Unuka kraljice Jelene na Cetinju

Marija Gabrijela od Savoje: Crnu Goru doživljavam posebno bliskom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa princezom Marijom Gabrijelom od Savoje, ćerkom posljednjeg kralja Italije Umberta II.
Objavljeno: 04. 05. 2019 - 16:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Marija Gabrijela od Savoje: Crnu Goru dozivljavam posebno bliskom
Foto: Ministarstvo kulture

Tokom susreta na Cetinju, Bogdanović je poželio sagovornici dobrodošlicu u Crnu Goru, naglasivši značaj njene nove posjete u kontekstu tradicionalno sadržajne saradnje naše države i Italije, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ta saradnja, kako je on istakao, posebno je plodonosna na polju kulture, gdje dvije države u kontinuitetu zajedno rade na realizaciji više projekata.

Princeza Marija Gabrijela od Savoje kazala je kako Crnu Goru doživljava posebno bliskom državom, tim prije jer je ona unuka kraljice Jelene.

Iz tog razloga, kako je dodala, posebno joj je drago što Crna Gora i Italija danas imaju izuzetne odnose, ali i što je kultura jedno od polja zahvaljujući kojima posebno jačaju veze dvije države.

0405bogdanovicprincezamarija2

Bogdanović i princeza Marija Gabrijela od Savoje detaljnije su govorili i o mogućnostima njenog i doprinosa Kluba lidera, procesima koji se tiču kulture u Crnoj Gori, dodaje se u saopštenju.

S tim u vezi, Bogdanović je informisao sagovornicu o ključnim programima i projektima Ministarstva kulture, posebno akcentujući kreativne industrije, koje – uz ostalo – podrazumijevaju širok obim internacionalne saradnje i razmjene mladih stvaralaca.

Takođe na sastanku je razmatrana i mogućnost organizovanja izložbe posvećene crnogorskoj princezi, a italijanskoj kraljici Jeleni, iz njenog života nakon udaje, a koju bi dominantno činili predmeti i dokumenta iz zaostavštine porodice Savoja.

Princeza Marija Gabriela od Savoje u Crnoj Gori boravi sa saradnicima iz Kluba lidera, u kojem su uticajni ljudi iz sfere javnog, društvenog i političkog života Švajcarske, Italije i Francuske.

Komentari: 14

Benvenuta

04. 05. 2019 - 17:14

Cara Signora, benvenuta in Montenegro !
Skandalozno

04. 05. 2019 - 17:34

Od kada je uvedena praksa da ministar kulture i njegov gost sjede u zabranjenom muzejskom prostoru, na stolicama koje su muzejski eksponati i da se muzejska postavka i prostor preuređuju zbog nekog prijema? Evo vam gospodo prava slika svijesti i mentalnog sklopa koji je rezultirao sa otuđivanjem muzejskih eksponata, kakvo nije zabilježeno u istoriji. Gospodin ministar i gospođa direktorica misle da je to njihova prćija. Em, što je bahato, em primitivno i što je najvažnije - grubo kršenje zakona i propisa.
Nije

05. 05. 2019 - 11:43

Vama smeta sve što afirmiše Crnu Goru. Pricezi i pripada da sjednu u Dvor. Ako su mogle manekenke da guz..om sjede na nadgrobne stecke i na muzejske eksponate, moze i jedna princeza, Sto je mogao Ministar, da cucne pored nje.
Nije da nije

05. 05. 2019 - 12:38

Znam da ništa ne znaš o muzejskoj djelatnosti. Znam da ništa ne znaš o propisima iz ove oblasti. Znam da ne znaš ni što znači stalna muzejska postavka. A nijesam siguran da li si ikada ušao u Muzej Kralja Nikole. Ako jesi, morao si da vidiš da tamo postoji ograničeni prostor za posjetioce, da se muzejski eksponati ne smiju dirati, a kamo li sjeđeti na njima, a tek da se mijenja muzejska postavka po želji ministra ili princeze, to je skandalozno. U tom muzeju su primane mnogo značajnije ličnosti od princeze i od mnogo značajnijih Crnogorskih funkcionera, nego što je Bogdanović, ali uvijek u kancelariji direktora Muzeja. Nikome nije palo na pamet da nešto ovako uradi. U civilizovanoj državi, "odlećeli" bi ministar i direktorica Muzeja, prije nego bi bila objavljena fotografija. Kod nas je suprotno - sa ovakvim fotografijama se "šepure" kao pauni.
Doslo na moje

