Kriza vlasti u primorskoj opštini

Kotorske igre prijestola

Smjenom Vladimira Jokića s funkcije predsjednika Opštine Kotor, nije stavljena tačka na višemjesečnu političku krizu u tom gradu. Naprotiv, njegovo razrješenje – čiju zakonitost tek treba da ocijene nadležni – i neimenovanje vršioca dužnosti predsjednika opštine, uveli su Kotor u još dublji politički ćorsokak, iz kojeg je moguće izaći na tri načina: tzv. prekompozicijom vlasti, uvođenjem prinudne uprave ili raspisivanjem vanrednih (lokalnih) izbora. Sve karte su u igri.
Objavljeno: 03. 05. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Grad bez upravnika: Desetomjesečna kriza kotorske vlasti (o kojoj smo ranije pisali), kulminirala je prošle sedmice (24. aprila) smjenom predsjednika te opštine Vladimira Jokića (Demokrate), glasovima vladajućeg SDP-a i opozicionih DPS-a, SD-a, HGI-ja i LP-a.

Sjednica Skupštine Opštine (SO) Kotor na kojoj je Jokić razriješen, održana je pod čudnim okolnostima, o kojima svoj sud tek treba da daju nadležni državni organi. Naime, predsjednica SO, Dragica Perović, saopštila je tog dana da je dnevni red trebalo dopuniti naknadno predloženom odlukom o određivanju vršioca dužnosti predsjednika opštine, zbog čega je dala pauzu na – neodređeno vrijeme. Međutim, odbornici opozicije i dva (od tri) odbornika SDP-a odlučili su da nastave sjednicu, na kojoj su, nedugo zatim, smijenili Jokića.

Sada je pitanje ko će – ako nije određen vršilac dužnosti predsjednika – upravljati opštinom do izbora njenog novog čelnika. Po Zakonu o lokalnoj samoupravi (član 66), predsjednika bi trebalo da mijenja potpredsjednik. Međutim, Jokić je neposredno prije sjednice SO, bez saglasnosti odbornika, smijenio potpredsjednika opštine Branka Nedovića (SDP), dok je drugi potpredsjednik, Milivoje – Mišo Samardžić (PzP), najavio da će podnijeti ostavku ako Jokić bude smijenjen. On to, ipak, nije učinio jer smatra da Jokić nije razriješen na zakonit način.

„Sve i da hoću, moju pisanu ostavku nemam kome da predam, jer neko treba da je prihvati ili odbije“, rekao je Samardžić.

Ni iz Ministarstva javne uprave (MJU) nisu saopštili ko će u novonastaloj situaciji upravljati Kotorom. Vijestima su kazali da će se odrediti nakon što dobiju zvanične informacije od Opštine Kotor, koje im još nisu dostavljene.

0904vladimirjokic

Krah opozicionog jedinstva: Odluka SDP-ovih odbornika, Brune Lončarević i Gorana Brguljana, da glasaju za smjenu Jokića, imala je mnogo veće implikacije na državnom, nego na lokalnom nivou. Opozicija je partiju Ranka Krivokapića optužila da je razorila njihovo jedinstvo, te da se sama isključila iz Sporazuma za budućnost, koji su potpisali svi opozicioni poslanici.

Krivokapić je danas ʼpucaoʼ u jedinstvo opozicije, u demokratiju, u izbornu volju, i, kao mnogo puta do sada, dao pojas za spašavanje DPS-u. Za Đukanovića i njegove partnere tvrdio je da su ʼisisaliʼ 800 miliona eura kroz KAP – ali nije smio da ga sruši, a Jokića ruši zato što narednih 12 godina Luka Kotor ostaje opštinska, a ne tajkunska“, poručio je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, na skupu podrške Jokiću u Kotoru.

Demokrate su na svojoj Fejsbuk stranici objavile i zajedničku fotografiju odbornika SDP-a i DPS-a, koja, kažu, svjedoči da se „SDP ponovo vraća kući, u zagrljaj DPS-u“.

„Na fotografiji, koja je nastala ispred hotela Vardar, vide se kako Jokićevu smjenu nazdravljaju: Tena Božović, odbornica SDP-a i nevjenčana supruga Ranka Krivokapića – pokretač inicijative za smjenu Jokića i vraćanja Kotora DPS-u; Bruna Lončarević i Goran Brguljan, odbornici SDP-a; Srđan Dragomanović, funkcioner DPS-a i lice koje je optuženo za pozivanje na linč Jokića, kao i još jedan broj predstavnika DPS-a“, navele su Demokrate.

SDP protiv SDP-a: Iz centrale SDP-a, pak, tvrde da su njihova dva odbornika u Kotoru postupila protivno politici predsjedništva partije. Ističu da će SDP ostati privržen obavezama iz Sporazuma za budućnost, te da neće dati saglasnost za formiranje bilo koje većine u Kotoru koja nije u duhu tog dokumenta.

0204rankokrivokapic

Dan nakon smjene Jokića, na vanrednoj sjednici Predsjedništva SDP-a zakazanoj zbog dešavanja u Kotoru, Krivokapić je obznanio da se povlači sa čela stranke.

