POVODOM TEKSTA BORISLAVA VUKIĆEVIĆA

Čukić: Lele, za lažne drugove!

Još nijesam lelekao. Al’ sad ću da zalelečem. Lele tebe Slobodane Čukiću za svakim sekundom koji si potrošio na nedorasle gubitnike. Lele tebe što si se pravio da ne vidiš duševnu i mentalnu zapuštenost, intelektualnu sterilnost i ispraznost svojih „drugova“. Lele tebe Slobodane što te majka rodila trpeljivog pa si zaboravljao i opraštao i onda kada niko normalan ne bi. Lele tebe dovijeka!
Objavljeno: 03. 05. 2019 - 08:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Slobodan Čukić

LJUBLJENI KRALJ Borislav Vukićević je u Vijestima od 27. aprila 2019. potrošio cijelu stranicu na lupetanje o naslovnici moje nove knjige. Primio se na četničku podmetačinu pa je krenuo da je „razrađuje“.

Da stvar bude bizarnija, potrošio je cijelu stranu a da ni u aluziji nije pomenuo srpsku okupaciju Crne Gore. Borislav je ignorisao tu činjenicu. Ne voli on da priča o karađorđevićevskim okupacionim poduhvatima.

Zar da dozvoli da padne ljaga na njegovog omiljenog „viteškog“ kralja – onoga koji je tokom 16 godina vladavine (1918-1934), preko svoje vojno-policijsko-birokratske mašinerije temeljito opljačkao Južne Slovene? Zar bi mogao da dopusti da i jedna mrlja oskrnavi i unizi djelo njegovog ljubljenog „ujedinitelja“ i „oslobodioca“.

tekst

MASKA Borislav je, dakle, s radošću prigrlio prizemnu četničku insinuaciju i istovremeno prećutao karađorđevićavska nepočinstva. Time je otkrio da je na putu da u potpunosti skine masku „građanskog“ intelektualca.

Njegov jadni članak je pokazao da mu treba još samo malo snage da konačno izbaci ono što nosi u sebi. Ako istraje postaće (neo)četnički teoretičar - to mu je i jedini izlaz iz mentalne konfuzije u kojoj se trenutno nalazi. Pitanje je samo, đe će ga smjestiti njegovi duhovni mentori?

U peti, šesti, sedmi ešalon? Što god da bude, u tome nema ničega osobitog. U proteklim godinama smo viđeli svašta. Lijeve intelektualce koji su postali vjerski fanatici. Rokere i narkomane koji su postali monasi i specijalisti za egzorcizam. Sve to govori da će Borislav među njima biti relativno blijeda pojava.

Dakle, ništa originalno za ponuditi. Spasonosno rješenje je u ulozi takozvanog „poštenog Crnogorca“, uslužnog ogovarača svoje zemlje na beogradskim jutarnjim programima. Na radost svekolikog terazijskog Crnogorstva i svih onih koji se srame svog crnogorskog porijekla.

GORKE SUZE Od naših cijenjenih čitalaca tražim da pokažu puno saosjećanje i razumijevanje za Vukićevićeve duševne lomove.

Kada su se u aprilu 2018. u Budvi pojavili bilbordi koji su slavili karađorđevićevske „oslobodioce“ Borislav nije mogao da dođe sebi od ushićenja. Gledao je bilborde s divljenjem.

Oči nije mogao da odvoji od njih. Tada je uskliknuo Aleksandru s ljubavlju. Dobro došao, čekali smo te predugo ljubljeni kralju naš! Skoro su postali jedno. Pomišljao je čak da promijeni ime u Aleksandar. Ali, avaj, radost je trajala kratko. Prekratko. Pojavili su se „neki“ koji su onemogućili tu rabotu. I onda su za Borislava nastupili dani bola i patnje. Bivalo je sve gore.

Tokom jeseni 2018. lio je gorke suze nad svojom i Aleksandrovom sudbinom. Bol ih je još čvršće spojila. A onda je u crnogorskoj skupštini usvojena rezolucija o kriminalnoj Podgoričkoj skupštini. Borislav je vrisnuo: Zar sada kada je svesrpsko-svetosavska misao stigla nadomak cilja!?

BEZOSJEĆAJNOST Borislav je u svome jadnome članku u potpunosti prećutao karađorđevićevsku okupaciju Crne Gore. O zločinima karađorđevićevske sile da i ne pričamo.

To ga se ne tiče. Mogao bi napisati još hiljade članaka a da to ne pomene. Ubijedio je sebe da karađorđevićevskih zločina nije ni bilo. Tako mu je ljepše da živi. Tako mu je lakše da čuva uspomenu na svog ljubljenog kralja “oslobodioca”. Borislav, dakle, nije pokazao nikakvu emociju za stradanje sopstvenog naroda pod karađorđevićevskom okupacijom. Za to je potpuno bezosjećajan.

