Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI

Pendarovski proglasio pobjedu i poručio: Mračno doba je iza nas

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji, prvim nakon promjene imena države, poručivši da će biti predsjednik svih građana koga se niko neće stidjeti.
Objavljeno: 05. 05. 2019 - 22:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema posljednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu obrađanih 97,05 odsto glasova, Pendarovski je osvojio 51,85 odsto glasova, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovske Davkova osvojila 44, 56 odsto glasova.

"Zalagaću se za pravičnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno naprijed i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mračno doba je iza nas", istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sjedištu vladajućeg SDSM-a.

Pendarovski je proglasio pobjedu rekavši "hvala", na makedonskom i albanskom jeziku, prenio je portal Plusinfo.

Kako se navodi na sajtu DIK-a, razlika u ovom trenutku između dva kandidata je skoro 60.000 glasova. 

Dosadašnji podaci pokazuju da je nevažećih listića bilo 3,58 odsto. 

Šef izbornog štaba vladajuće albanske stranke DUI Izet Međiti je izjavio da se prema prvim preliminarnim procjenama zaključuje da je oko 90.000 albanskih glasača podržalo kandidata vladajuće koalicije.

U drugom krugu prvih predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Izbori su okončani bez većih incidenata i nepravilnosti.

Na 3.480 biračkih mjesta u Republici Sjevernoj Makedoniji i 32 mjesta u inostranstvu mogao je da glasa 1.808.131 građanin te države.

Komentari: 0

Novi komentar