Početkom aprila iznešene uvrede

AEM odbio prigovor Pobjede na TV Vijesti: Uvrede im prihvatljive

Agencija za elektronske medije odbila je prigovor Pobjede na rad Televizije Vijesti na kojoj su početkom aprila, u okviru emisije “Boje jutra“, iznešene uvrede na račun ovih novina.
Objavljeno: 15. 05. 2019 - 07:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Komentarišući dnevnu štampu, satiričar, pjesnik i odbornik Demokrata u Kotoru Goran Jovanović je u toj emisiji, uzimajući u ruke Pobjedu, između ostalog, rekao: “Ovo je smeće od medija, ovo je režimski medij, tako da ću se sa gnušanjem i gađenjem odmaknuti od njega”.

Na ove uvrede nije reagovala voditeljka, niti se ogradila od uvreda koje je Jovanović iznio.

U Agenciji, međutim, smatraju da se u tom prilogu radilo samo o stavu gosta, ali ne i o “pokušaju povrede poslovnog ugleda Pobjede”.

Zaključili su da emiter nije prekršio standarde koji se odnose na uvredljiv govor u elektronskim medijima.

“Iznošenje kvalifikacije gosta emisije povodom dnevnog lista Pobjede “smeće od medija”, “režimski medij”, predstavlja pravo gosta da izrazi ovakav (grub i provokativan) stav, kao i pravo emitera da ga objavi, a samim tim i pravo lica na koje se odnosi da, ukoliko smatra da ti stavovi nijesu utemeljeni, na njih reaguje podnošenjem ispravke ili odgovora koje je emiter dužan da objavi. Prema raspoloživim informacijama, to pravo podnosilac prigovora nije iskoristio”, piše, između ostalog, u obrazloženju rješenja Agencije za elektronske medije.

Na iznošenje svog stava, kako objašnjavaju, gost ima pravo u okviru svoje slobode mišljenja i izražavanja.

“Treba imati u vidu jasnu razliku između odgovornosti gosta za date izjave, s jedne strane, i odgovornosti emitera koji doprinose njihovom prenošenju ili širenju u okviru svog zadatka da prenose informacije, s druge strane. Mediji se ne mogu obavezno smatrati odgovornim za izjave drugih osoba, čije širenje oni pomažu. Iako oni mogu snositi određenu odgovornost ako, na primjer, usvoje ili potvrđuju određene izjave, što nije bio slučaj u ovom prilogu, smatrati ih odgovornim za izjave drugih nije opravdano”, smatraju u Agenciji.

Glavna i odgovorna urednica Vijesti Tatjana Ašanin je u izjašnjenju dostavljenom Agenciji osporila prigovor Pobjede, pored ostalog, navodeći kako su sjutradan, u emisiji “Boje jutra”, u “pregledu štampe pročitali značajan dio Pobjedinog teksta koji je obrađivao Jovanovićevo gostovanje”, kao i da je emiter “nakon toga shodno zakonu, emitovao i reagovanje uredništva TV Vijesti”.

Ašanin je navela i da je Jovanović u njihovoj emisiji “izrazio neslaganje sa uređivačkom politikom Pobjede, kroz svojevrstan kratak performans”, te da se u programu uživo “neke situacije novinarski ne mogu apsolutno predvidjeti i kontrolisati”.

Istakla je i kako “novinarka Nina Marković, Jovanoviću nije dala povod za opisanu reakciju i da nije imala nikakav afirmativan komentar, osim što mu je, kao i svakom gostu, na kraju zahvalila na učešću u programu”.

Ašanin smatra i da su neosnovane tvrdnje da novinarka nije reagovala u skladu sa načelima i smjernicama Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore, niti se ogradila od stavova koje je Goran Jovanović iznio javno.

Pobjeda će na ovo rješenje podnijeti žalbu Savjetu Agencije za elektronske medije.

Komentari: 8

"Najveće" .....

15. 05. 2019 - 07:56

"Najveće" ......e na medijskoj sceni CG su "Vijesti". Mada ih ima još, ali Vijesti "najviše ......". Đoko Orlandić
Slika i prilika

15. 05. 2019 - 09:18

Obrazloženjem je urednica TV Vijesti samo potvrdila da je njen medij megafon
Usputnik

15. 05. 2019 - 10:06

I to mogafon bez kriterijuma i uzusa
Baldo

15. 05. 2019 - 10:05

Ovo Rjesenje AEM je jos jedna potvrda uspjeha Vijesti u zavođenju straha među drzavnom birokratijom. Nacin na koji se taj kancern obracunava sa konkurencijom u Bojama Jutra, Nacisto i Pola sedam je dno ljudskog i profesionalnog dna.
Djuro Vučinić

15. 05. 2019 - 10:28

Nešto mi nije pojašnjenje baš najbolje. Kao što voditelj po kodeksu mora reagovati na napad trećega lica ukoliko lice nije prisutno u studiju ,tako je lagano mogla izreći stav " molim Vas to je vaše mišljenje" i bilo bi dovoljno. Ovako sasvim je jasno da je to bilo i mišljenje voditeljke,odnosno TV Vijesti. Još je teže kad intimno znamo da Vijesti tako "misle" Pobjedi. Ali i pobjeda njima no tako vulgarno ne pišu. E to je poštovanje kodeksa,ne zloupotrijebiti medij,što nije bio slučaj,a morala se voditeljka ogradit...nastavak
Djuro Vučinić ...nastavak

15. 05. 2019 - 10:40

Takođe ne stoji primjedba AEM ,kako Pobjeda nije iskoristila pravo da uputi prigovor TV Vijesti- ma. Što da im traži i kaže kad su propustili da na lice mjesta učine ogradu,koju nijesu učinjeli jer tako misle svi u Vijestima,da se ne foliramo. U to mišljenje im se ne može dirat,ali u zloupotrebu medija može. Tako je AEM trebao kratko odgovorit: voditeljka je imala vremena da se ogradi od mišljenja gosta,a nije. To znači zahtijevati od TV Vijesti samo izvinjenje . Ovako postoji bojazan da AEM dozvoli međusobno medisko vrijeđanje,što bi urnisalo ionako diskutabilnu medijsku scenu.
Spiker

15. 05. 2019 - 12:02

Ja Vas Djuro ne razumijem, pa sva uredjivacka politika tog medija se svodi na pljuvanje po vlasti i uticaj na javno mnjenje da budu protiv njih. U skladu sa tom politikom su i informacije i odabir gostiju. Za takvu politiku je sve dozvoljeno i spekulisati i lagati i nikome nista. Proba li ko sto, odmah "napad na slobodu medija". Cim nema kazni da dobro zabole, svako cini sto mu je volja. Tako da novinarka u studiju nije pogrijesila kada je odcutala. Zadovoljila je svoje urednistvo koje je placa. Novinare Vijesti ne razlikujete od propagandista, kao sto urednik Dana ne razlikuje novinara od policijskog isljednika.
istinomjer

15. 05. 2019 - 14:21

Voditeljka tv Vijesti ponasala u skladu sa ubicajenim trendom te redakcije ..Utisak je da je njihov moto :8 +8 jednako je 88. !? Na takvu konstataciju u Vijesstima glasno ili precutno. odobravaju "Bravo ,rekao si istinu -nasu istinu ...
Novi komentar