Još ga manje pogađa uništavanje i spaljivanje njegove zemlje na početku Aleksandrove vladavine. Sve je jasno. Ubrzo ćemo ga najvjerovatnije viđeti u beogradskim jutarnjim klevetanjima Crne Gore. Borislav je odavno odabrao svoj put. Zbog toga u naslovnici knjige „Početak srpske okupacije – komitska borba i narodna golgota 1918-1920“ nikako nije mogao viđeti simboliku vjekovnog stradanja i patnji crnogorskog naroda u borbi za slobodu. Zbog toga u onome grobu na naslovnici nije mogao viđeti ubijenu Crnu Goru.

Zbog toga u onoj ženi-majci nikako nije mogao viđeti simboliku svih onih Crnogorki koje su pod karađorđevićevskom okupacijom silovane, kojima su ubijali sinove i muževe, koje su se porađale u kazamatima, koje su trunule po zatvorima na ledenom kamenu, koje su držane danima na otvorenom usred zime, kojima su kundacima lomljene ruke i noge, kojima je otimana imovina, kojima su pljačkane i paljene kuće, koje su spaljivane u svojim domovima sa đecom poput žene Petra Zvicera.

LELE DOVIJEKA! Dakle, ako Borislav istraje na svom putu, ima sve šanse da postane (neo) č e t n i č k i t e o re t i č a r uslužne kategorije. To je njegovo pravo, ali to vodi samo u jednom pravcu.

Na istorijsko smetlište. Do danas nijesam zalelekao. Ali, danas nemam kud. Lele tebe Slobodane Čukiću za svakim trenom koji si proćerdao na nedorasle i iskompleksirane luzere! Lele tebe za svakim uludo potrošenim momentom! Lele tebe što si se pravio da ne vidiš bijedu i promašenost koja te okruživala. Lele za lažne drugove!

Komentari: 25

Тотo

03. 05. 2019 - 09:44

Леле теби што си 40 година био Србин.
Dida

03. 05. 2019 - 11:29

Lele tebi sto neznas ko si i sto si
GRAĐANSKI

03. 05. 2019 - 15:35

Očito Vas ovizi ''minusari'' nijesu pravo razumjeli! Moj komplimenat za komentar!
NE PADA SNIJEG

03. 05. 2019 - 19:48

Tek tako... no da svaka zvijer pokaze trag... Cerali lisicu išćerali Borislava...
Amfilohije da pos'eti Gligu...

03. 05. 2019 - 12:05

Malo sam zatecen saznanjem da ti Borislave mozes nekome biti drug!? Zdravo za zdravo i nekako (to jedino u slucaju da si mi komsija) ali neko da se Boki druzi sa tobom... to prkosi zdravoj pameti...
Zdrav si ti nema greške...

03. 05. 2019 - 19:37

Nema taj drugova nako u mašti. Svi su ga [email protected] odavno. A mora da si se i ti opekao...
Hahahahah...

03. 05. 2019 - 19:33

Toto! A zamisli dje se srozao Vukicevic kad ga brani TOTO.!!!
opazanje

04. 05. 2019 - 12:43

Toto ne brani Bora, vec podsjeca falsifikatora da je 40 g. srbovao po Podgorici
joko

03. 05. 2019 - 09:45

Vukiicevic je bio blag. Cak nije ni nazvao pravim imenom ovaj Cukicev falsufikatom, vec ,,izvlacenjem iz konteksta,,..
Aco

03. 05. 2019 - 11:14

Nisi mogao bolju ilistraciju naci, nego si morao da falsifikujes i time kompromitujes citavu temu crnogorskog stradanja. Sad su krivi svi osim tebe. Bolje ti je da cutis.
Varvar

03. 05. 2019 - 11:30

Bravo ironijom protiv neznanja to ih najvise pogadja
Metohija u srcu

03. 05. 2019 - 11:53

Cukicu, čedo vasojevićko-metohijsko. Znaju li tvoji nalogodavci odakle si? Pljuvati ovako na svog dojucerasnjeg kucnog prijatelja, moze samo neko ko se potpuno pogubio u svojim identitetskim nemirima. Nije vam lako. O naslovnici knjige ne bih, jer mi slijedi kvalifikavija ko iz topa.
GRAĐANSKI

03. 05. 2019 - 13:37

Inače - kad ćete već jednom Srbalji uzet čiblije (puške) u ruke i konačno ''odbranit'' Metohiju i Kosovo od Albanacah? Da li vi (da li ti) basta ''spasit tamo vašu kolevku''?
Ztz

03. 05. 2019 - 14:48

Čim se Amerikanci maknu,živ bio
GRAĐANSKI

03. 05. 2019 - 19:35

Ajd' vala - da vidimo! Čekamo na taj tren - ka' ozebli sunce! Nemo' mislit' da ćemo zabora'it ovo što si ovđen na ''srbaljski način'' obeta'!!!
Rajko

03. 05. 2019 - 11:57

Kako bi bilo ko mogao da vidi simboliku fotografije koja ne samo da se ne odnosi na temu knjige, nego pripada sasvim drugom istorijskom dogadjaju?!
GRAĐANSKI

