CG bezrezervno prihvatila evropske vrijednosti

Gjenero i Goati: Poziv ohrabrenje i podrška za Đukanovića

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron jasno su pokazali svoj stav prema integracijama i evropskom putu Crne Gore -pozivom crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da prisustvuje sastanku u Berlinu, zakazanom za sjutra, kazao je za Novu M zagrebački politikolog i nezavisni politički konsultant Davor Gjenero.
Objavljeno: 28. 04. 2019 - 17:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Osim Crne Gore niti jedna država, za sada, ne pokazuje ozbiljne kapacitete za proširenje”, poručio je Gjenero.

Crna Gora je bezrezervno prihvatila evropske vrijednosti, pa sada ubira plodove svojih napora, smatra politički analitičar Vladimir Goati.

“Crna Gora to zaista radi iskreno i ona u nizu dimenzija postiže neke rezultate recimo u borbi protiv korupcije kojim se ne mogu pohvaliti njene okolne zemlje njeni susjedi. Tako da to je, po mom mišljenju, suština ovog poziva”, smatra Goati.

Goati podsjeća i na nedavni intervju Đukanovića za AP, u kojem je čelnicima EU poručio “ne dajte nas Rusiji”.

Kaže da je Đukanovićevo opredjeljenje između Istoka i Zapada poznato, zbog čega je, kako kaže, on i cijenjen u evropskim krugovima.

553572b9-e960-42dd-9b14-4b7a5c338451-2104goati1-previeworg

“Crna Gora je svjesna da je geopolitički u zapadnom svijetu”, poručio je Goati.

Oni ocjenjuju da je poziv upućen Đukanoviću od Makrona i Merkel, koje vide kao centralne figure u politici Evropske unije, svojevrsno davanje počasti za članstvo Crne Gore u NATO, za šta je, podsjećaju, najzaslužniji Đukanović, ali i za brzi napredak u integracijama ka EU.

“Meni se čini da su konačno u Berlinu i Parizu, barem, shvatili da proces evropeizacije u najvećoj mjeri ovisi o ličnosti jednog čovjeka”, kazao je Gjenero.

“On je učinio sve da bi priključio Crnu Goru svojoj geografiji i evropskoj i jedinoj danas relevantnoj po mom mišljenju civilizaciji koja je zasnovana na evropskim uzorima. Eto to je, po mom mišljenju, velika zasluga Mila Đukanovića, čak i u trenucima nekakvih iskušenja, kolebanja”, ističe Goati.

Podsjetimo, govoreći o najavljenom sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, Đukanović je nedavno kazao i da ta inicijativa uliva dodatno ohrabrenje u proces proširenja unije.

Komentari: 30

Lolo

28. 04. 2019 - 19:00

Bravo, iskrene čestitke I podrška
Nenad

28. 04. 2019 - 21:56

Lolo, zašto pišeš "bravo". Od "bravo" se ne živi. Ono što odgovara EU ne mora odgovarati i nama. Samo budala i neko ko je nečim ucijenjen može nešto bezrezervno podržati. Nemaš zašto čestitati našoj vlasti. Uniištili su svaki proizvodni pogon koji su generacijama gradili naši preci. Nekada je na zagrebačkom velesajmu CG bila predstavljena bagerima, dizalicama, konfekcijom, deterdžentima, ležajima, sokovima, maslilnovim uljem, prehrambenim proizvodima kako konzerviranim tako i svježim povrćem, rakijom i vinom... Današnja CG se tehnološki svela na nivo kraljevine CG. Ništa ne proizvodimo sem rakije, vina, malsinovim uljem u ograničenim količinama i pršutom u čijem sastavu ima samo promaja i dim crnogrski. Uvoz je pokriven samo sa 16% izvoza, zaduženje ide nebu pod oblake... a ti piišeš "bravo". Daj čovječe, obrazloži ovaj tvoj optimizam nekim realnim podacima pa da se i mi radujemo i čestitamo našim rukovodiocima.
Predrag

28. 04. 2019 - 22:37

Nenade slazem se sa tvojom izjvom "Samo budala i neko ko je nečim ucijenjen može nešto bezrezervno podržati". Ali isto vazi kad neko prica o necemu o cemu nezna ocigledno nista. Sta ti znas o tim firmama nad kojima lamentaris, koliko si im poslovnih rezultata analizirao, kako su radili, zasto niko nije htio da ih kupi za marku kad su tako bili sjajni, kako ih je to neko unistio, it? Dakle trolujes opozicioni marketing namijenjen neznalicama a ovamo za istu stvar prigovaras drugome.
Objektivni

