Ministar odbrane na otvaranju ICMCIS konferencije

Bošković: Razvoj tehnologija ključan u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima

Ministar odbrane mr Predrag Bošković otvorio je Konferenciju o vojnim komunikaciono-informacionim tehnologijama (ICMCIS), koja se danas i sjutra održava u Budvi, u organizaciji NATO Agencije za komunikacije i informacije (NCIA), NATO Organizacije za nauku i tehnologiju (STO), Instituta za bezbjednost, NVO Atlantski savez, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane.
Objavljeno: 14. 05. 2019 - 10:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bošković je istakao da je u eri savremenih bezbjednosnih izazova, čija priroda odavno prevazilazi konvencionalne oblike, veoma značajno kontinuirano unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija. U tom smislu, posebno su bitne usaglašene, koordinisane aktivnosti  nosilaca zajedničkog sistema kolektivne odbrane, kazao je ministar. 

On je dodao da su  ovakve konferencije idealna prilika da se čuje o inovacijama na polju informaciono-komunikacionih tehnologija i načinu na koji se mogu implementirati u vojne sisteme.

Ministar odbrane je dodao da članstvo u NATO Crnoj Gori omogućava  da, u komunikaciji sa relevantnim NATO tijelima, ali i kroz bilateralnu saradnju sa saveznicima, dodatno unaprijedi odbrambeni sistem. 

“Svakako da je jedan od najznačajnijih segmenata našeg sistema upravo vojna informaciono-komunikaciona oblast”, istakao je Bošković.

On je kazao da Ministarstvo odbrane ima sadržajnu saradnju sa NATO Organizacijom za komunikacije i informacije, koju je formalizovalo u martu prošle godine, zaključivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti C4ISR aktivnosti, dok je paralelno sa tim zaključen Tehnički sporazum sa NATO Agencijom za komunikacije i infromacije o pružanju usluga za desetogodišnji period. 

"Time je, osim formalno-pravne obaveze, još jednom iskazana želja i namjera da kontinuirano poboljšavamo naš informaciono-komunikacioni sistem", kazao je Bošković.

Ministar je zaključio da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore uvijek podržavati forume čiji je cilj razmjena iskustava u naučno-tehnološkoj sferi, budući da se samo razvojem vojnih informaciono-komunikacionih tehnologija može adekvatno odgovoriti na aktuelne bezbjednosne izazove.
 

Komentari: 0

Novi komentar