„Predsjednik SDP-a je, donoseći ovu odluku, želio i da SDP kao odgovorna partija istraje u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma za budućnost. Time želi da uvaži ozbiljni dio potpisnika Sporazuma i pruži im konkretno uvjeravanje u pouzdanost politike SDP-a“, saopšteno je iz te partije.

Tajne Luke Kotor: Da je ne dotiču Krivokapićeve poruke o „pouzdanosti“ SDP-a, prva je pokazala direktorica administrativnog sektora u Luci Kotor i bivša poslanica SNP-a, Snežana Jonica. Ona je na svom Fejsbuk profilu aludirala da ima informacije o tome kako je odlazeći lider SDP-a došao do nekretnine u kotorskom Starom gradu.

„Da li je vrijeme da Crna Gora sazna kako je Ranko ʼkupioʼ stan od 74 kvadrata u starom gradu od Luke Kotor? Koliko je platio prvu ratu za stan u Starom gradu u ʼkući koja spada među najvrjednije objekte srednjovjekovne arhitekture u Kotoruʼ? Da li ga je više koštala taksa za uknjižbu ili rata za stan? Koliko ga je ukupno ʼkoštaoʼ taj stan? Da li je zvao UNESCO na useljenje?“, upitala je Jonica.

DPS-u ništa nije sporno: Vladimir Jokić podnio je tužbu Upravnom sudu jer smatra da je nezakonito, „prevarom i političkom korupcijom“, smijenjen s funkcije predsjednika Opštine Kotor.

Lider kotorskog DPS-a, Željko Aprcović, ocjenjuje međutim da je smjena Jokića zakonita i legitimna.

0205sokotor

„Nadležno ministarstvo treba da dȃ svoj odgovor na ova pitanja. Lokalni parlament ne funkcioniše više od godinu, što je svojevrstan presedan. Jednostavno – blokada života u gradu“, istakao je on.

Njegov kolega iz DPS-a, Željko Avramović, poručuje da će ta partija sačekati da Dragica Perović zakaže novu sjednicu SO ili da MJU dȃ tumačenje aktuelne situacije.

„Neka predsjednica SO, u skladu sa zakonom, zakaže sjednicu s jednom tačkom dnevnog reda – izbor vršioca dužnosti ili izbor predsjednika, a ako to neće, onda ćemo sačekati određeni period pa ćemo sami zakazati sjednicu“ saopštio je Avramović Danu.

Samoranjavanje: Iz političkog ćorsokaka u kojem se Kotor nalazi moguće je izaći na tri načina: tzv. prekompozicijom vlasti, uvođenjem prinudne uprave ili raspisivanjem vanrednih (lokalnih) izbora. Prinudnu upravu je možda imalo smisla uvoditi prije nekoliko mjeseci, a pitanje je koliko bi sad, u predvečerje ljetnje turističke sezone, bilo pametno izabrati to rješenje. Takođe, uvođenje privremene uprave je, makar teoretski, nepopularna solucija kojoj se pribjegava samo u slučaju velike nužde, odnosno ako ne bude dogovora o formiranju nove vlasti.   

Nijedan scenario, dakle, nije isključen, pa ni onaj prvi – da SDP, uz podršku DPS-a, SD-a, HGI-ja i LP-a, formira novu vlast. Ta partija je glasanjem za smjenu Jokića možda više „pucala“ u sebe, nego u opoziciono jedinstvo. Ko, uostalom, može garantovati da ponovo neće pokušati samoranjavanje?

Komentari: 20

Bobo

03. 05. 2019 - 00:47

Odličan tekst, sve u metu!
Ruki

03. 05. 2019 - 07:17

SDP je od pocetka protesta dobio zadatak da nekako kako zna podrije proteste I olaksa DPSu poziciju. Po svaku cijenu ili...zna se izlazi u javnosti serija dokumenata.
Prcanj

03. 05. 2019 - 07:54

Ma neka, a što Perovicka ne zakaže novu sednicu.
Stoliv

04. 05. 2019 - 06:16

Zakazala bi ona sjednicu nego je zaboravila kako se to radi ! nije odavno skoro godina ipo ....okejjjjjjj se pocinje sa predsjedavanjem
Stih

03. 05. 2019 - 12:16

Zanimljivi su potezi pojedinih opozicionih partija I takozvanih opozicionih medija.Fokusirao bih se ovoga puts na SDP i Vijesti.I jedni I drugi su cesto napadani od mainstream medija kao nepatriotski promijenili stranu rade protiv CG it'd it'd.Sto je svrha ovih napada?.Da bi kod opozicionog birackog tijela utemeljili misljenje da su Vijesti I SDP protiv vlasti a za opozicione snage za gradjanske proteste it'd it'd.I cim situacija postane teska za DPS pomenuta partija I pomenuti medij naglo bez najave pretcavaju na stranu DPSa.Iznenada I bez obrazlozenja.Znaci da rade svim silama za DPS.
goran1978

