo...
ABC

28. 04. 2019 - 01:44

Pa, nema nijedan premijer procente u rukavu, nema sva imena i prezimena, ne mora znati pune nazive preduzeca, btoj autobusagradskog saobracaja, koliko je svaki lider opozicije pojeo nezaradjenih plata... S druge strane,premijer je odlican govornik, sta ako on DFu postavi potpitanje? Ne zalijecite se! Trece, DF misli da bi premijera zatekao nespremnog. Tesko. Iako mislim da bi bilo neozbiljno da ga dovodimo u poziciju kviskoteke, nije Skupstina rijaliti.
cg bluz

28. 04. 2019 - 01:51

To "onako, dim u dim" mozes da ga pitas kad budete sjedjeli u kafani, a u Skupstini ne.
joko

28. 04. 2019 - 10:35

Ne avetaj Mandiću ko Boga de molim Dosta ste blejali po Crnoj Gori. Na sledećim izborima vam narod neće dati ništa. Ni cenzus ne možete proći, neki od vas ako bude pravde neće imati ni priliku da se kandiduju nai za kakvo mjesto,jer svi putevi vode u Spuž.
goran1978

28. 04. 2019 - 13:59

Ovo je prica sa medije samo da bi bili malo u medijskoj zizi ali bezuspjesno.
Kosta

28. 04. 2019 - 14:00

Znate li dje ima ovo sto traze oni? Nidje! Ovo je toliko besmislen zahkth da ja vama to ne mogu opisati.
oliver14

28. 04. 2019 - 14:01

U EP se unaprijed daju pitanja jer kako bi se drugacije sve postiglo, a ovi oce kod nas da izmislaju toplu vodu bogami kao da su nesto pametno rekli a ne glupost najvecu.
Vitinka

28. 04. 2019 - 14:02

A sta to oce oni da pitaju pa nece da to napisu unaprijed? Imaju vremena u Skupstini da pitaju sta oce premijera i on ce uvijek njima znati odgovoriti.
ines23

28. 04. 2019 - 14:05

Totalno besmislena stvar koju su trazili, bolje da nijesu iskreno, jer se po ovome vidi samo da zele malo medijskog prostora.
danilo s.

29. 04. 2019 - 08:42

Mandić/DF želi na vlast bez izbora, pa što da ne poželi i da ima pravo na "spremna" pitanja - ne bi li uhvatio premijera u "nespremnim odgovorima"? Ludilo veljesrstva, po svemu sudeći, prelazi u završnu fazu totalnog pomračenja uma?
Novi komentar