03. 05. 2019 - 11:58

Vala sam bi(j)o po-misli(j)o da mi je kolega (arhitekt Boro V.) - normalno čeljade, a ono on: patološki srbočetničić! I to ne bilo koji, no toliki da niđe ništa od zla koji učinješe ''tamo oni'', a koja su potanko navedena i podrobno dokumentovana pomeđu koricah predmetne knjige - ni ne spomenu! Čak na koncu njegovoga ''stručnoga'' osvrta napisa: ''Sve ostalo je najbolje da zaboravimo ...''! To je suština: vaskoliku pažnju usmjerit na korice i fotografiju koja je - SIMBOL poviše simbola, dok nesretnjijeh Karađorđevića krvavu i krvničku okupaciju, počinjena nesojska zlodjela i užase kojijema nijesu ravni ni onizi iz nacističkijeh logorah - ''preskočimo-zaboravimo-ne spominjimo''! Drugačije rečeno: s fotografijom se je bajagi ''omnulo'', pa je i sve unutra knjige ''nepouzdano''. E, pa, Boro - neće bit baš po tvojemu ''dojmu'' - iako je ''tamo vaš'' po-srbaljski mentalni sklop satkan jedino od laži-lažavinah i tijem od sramne podvale, prevare, falsifikata, etc. Slijedi pod P.S.
GRAĐANSKI

03. 05. 2019 - 12:10

P.S. A, ako bi iđe iko mora znavat što je SIMBOL, to bi vala mora - jedan arhitekt i (čak) student arhitekture! No, ti si sve ovo učinijo ZLARADICE! Ne zaboravi cca 5600 ubijenijeh postojbnika (stanovnika) ondašnje Crne Gore, Boro! Ne sprdaj je svojijem ''zaboravom'' š njima i pročitaj: 1.) NEKOLIKO STRANICA IZ KRVAVOG ALBUMA KARAĐORĐEVIĆA (Rim,1921.) - 2.) Dr Novica Radović: “CRNA GORA NA SAVEZNIČKOJ GOLGOTI” (Peć, 1938.) - 3.) Miloš Živković: “PAD CRNE GORE” (Beograd, 1923.) - 4.) Prof.dr Živojin Perić: “CRNA GORA U JUGOSLOVENSKOJ FEDERACIJI” (Zagreb, 1940.) - 5.) Stevan Bajković: “VRIJEME GLADNIH I ŽRTVOVANIH” (Cetinje, 2017. - knjiga je prvi put štampana odma po Prvom svjetskom ratu i opetovano 1938.) - 6.) “ĐENERAL VEŠOVIĆ PRED SUDOM” - 7.) Dr Šerbo Rastoder: “SKRIVANA STRANA ISTORIJE” - 1918.-1929. - 8.) POJEDINA DOKUMENTA CRNOGORSKE VLADE U EGZILU - 9.) Tekstovi-knjige: dr M. Šukovića, dr A. Prekića, dr N. Adžića, dr G. Sekulovića, Vladimira Jovanovića, Borislava Cimeše, etc.
GRAĐANSKI

03. 05. 2019 - 12:32

*(ispravka): ''... Ne sprdaj SE svojijem ''zaboravom'' š njima ...''
pozor kroz prozor

03. 05. 2019 - 23:18

aooo a' si načitan!!! :-D :-D :-D
GRAĐANSKI

04. 05. 2019 - 16:32

** Ne mogu da vjerujem da sam napravio takvu grješku: u pitanju je oko 10.700 ubijenih postojbnika-stanovnika (tj. - rodoljuba i mučenika) ondašnje Crne Gore - ot česa je smrtno stradalo cca 5.600 našijeh sunarodnika Muslimana (samo sporad toga što su bili pripadnici islama)!
GRAĐANSKI

03. 05. 2019 - 12:15

P.P.S. I mainaj Beograd - drž' se tvojega Zagreba. Može bit da ćeš se tako malo evropeizovat ili neke jade (udaljavajući se od srbaljskoga srednjevjekovnoga mraka) - avizat ili kapit u glavu!
Bujo

03. 05. 2019 - 20:59

Neka si se ti nama Čukiću ispraznio. Papir trpi sve. Pa i ovu tvoju nazovi knjigu. Ima ko će da je čita.
GRAĐANSKI

03. 05. 2019 - 21:56

Baš si predmetnu knjigu izuzetno brzo pročita' (i to od korice do korice) - teke već imaš svoj ''jasan stav'' o njojzi! Ko ne poštuje ISTINU (ka' ti) i ko se sprda sa tragičnom prošlošću svojega naroda (ka' ti) - nije vrijedan da ga iko poštuje (i ne poptuje) i on (tj. -ti) si za sprdnju! Pogledaj se u zrcalo i viđećeš - ZASTIĐE!
osama

04. 05. 2019 - 00:50

A ono stvarno, što ti bi da makneš onog momka? Eno, najgori je onaj što te prvi pita', no bi i ja volio da znam.
Novi komentar