STAV

SDP na raskrsnici: Izvorni put ili politički nestanak

Ranko Krivokapić najavio da se povlači sa mjesta predsjednika SDP-a nakon 18 godina, zamijeniće ga ili Raško Konjević ili Draginja Vuksanović. Demokrate osule salvu uvreda na račun te stranke, pokret Odupri se saopštio da je SDP sam sebe isključio iz Sporazuma o budućnosti, a SDP da su krivi kotorski odbornici. Taj dan kad je smijenjen Jokić sa mjesta predsjednika opštine Kotor u vrhu SDP-a zvučali su kao da je kraj svijeta. Ili kraj stranke. Ima li ta stranka šansu da iz cijele ove situacije izađe kao pobjednik ili su u pravu oni koji kažu da je već politička prošlost.
Objavljeno: 07. 05. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Krenimo redom. Jasno je da se SDP mnogo bolje snalazio u vlasti nego u opoziciji. I Crnoj Gori i društvu mnogo više je ta stranka koristila dok je bila sa DPS-om nego dok je koketirala i ujedinjivala se sa ostatkom opozicije. Onima kojima nije to jasno neka samo sada pogledaju učinke sadašnjih koalicionih partnera DPS-a. Osim partijskog zapošljavanja epidemijskih razmjera, ništa drugo. SDP je makar ponekad dizao glas. Od Tare, Buljarice, KAP-a i tako redom.

RAZDRUŽIVANJE

Nakon što su odlučili da se razdruže, ma što bio razlog - da li što više nijesu željeli da učestvuju u pohari, što kažu iz te stranke ili što je Ranko umislio da je Milo, što impliciraju iz DPS-a, tek našli su se na udaru mašinerije, kao niko do tada. Što je jednim dijelom i razumljivo. Brak koji traje 18 godina nije lako razvesti. Ima tu i emocija i nerasčišćenih računa.

Ako je SDP očekivao da će ih u opoziciji dočekati otvorenih ruku i srca, grdno su se prevarili. Jer naša opozicija ne bi bila opozicija 30 godina da ima domete da sagleda dalje od svog tanjira. Tako se SDP našao u situaciji da stranka sa ozbiljnom političkom tradicijom koja nema balast ratne prošlosti (naprotiv) dođe u situaciju da je pokret Odupri se i Demokrate izbace iz Sporazuma o budućnosti.

ranko2

I da im cijelu sagu oko Kotora zakuva političarka zaslužna makar za rascjep unutar jedne partije, za što joj je očigledno dao (dovoljno) materijala sam lider SDP-a i njegovi privatni poslovi (relacije).

Za one koji su još imali iluziju o Demokratama,  taj dan je pokazao kako poimaju vlast i demokratiju. Pa su organizovale miting podrške Jokiću. Ono - mi smo mladi i pametni, kao ne zanima nas jesmo li Srbi ili Crnogorci, jesmo ili u NATO ili ne, nosimo crvene kravate da se tačno zna koji smo i branimo vlast po svaku cijenu.

IZBACIVANJE IZ SPORAZUMA

Pokret Odupri se je odmah naravno reagovao i saopštio da je SDP sebe izbacio iz Sporazuma. Što ide u prilog tezi da su ustvari samo produžena ruke te stranke i medija koji ih podržavaju ili samo puka koincidencija?

Pokret nastao na talasu ogromnog nezadovoljstva građana i prevashodno afere Koverta, prije četiri mjeseca, čiji su organizatori – bivši političar, kolumnistkinja penzionerka i blogeri - umislili da su najznačajniji opozicioni faktor u ovoj državi. Što im nije ni čudo imajući u vidu da im je cijela opozicija došla na kanabe i potpisala Sporazum koji ima težinu  taman toliku da konsoliduje DPS poljuljan nakon afera koje je otvarao Duško Knežević.

Tako da, i desetak dana kasnije, (namjerno tekst nijesam ranije pisala) ne shvatam što je to SDP baš tog dana, a nije prije toga, izgubio.

Ako budu imali imalo političke pameti, okrenuće se sami sebi. Jer imaju ogroman prazan politički prostor i ljude koji su mladi, a opet dugo u politici – Raška Konjevića, Draginju Vuksanović, Ivana Vujovića, ali i Krivokapića koji im može biti podrška iznutra, iako mu mnogi glasači ne mogu oprostiti način svjedočenja u postupku protiv Radunovića i Mandića.