28. 04. 2019 - 23:15

Samo da te obavjestim da je pao Berlinski zid. Da su se u citavim ovom dijelu Evrope desile sustinske promjene. Nema socijalizma , trzisna je privreda. Ako je negdje optimum radnika 500 nece sigurno biti zaposleno 1800 . Trziste odredjuje sve. Kao i politika i snalazenje na karti , koju dijele velike sile . Da li mozes da shvatis da su Zeljezare , Dakici , Kap mogle onako da rade samo u socijalizmu gdje im je prodaja bila zagarantovana . Kao i plata bez obzira na rad. Komentarises a ne znas elementarne stvari. Kad cujem kako je upropastena firma koja je zaposljavala 6000 radnika , muka mi je od te demagogije . A upravo su glavni ratni huškaci izasli iz Zeljezare i Dakica . Pa neka sad placaJu cijenu .
Nenad

29. 04. 2019 - 08:25

Teoretski gledano ono što vi govorite je na mjestu ali da li je sve tako u praksi je druga stvar. Dakić nije mogao održati postojeći program ali (uvijek postoji ono "ali" koje ostaje sakriveno) Dakić je proizvodio i na hiljade visoko tehnološko zahtjevnih pozicija za preduzeća poput "Libher", neke takođe zahtjevne komponente za, tada postojeću, sovjetsku namjensku industriju, italijansku "oto Melara"... Postojala je u sklopu fabrike i jedna hala koja se zvala "alatnica" koja je imala tada (a isada bi zadovoljavala najzahtjevnije standarde EU) najsavremenije mašine za obradu metala. Nju je trebalo iskorititi za dalju proizvodnju nečega što ne bi morali biti bageri.Mogao bih govoriti i o Obodu, Gorenjem Ibru, Primorci, Rivijeri... A rek o "Radi"...Naši rukovodioci kao da nikada nijesu čuli za ono što je u normalnim društvima normalno.Ako rukovodilac nešto ne uspije, ili ne umije, on rukovođenje mora prepustiti drugome. Možda će on znati barem nešto iskoristiti.To vi ne shvatate.
Predrag

29. 04. 2019 - 11:03

Neko nesto ni ne shvata ni nezna. Dakic od kad je napravljen nikada nije naoravio pozitivan rezultat. Proizvodio i pravio gubitke. Obod godinama nije vracao kredite, drzava fabrikama davala razne subvencije, itd. Kad se doslo na realnu ekonomiju, svi kuci i nece ih niko.,Pa ni ti Nenade, ni za jednu marku. A Trebjesu odmah, bez problema.Zasto? Sto nju niko nije unistio?
Nenad

29. 04. 2019 - 14:43

Izgleda da tebi odgovara diskusija na nivou fakultativnih znanja stečenih u raznim novinama i portalima. Predraže vjeruj mi da se razumijem više nego što je dovoljno u tu tematiku i da je moja školska sprema više nego dovoljna da kompetentno razgovaram o tržišnoj ekonomiji i raznim oblicima iste. Ne pripisuj mi lamentiranje nad "Radoje Dakićem" čiji je proizvodni program bio sastavljen tako da odgovara ondašnjoj planskoj privredi. Vrlo dobro znam i to da onakva proizvodnja zasnovanog na građ.mašinama nije mogla opstati. Imam osjećaj da ti je promakao dio teksta kada sam naveo "alatnicu" kao dio tog preduzeća.Nju je trebalo sačuvati. U njoj su bile numeričke mašine za obradu metala koje su i dan danas konkurentne.Ondašnja-sadašnja vlast, koja je došla sa ulice i bez dana iskustva, nije umjela organizovati proizvodnju nečeg drugog.Mogao bih vam navesti komparativne primjere u kojima je,od sličnih fabrika,Hrvatska napravila fabrike koje su danas okosnica privrede tih gradova ali...
@Nenad

