Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore

Kapisoda: Lakše je biti igrač

Sinonim za Cetinje je rukomet. A, u novijoj istoriji sigurno da i oni koji ne prate rukomet dobro znaju za nekoliko imena, među kojima je svakako Petar Kapisoda. 
Objavljeno: 02. 05. 2019 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lijevo krilo koje je godinama ,,letjelo“, a njegove partije u dresu Jugoslavije, a zatim i Crne Gore i danas se pamte, baš kao i golovi zahvaljujući kojim je osim klupskih trofeja stigao do bronzanih medalja sa prvenstava svijeta 1999. i 2001. godine.

Igračku karijeru završio je 12. juna 2013. godine i to na spektakularan način, u noći kada je u ,,Morači“ Crna Gora srušila Njemačku. Ali, time nije završena ,,zbirka uspjeha“. Kapisoda je ostao u sportu, obavljao funkciju direktora reprezentacije (2014 - 2017. godine), a nakon pauze od dvije godine 29. januara jedan od najboljih crnogorskih rukometaša u istoriji imenovan je za predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore.

- Iskren da budem, definitivno je najlakše biti igrač, iz razloga što kad dođeš na pripreme tvoj apsolutno jedini zadatak je da samo misliš kako ćeš najbolje da odigraš utakmicu. Ne pada ti na pamet hiljadu drugih stvari koje neko mora da obavi besprijekorno da bi ti kao igrač došao u situaciju da odigraš utakmicu. Kao direktor sam kroz tri godine iskustva savladao izazove vezane za organizaciju priprema, treninga, puteva i svega ostalog oko A selekcije. Ali, definitivno je najteže situaciju sagledavati iz ove sadašnje perspektive – kaže na početku razgovora za Arenu Petar Kapisoda, prvi čovjek Rukometnog saveza Crne Gore.

SREĐIVANJE DOKUMENTACIJE

Kapisoda je preuzeo funkciju predsjednika RSCG u ne baš idealnom trenutku, a prvih dana mandata imao je i najteži posao oko sređivanje neophodne dokumentacije.

- Nije bilo lako. Ali, nijesam ni očekivao da bude lako. Dok sam igrao takođe nije bilo lako, tako da ništa novo. Prvih mjesec i više sam zajedno sa saradnicima i članovima Upravnog odbora proveo prikupljajući dokumentaciju neophodnu za obaveznu preregistraciju saveza po novom Zakonu o sportu i dobijanja saglasnosti na istu kao osnovnog uslova za aplikaciju na konkurs za dodjelu sredstava iz budžeta. Ovom prilikom želim da se zahvalim Ministarstvu sporta i mladih sa ministrom Nikolom Janovićem na čelu na pomoći koju su mi tom prilikom pružili. Budžet je ove godine povećan u odnosu na prethodnu i vjerujem da će savez, odnosno naše selekcije, to opravdati dobrim rezultatima. Prvi put imamo i stipendiste, njih osam, čije se stipendije finansiraju od sredstava dobijenih na konkursu - dodao je Kapisoda.

PRIORITETNI CILJEVI

Petar Kapisoda, kao čovjek iz rukometa, prvog dana kada je imenovan za nasljednika Zorana Radojičića imao je jasnu viziju i postavljene prioritetne ciljeve, koje je sebi nametnuo kao imperativ...

- Moji ciljevi vezani su apsolutno za rezultate svih selekcija koji nijesu mogući ako se ne unaprijedi funkcionisanje Saveza na svim nivoima. Konkretno, svjestan važnosti pisanih i elektronskih medija i naročito društvenih mreža u svijetu u kojem živimo, kao obaveza nametnulo se angažovanje medija menadžera, tako da smo problem transparentnosti i protoka informacija riješili prvih dana mandata. Sajt saveza kao i druge platforme na društvenim mrežama svakodnevno se ažuriraju najnovijim informacijama vezanim za sva takmičenja i sve reprezentativne selekcije. Takođe, finansije predstavljaju poseban problem, naročito ako imate teret dugova iz prošlog perioda – objasnio je Kapisoda, a zatim otkrio da je prioritet obezbijediti generalnog sponzora.

- Da imamo novca koliko bih želio, nijedna selekcija ne bi nikad mirovala, tako da će osnovni cilj članova Upravnog odbora i moj biti vezan za nalaženje generalnog sponzora koji će svakako kroz već izvjesne plasmane naših selekcija na najveća svjetska takmičenja imati lijepu mogućnost za reklamu – istakao je Kapisoda.

(Opširnije u Areni)

Komentari: 0

Novi komentar