05. 05. 2019 - 13:24

Kad Front dodje na vlast, neka te postavi za Ministra ili za Direktoricu, jer ne znam jesi li musko ili zensko. Ja sam zensko i znam dosta o muzeologiji i aktivno ucestvujem u procesima. Direktorica je bolja nego svi prethidni direktori zajedno. Ona zna ko sam.
Adminu

05. 05. 2019 - 15:08

Normalno je da direktorica zna ko si. Nacrtala si autoportret. O muzeologiji ne znaš ništa. Jer da znaš ne bi lupala onakve gluposti. O p...... znaš dosta, kada si se ovako duboko u..... gospođi Miranović. U šta? Ti si sama odgovorila.........
Sve se zna ahaha

05. 05. 2019 - 16:06

Kad je bila bivsa direktorica, bilo Vam je sve u redu. Nije vam smetalo sto je nije bilo po 15 dana na posao. Sad vam smeta ako je neko sjeo na stolicu, pa zato i sluze stolice. Nije lako biti gore pa odjednom dolje.
Neotesanost

05. 05. 2019 - 17:34

Ti si Boga mi nešto pomiješala. Ili toliko mrziš bivšu direktoricu Dvora, ili obožavaš i služiš sadašnjoj da ne možeš da ukapiraš da o njima nije riječ, već o direktorici Narodnog muzeja CG. A što se stolice tiče, sve si rekla i o sebi i o Muzeju. Stara Crnogorska izreka za nekoga ko je ovako, kao ti "bistar" - Sjedi drvo na drvo.
Ogranicen ali sta

05. 05. 2019 - 13:27

Kakav ogranicen prostor mrčo, postoji postavka koja je privremeno adaptirana za potrebe protokola. Vidi se sto je dobra Direkrorica zatekla, a to je rezultat fvoga rada strucnjace
@

05. 05. 2019 - 14:49

Prvo, ograničen je tvoj um. Drugo, svi eksponati u postavci su ograničeni mesinganim stubićima i bijelim fino vezenim kanapima. Zašto? Zato da nebi ti, direktorica ili ministar došli u iskušenje da legnete na krevete kralja ili kraljice, ili da ne uzmete koji čajnik i šolju da se nasrčete čaja ili kafe. A, Boga mi i da ne dođeš u iskušenje da ti nešto "prijene" za prste. Uostalom sve si rekla - "postoji postavka koja je privremeno adaptirana za potrebe protokola". Đe to ima iđe na svijetu, osim u našoj Crnoj nam Gori? Da se muzejske postavke mijenjaju za potrebe protokola! Skandalozno.
Veliko neznanje

05. 05. 2019 - 13:50

Da si ti ikada bio u Muzej kralja Nikole, znao bi da je ovo kancelarija Direktorice Dvora Kralja Nikole. da joj ime ne pominjem, a koja je mozda i trebala biti Direktor cijelog muzeja. Sto ne znaci da nece
@

05. 05. 2019 - 14:54

Nemoj da se služiš ovakvim neistinama. Mora da si dobila zadatak da pokušaš odbraniti ono što se ne može odbraniti. A to je skanal, koji je izgleda postao praksa u radu Narodnog muzeja CG. Nažalost.
Rijecka nahija

04. 05. 2019 - 19:43

Bogme da sam na njegovo mjesto nebih sjedjela ispod ovih slika. Jer da je Kralj ziv nebi mu se mnogo oveselio. Da samo vidi koliko mu je Cetinje napredovalo za vrijeme njegove vladavine.
Maki 80

04. 05. 2019 - 20:23

Kada je njen tata kao dijete posjetio Cetinje sretne ga na ulici stari cetinjanin i reče mu: "Viđi, viđi - mali Laberto - đa ti ga pozoba - dođi vamo da ti ćiko kupi jedan koroman"! (tj suvi kolač).
Novi komentar