29. 04. 2019 - 15:53

Sve i da je tako, kako kažu Predrag i Objektivni, ne mogu negirati da danas u Crnoj Gori nema proizvodnih preduzeća. Jedino su ostavili najveći privredni promašaj Crne Gore, Aluminijski kombinat, preko kojeg su se mogli dobro "omrsit". Ali zato imamo "Bemax", "Tehnoput", "Voli", "Carine" i razne gradnje. Samo da se uzmu pare i isisa zadnji euro od ovog naroda. Koje će "poprište" poslije njih ostati.A spoljni dug preko tri milijarde, najvećim dijelom utošen za plaćanje njihovih preduzeća. Neka pročitaju što kažu ozbiljni ekonomski analitičari o skorom "pucanju balona".
RD

29. 04. 2019 - 17:48

Aooooo, pa sto nijesi kupiomkoje cudo od tih preduzeca za jednu morku no nam sada lamentiras nad njima? Sto Lipher ili bilo ko ne ponudi da ih kupimkad su bili tako dobri? Otac mi je pricao da jd svaka od tih fabtika bar 30% radnika imala viska, da se kralo, sabotiralo, da je to bila Alajbegova slama. Zato su u propali, zato ih niko nije ni htio, kome ce te jame bez dna?
peđoni

29. 04. 2019 - 19:09

Ovakav komentar kakav postavlja RD i slični ne zaslužuju odgovor. A zašto tebe dragi RD roditelji kada su te vidjeli kakav si nijesu odmah bačili u kontejner nego su te podizali i njivili. Nekome sada valjaš. Ruku na srce, malo kome ali eto dobar si da braniš vlast i kada ona upropaštava supstancu od koje svi živimo. Interesantno je kako neki ljudi daju sebi za pravo da se miješaju u ono o čemu ništa ne znaju.
@RD

29. 04. 2019 - 19:33

Mora da ti je tata učestvovao u antibirokratskoj revoluciji kada je prosječna plata u Crnoj Gori bila 1.000 DM (kao današnjih 1.000 eura), pa se stidi tog učešća i mora ga nečim opravdati. A što misliš, koliko ima viška od 51.000 danas uposlenih (glasača) u državnim organima Crne Gore? A što ti je radio tata što zna da je u svakoj fabrici bilo po 30% viška radnika? Kako je to izmjerio? Jeli ti priča tata da je svako mogao da se džabe školuje od Triglava do Đevđelije, da se džabe liječi, da ide redovno na more, da su penzije bile dva do tri puta veće, da je ubistvo bilo retkost i senzacija, da je najveći porok bio duvan, da su tadašnji "jagnjofukci" (kako su ih zvali tvoga tate drugovi) živjeli od plate i da im đeca nijesu gradila elktrane, braća osnivala banke, a sestrići kupovali stanove po Menhetnu...
Janjo

28. 04. 2019 - 19:19

Naravno da ce I Njemacka I Francuska kao I do sada pomagati DPS da najubjedljivije do sada pobijedi na sledecim izborima.
evropski put

28. 04. 2019 - 19:22

Crna Gora prirodno i istorijski pripada mediteranskom, zapadnom miljeu, poput Slovenije i Hrvatske. Velikosrpsko zlo treba anulirati, nema prave samostalnosti uz SPC u CG
Bravo @ evropski put

28. 04. 2019 - 20:04

Rozaje i Gusinje su tipicne mediteranske sredine.
Srbinu

28. 04. 2019 - 20:43

Što zaboravi Berane Nemanja?
Objektivni

28. 04. 2019 - 23:16

Nije mediteran toliko u geografiji. On je u glavama .
Darko

28. 04. 2019 - 20:03

Da, prihvata evropske vrijednosti, ali skoro isključivo one negativne. Pa ovdje se od 1945 ni vlast promijenila nije, a kamo li da je bilo nekog napretka u standardu, infrastrukturi, Kako koji dan samo gore...U Aziji Nort Korea, a u Evropi, Crna Gora. Dokaz one narodne da svako žito ima k.....
Migili

28. 04. 2019 - 21:30

Daśa... nesrećo. Samo mi reci ko je alternativa. Koga bi to Evropa podržala? Ovi su možda dosadili i Bogu i narodu i Evropi. Ali Evropa neće dozvoliti da Milo ode a da ga zamijeni Pipun ili Aljeksa ili Mandić.
Darko