POPULIZAM ILI KONSOLIDACIJA

Potrebno je međutim da se konsoliduju i da pronađu svoj izvorni put. Koji podrazumijeva borbu za naklonost procrnogorskih, građanski orjentisanih,  i opozicionih birača. Koji neće podržati koketiranje sa Demokratama i ostalim populističkim strankama. To se uostalom vidjelo po rezultatima izbora u Podgorici kada su išli zajedno sa DEMOS-om i sa druge strane na predsjedničkim kada je Draginja bila kandidatkinja SDP-a.

draginja

Protesti su pokazali, i onima koji to do tada nijesu znali ili su se pravili da ne znaju,  da ima mnogo nezadovoljnjih građana, među kojima i onih koji i pored ogromne medijske propagande ne vide ljepotu Demokrata i pokreta Odupri se.

Zato SDP, ako ne želi da na izborima definitno podje u političku prošlost, mora da dobro zasuče rukave. Oni bi makar trebalo da znaju kako se dobijaju izbori u Crnoj Gori. Da to ne rade društvene mreže, već rad na terenu od kuće do kuće.

I da ne se ne igraju demokratije kao u slučaju kada je Draginja  Vuksanović potpisala Sporazum na sred ulice u kome traži smjenu muža. Jer to ne bi prošlo ni u Americi, a ne u Crnoj Gori.

Crnoj Gori je neophodna procrnogorska, opoziciona, građanska stranka. Trenutno na političkoj sceni nema druge do SDP-a  sa svim balastima, od saradnje sa DPS-om do saradnje sa DF-om.  Do izbora ima dovoljno vremena. Za SDP je stvar preživljanja da li će to vrijeme iskoristiti na pravi način i možda postati tas na vagi. A onda je lako pregovarati.

Ovako su na sigurnom putu za prošlost (mnogi, sa razlogom, kažu da su već politička prošlost). A ako im na kraju grobari budu Demokrate i pokret Odupri se, onda taman to i zaslužuju. A Crna Gora da crvene kravate budu alternativa DPS-u.

 

Komentari: 16

Maja

07. 05. 2019 - 03:41

Odličan tekst. Ranko se toliko izblamiro što je i pomislio da bi ga prihvatili kao nekog lidera opozicije, jer četnički vojvoda (tj. njegove gazde) nikad neće poći putem civilizovanog svijeta... A inače mi je žao emisije Ukrštene riječi, i kako su ovi zajedno sa D.K. eliminisali Draška i Sonju, baš šteta, jasno je svima da je to bilo unaprijed pripremljeno...
Poslanik

07. 05. 2019 - 15:01

Prevarantska i hohstaplerska opozicija ubijedila je ovaj narod pa i autora aovog teksta da opozicija podrazumijeva da si uvijek i u svakoj prilici protiv vlasti, da je to opozicionarstvo. Osim naravno ako vlast predlozili da se povecaju plate i druge apanaze poslanicima. Zasto? Jer je opozicija naucila da zivi od kritizerstva, uvreda, novinarskih saopstenja koje smislja bitanzeci po kafanama. Oni su stvorili crno-bijeli svijet da ko nije u svakoj prilici sa njima (Nova i i oni foliranti Demokrate), mrski si neprijatelj. Opozicija nema ni ideje, ni programe, ni planove i zato je tako. Oni samo hoce vlast da bi uzivali beneficije i radili ono zasta upravo optuzuju vlast. Jer ako se boris za realizaciju svojih programa onda dizes ruku sa svima koji te stavove dijele, bli u vlasti ili u opoziciji, jer zbog njih si u politici. Ne kod nas ocito.
KARA RADUSIN

07. 05. 2019 - 07:11

SDP je uvijek išao izvornim putem.Putem demokratizacije,evro-atlanskih integracija,građanske,slobodne,pravne,moderne i SAMOSTALNE -ČOJSKE I SOJSKE CRNE GORE!!!!!!Uz veličanstveni LSCG bio je devedesetih jedina ANTI-RATNA I PROEVROPSKA PARTIJA koja se iskreno zalagala za samostalnost naše CRNE GORE.A drugi neka se pogledaju đe su bili što i koga su sve podržavali.POSTOJAT ĆE CRNA GORA!!!!!
SINDON

07. 05. 2019 - 09:41

A CRNOGORSKA CRKVA?
KARA RADUSIN

07. 05. 2019 - 12:07

Naravno i sveta Crnogorska crkva
Imas li obraza covjece ?

07. 05. 2019 - 21:34

Ti se ne sjecas sto si gje pricao. Nisi li ti ogorcen zbog DPS-a izjavio da su SPC I CPC isto? Ajde poreci ovo.
Jesu li ovo tvoje rijeci ?

