U Jadranskom moru meduza koja izaziva teške opekotine

Kod naselja Betine u Hrvatskoj uočena je takozvana kompas meduza za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati, jer dodir ove životinje može izazvati žarenje i teške opekotine.
Objavljeno: 15. 05. 2019 - 11:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Chrysaora hysoscella, poznata i kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Velike Britanije, Irske i Turske.

Ono što je karakteristično za ovu meduzu je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas koji može da poraste i do 30 centimetara u prečniku, a lovke do metar dužine.

Ovaj tip meduze ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po osam. Ove životinje se kreću uglavnom pomoću morskih struja.

Iako se u proljećnim mjesecima mogu pojaviti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi polnu zrelost i preživi do ljeta.

Pretpostavlja se da kompas meduze uglavnom umiru prije nego što dočekaju godinu. Ova vrsta pripada grupi meduza koje posjeduju žarne ćelije na svojim lovkama i kontakt s njima može izazvati teške opekotine na koži.

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu pomoću senzorskih ćelija nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti.

Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Veliki bucanj.

Komentari: 1

@

15. 05. 2019 - 18:52

AKO SE OVOJ INFORMACIJI DODAJU AJKULE I KITOVI UBICE KOJE SVAKE SEZONE ZAPAZE MEDIJI IZ SRBIJE TREBA OCEKIVATI USPJESNI TURISTICKU SEZONU.
Novi komentar