Oproštajna posjeta

Ministar Darmanović primio ambasadora Finske

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Finske Pertija Ikonena.
Objavljeno: 07. 05. 2019 - 15:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom razgovora je ocijenjeno da su dobri i prijateljski odnosi dvije države dodatno unaprijeđeni tokom mandata ambasadora Ikonena što je potvrđeno i posjetama predsjednika Vlade Crne Gore i šefa crnogorske diplomatije Finskoj. 

Ministar Darmanović je zahvalio ambasadoru na podršci Finske evropskoj integraciji Crne Gore, izrazivši uvjerenje da će ista biti nastavljena tokom predstojećeg finskog predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini 2019, te da će u fokusu agende biti politika proširenja EU.

Posebno je naglašen značaj nordijskog modela koji može biti koristan za Crnu Goru, a koji karakteriše visok stepen povjerenja u javnu administraciju,  vladavina prava i sigurnost finskih investicija.

Ministar je istakao važnost koju Crna Gora pridaje daljem snaženju saradnje sa Finskom, posebno u domenu privlačenja investicija, razvoja turizma i uspostavljanja saradnje među univerzitetima.

Ambasador Ikonen je zahvalio ministru Darmanoviću na odličnoj saradnji, te istakao da će Finska nastaviti da podržava Crnu Goru na evropskom putu.

Izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom u oblasti turizma kroz uspostavljanje avio linije Helsinki-Tivat i povećanje broja finskih turista, kao i realizacijom investicija u sektoru energetike u Crnoj Gori. Ambasador Ikonen je istakao i mogućnost saradnje dvije države u oblasti inovacionih tehnologija, po čemu je Finska prepoznata.
 

Komentari: 0

Novi komentar