07. 05. 2019 - 21:43

KARA RADUSIN 16. 11. 2017 - 16:55 .......Ne znam koliko i ko je davao pomoć SPCu Crnoj Gori ali sam u jedno siguran da se novac slivao u isti đžep.Onda sam shvatio da je sve obična farsa i gluma o tenzijama između ove dvije političke crkve.I to uvijek ispred izbora.Jer pitanje dali Crnoj Gori pripada Crnogorska pravoslavna crkva ili Srpska pravoslavna crkva je u domenu onog koja rijeka teče ispod Savskog mosta.
28487

07. 05. 2019 - 07:52

kao bivsi clan mogu sa puno prava a I saznanja iznutra kako je SDP svih ovih godina lagano tonuo I gdje je dosao... zasto je to tako mislim da licno I personalno najvise krivice snosi vodjstvo koje je igralo kako mu je u odredjenim trenuci ma partikularno interesno odgovaralo prije svega Ranku Krivokapicu a I uzem vodstvu da ih ne nabrajam sada su u dvije stranke predcednici,ambasadori ,neaktivni I dr.malo su bili pozicija,malo opozicija u vlasti ali nikada sa punim karakterom da se suprostave DPS-u. zato su tu gdje jesu a I poslednja desavanja dokazuju ovo bjelodano licni interesi jednog covjeka u Kotoru predposataviti interesima partije I doci u situaciju da se stranka ne moze vratiti programu I djelovanju iz najbojih dana.nece preci census na narednim izborima I sta od ostavke prvog covjeka,nista,a prvom covjeku takodje nista u smislu licnog interesa...
Prčanj

07. 05. 2019 - 09:48

Nije baš crno ili bijelo ali ovaj tekst treba čitati izmedju redova.
Odličana analiza!

07. 05. 2019 - 11:13

Rijetko komentarišem, ali odavno nisam pročitao bolju analizu. Ima nekoliko odličnih zapažanja, rečenih jednostavnim jezikom. Dvije najbolje definicije Demokrata i pokreta Odupri se. Ne sjećam se da ih je neko bolje kvalifikovao. "Ono- mi smo mladi i pametni, kao ne zanima nas jesmo li Srbi ili Crnogorci, jesmo ili u NATO ili ne, nosimo crvene kravate da se tačno zna koji smo i branimo vlast po svaku cijenu." - Definitivno najbolja definicija Demokrata od njihove pojave na političkoj sceni! "Pokret nastao na talasu ogromnog nezadovoljstva građana i prevashodno afere Koverta, prije četiri mjeseca, čiji su organizatori – bivši političar, kolumnistkinja penzionerka i blogeri - umislili da su najznačajniji opozicioni faktor u ovoj državi." Definitivno najbolja definicija pokreta "Odupri se od njihove pojave na političkoj sceni!
Dopuna

07. 05. 2019 - 13:46

Ovo sam zaboravio. Isto je odlična definicija SD-a: Onima kojima nije to jasno neka samo sada pogledaju učinke sadašnjih koalicionih partnera DPS-a. Osim partijskog zapošljavanja epidemijskih razmjera, ništa drugo.
Istina

07. 05. 2019 - 20:14

Oduvace i SD na sledecim izborima. A evo zasto, zato sto je dobio sigurno 1000 glasova, sto samo ja znam na racun da ce se svim silama suprostavit da ne prodaju Aerodromi Crne Gore. Iizlazili smo porodicno na glasanje Sad mi cuti nesto. E gospodine Brajovicu vise ti necemo vjerovati.
Freeman

07. 05. 2019 - 11:23

Šta vam smeta kod moga komentara ,pa ga ne objavljujete ?.
Neokaljan

07. 05. 2019 - 12:14

Jasno je da je SDP partija ideje, a ne masovnosti. Da su se bavili politikom u Holandiji ili Norveškoj bili bi na 35% na svim izborima. U CG se bore da opstanu, pritisnuti klevetnicima i malograđanima koji ne znaju ništa osim parolašenjea i mašinerija, bilo DPS-ovih ili Demokrata i DF-a. Ura je definitivno prošlost, jer poslije Žarka i ostalih je došlo vrijeme za Dritana koji nije taj kapacitet.
Istina

07. 05. 2019 - 13:12

Bili su dobri dok ih nijesu razbucali vladajući!
me

07. 05. 2019 - 16:01

A kad ce opet biti Ukrstene rijeci?
Novi komentar