Srpski biznismen

Kostić širi bankarsku imperiju: Za Abanku nudi 480 miliona eura

Na poziv Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja privatizacijom Abanke, najbolju ponudu dala je srpska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića.
Objavljeno: 15. 05. 2019 - 12:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon Kostićeve, slijede ponude koje su dali Nova KBM u vlasništvu fonda Apolla i EBRD-a, nezvanično saznaje mariborski list Večer, a prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Posljednjih dana aprila na poziv SDH-a da povećaju obvezujuće ponude, sva tri zainteresovana investitora, koji žele da preuzmu treću najveću slovenačku banku, a koju država prodaje zbog obaveza prema Evropskoj komisiji oko sanacije banaka iz 2013. godine, to su i uradila.

Uz AIK banku i Novu KBM, piše Večer, ponudu koja je kod sva tri kupca iznosila oko 400 miliona eura, poboljšala je i mađarska banka OTP.

Kostić, koji je nedavno preuzeo Gorenjsku banku, prema nezvaničnim izvorima, ponudio je na kraju 480 miliona eura od knjigovodstvene vrijednosti Abanke, koja je na kraju 2018. godine iznosila 583 miliona eura. Slabija je bila konačna ponuda Nove KBM, a najslabija ponuda OTP.

Mađari su, navodi Večer, smanjili aktivnosti i interes za preuzimanje Abanke, nakon što je postalo jasno da će na slovenačko bankarsko tržište ući kroz SKB.

Posljednju riječ pri prodaji Abanke imaće regulator odnosno Banka Slovenije, a konačno Evropska centralna banka (ECB).

Budući da Abanka u Sloveniji ima status sistemske banke kroz prizmu regulatora ona će biti teži zalogaj od Gorenjeske banke za Miodraga Kostića, ocjenjuje list Večer i dodaje da bi se teoretski moglo dogoditi da SDH Abanku proda Kostiću, ali na kraju bi, kažu, transakciju mogao zaustaviti ECB.

Apollo, dodaju, vjerovatno ne bi imao problema s regulatorom, budući da je Nova KBM već podložna kontroli ECB-a.

Političku odgovornost za prodaju na kraju snosi vlada Marjana Šareca i uprkos signalima opozicije da treba zaustaviti privatizaciju, od toga neće biti ništa, piše Večer.

Komesarka za konkurentnost Margrethe Vestagar prošle zime je u Ljubljani rekla da se prodaja Abanke mora završiti, podsjeća list.

Komentari: 0

Novi komentar