03. 05. 2019 - 12:29

Sram bilo Jokica do cega dovede Kotor, sad se mora reagovati da se Kotor spasi.
pamtisa

03. 05. 2019 - 15:23

U tekstu su poslozene sve moguce izjave i reagovanja o "slucaju Jokic".Cudno je to da niko ne podsjeca na visemjesecne najave SDP -a da ce inicirati smjenu Jokica ukoliko Jokic ne uvazi zahtjeve SDP-a. kao koalicinog partnera vlasti u Kotoru.Na to se Jokic nije obazirao nego je bahatao nastavio po svome ponizavajuci koalicionog partnera.I ko zbog sopstvenog dostojanstva ne bi postupio kao SDP i smijenio razmazeno i osiono "tstino dete"koje tako samovoljno vladalo u Kotoru ..
Kosta

03. 05. 2019 - 12:30

Kakvoj opoziciji ista vise dati, sve sto dodje u njihove ruke upropaste evo na sta Kotor spade.
oliver14

03. 05. 2019 - 12:32

Ako DPS ne preuzme stvari u svoje ruke nema spasa Kotoru.
Vitinka

03. 05. 2019 - 12:34

Evo vidjet cemo sta ce biti na sjednici i kako ce se ona zavrsiti i sta ce biti donijeto na nju, samo se nadam da ce zakljucci sa sjednice biti u korist gradjana Kotora i da opozicija nece opet biti na celu Kotora.
ines23

03. 05. 2019 - 12:35

Nema vise price oko Jokica i njegove smjene, moze on plakati koliko oce sad ali jedno je sigurno smjena je legitimna, nego sad neka se okrenu rjesavam krize u Kotoru.
Tommy_h

03. 05. 2019 - 14:43

Smjena Jokica je najbolja odluka za moj rodni grad! Ovakav covjek ne zasluzuje da i dalje obavlja ovu funkciju.
Marelica

03. 05. 2019 - 14:43

Nadam se da ce sad na celu Kotora doci neko ko ce iskreno da prepozna potrebe gradjana i da ce odluke da donosi uz konsultaciju sa ostalim odbornicima, za razliku od Jokica koji je zanemarivao tudja misljenja.
Svetlana_TV

03. 05. 2019 - 14:44

On je u prvih nedelju dana zaposlio sve svoje bliske saradnike, kumove, rodjake. Dobro jw iskoristio svoju poziciju.
Mišo

04. 05. 2019 - 06:25

Da bas tako. samo je problem sto nijesu za sve isli javni konkursi po Zakonu vec neki pojedinci imaju UGOVOR direktno sa JOKICEM a isti skoro ne dolaze na posao niti se evidentiraju elektronskom karticom a primaju platu vecu od pojedinih sekretara. konkretno takvog svog prijatelja POZADINCA je zaposlio da radi na sistem 48 pa je uskoro sluzbenik po ugovoru napustio radno mjesto i preselio se u kabinet i na brojna sluzbena putivanja sa jokicem NEPOTREBNA ZA OPSTINU I NJENE GRADJANE ! a izmedju ostalog koliko je jokic imao posla moram je otvorit novo radno mjesto za ARHIVARA ali ne u arhivski depo vec u KABINET PREDSJEDNIKA ! PRESEDAN !
Enesa

03. 05. 2019 - 14:44

Ovdje je rijec prvenstveno o Jokicu, koji nista korisno nije uradio za nas gradjane Kotora, koji je odluke donosio po svopstvenom nahodjenju bez prethodne konsultacije sa ostalim clanovima odbora i koji je od samog starta radio zarad svog interesa.
Kinez

03. 05. 2019 - 14:45

Jokic nije dostojan ove funkcije, pokazao je da prilikom donosenja odluka ne postuje volju odbornika i da zaobilazi zakonske odredbe, kada je to y njegovom interesu.
Iskra95

03. 05. 2019 - 14:46

Jokic je unazadio Kotor, sigurno ce trebati malo vremena dok ponovo stvari ne pocnu da funkvionisu
Jokić

03. 05. 2019 - 17:06

kao "predsednik" NE može da razriješi dužnosti potpredśjednika opštine, može jedino da predloži odbornicima razrješenje i onda oni glasaju protiv ili za. Tako da je Nedović još uvijek zakonski potpredśjednik opštine. Prosto je.
Nikica

04. 05. 2019 - 06:30

JOKIC JE SMIJENJEN U SKLADU SA ZAKONOM I TACKA !!! A CUDNA OKOLNOST O KOJOJ PISETE JE PONASANJE PREŚEDNICE SKUPŠTINE PRROVIC KOJA JE ISTRCALA IZ SKUPSTINE I LATILA SE MEGAFONA SA ŠAKOM JADA OD DROGIRANIG PROTESTA ISPRED SKUPSTINE !!! SRAMOTNO ZA PEROVICKU PRVENSTVENO NEPISMENU !!! A AKO SE BRINE O VD PREDSJEDNIKU NEKA ZAKAZE ŚEDNICU AKO SE UOPSTE SJEĆA KAKO IDE PROCES ZAKAZIVANJA
Novi komentar