28. 04. 2019 - 22:25

Migili, "srećo", bilo koji od ove trojice i kad bi htjeli ne bi mogli biti gori od ovih što su sada vlast. Ono u jednome si u pravu, njih Evropa ne podržava i to je tačno, a znaš li zašto, ne znaš naravno ni to ni to, kao ni mnogo toga još. Ove Evropa podržava jer oni brane Evropske-tudje interese, a ne crnogorske. Ova troica brane crnogorske, a ne evropske interese i za to je Evropa protiv njih, a time i protiv svakog crnogorskog napretka, čak i onog najmanjeg. Tako stvarnost govori, ali nepametnome, zaludu oči i uši, moj dobri i "srećni" Migilii...
Objektivni

28. 04. 2019 - 23:22

Darko . Vlast se itekako promjenila od 1945 . AB revolucijom se vlast komunista ukinula i dosli su velikosrpski nacionalisti . Uvukli nas u rat i unazadili. Ali na srecu opet se vlast promjenila i od 1997 dolaze neki sto su se pokajali i neki koji su dugo bili opozicija . I dan danas vlast je koaliciona . Promjenjena . E ono sto je dobro a sto ti trazis je da se opet vlasti dokopaju velikosrpski nacionalisti . I opet nas uvuku u nevolje. Ma srecu nema nista od toga. Mi odosmo na Zapad a kome se ne dopada ima Srbiju , Rusiju , Bjelorusiju , Turkmestan , Tatarstan itd , itd ... Pa srecno .
@Objektivni

29. 04. 2019 - 16:03

Odosmo na Zapad sa SPC i Amfilohijem. Vidiš li, jadan ne bio, da ćemo biti jedina država u NATO i EU, sa tuđom crkvom. Ovaj tvoj nezamjenjljivi evo 30 godina ne mrda po tom pitanju. Zašto?
Migili

29. 04. 2019 - 06:37

Eto zašto sam te nazvao "nesrećo". Sam si kazao. Uvijek je ovdje neophodno zastupati nečije interese. Ali su ti tuđi interesi nekada manje dobri za Crnu Goru a nekada manje loši. E Boga mi ako ovi gorepomenuti nepomenici budu zastupali interese Crne Gore ja ću sebi nos okinuti. Malo porazmisli - jesu li to interesi Crne Gore, Srbije, Rusije ili nekog mixa pomenutih?
goran1978

28. 04. 2019 - 20:05

I Markon i Merkolova su shvatili da je CG napredovala ovako brzo zahvaljuju jednom covjeku a to je Milo Djukanovic!
Kosta

28. 04. 2019 - 20:07

Samim pozivom koji je Predsjednik Djukanovic dobio od predsjednika Francuske i predsjednica Njemacke govori da je Milo prepoznat kao itekako uticajna osoba, koja ima liderske sposobnosti i da itekako cijene njegov doprinos CG!
Nenad

28. 04. 2019 - 21:57

I "Slobo" je to bio jedno vrijeme.
oliver14

28. 04. 2019 - 20:08

Nista mi milije nego kad sad opozicija vidi koje postovanje uziva Milo od celinka Evope tj. dvije najznacajnije licnosto u Evropi.
Vitinka

28. 04. 2019 - 20:09

Jedini koji nas moze uvesti u EU a koji je prepoznat od strane Merkelove i Markona je Milo Djukanic a to ce biti potvrdjeno ovim sjutrasnjim sastankom.
ines23

28. 04. 2019 - 20:16

Za buducnost CG EU je najbolje rjesenje, zato i idemo nasim integracionim putem jer u suprotnom CG ne bi imala svijetlu buducnost jer bi Rusija iskoristila momenat da vrsi uticaj na nas.
Poziv i podrška

28. 04. 2019 - 20:41

Koliko je meni poznato na ovu konferenciju su pozvani i premijeri Slovenije i Hrvatske. Premijer lidera u regionu nije pozvan. A tema je, koliko je meni poznato - (ne)sporazum Srbije i Kosova. Valjda je svakome jasno, pa i ovoj gospodi, što se očekuje od Đukanovića. Merkelovoj i Makronu su veoma poznati odnosi u regionu, a još poznatije relacije lidera Crne Gore, Srbije i Kosova.
Dopuna

29. 04. 2019 - 19:22

Evo sada viđesmo svi, da su pozvani i da prisustvuju i premijerka Srbije Brnabić i premijer Makedonije Zaev. Zbilja se postavlja pitanje zašto nije pozvan premijer Marković?
Novi komentar