Potpisan Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije

Danas je u Sarajevu održana svečana ceremonija potpisivanja Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, čime je završena još jedna faza u demarkaciji granice između ovih zemalja i poslata dobra poruka da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati granična pitanja sa susjedima, vlastitim pregovaračkim kapacitetima. 
Objavljeno: 15. 05. 2019 - 15:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Protokol su  potpisali državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović,  ministar civilnih poslova   Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova  Republike Srbije Veljko Odalović. 

Zemlje Zapadnog Balkana pokazuju jasnu opredijeljenost  za evropske vrijednosti i rješavanje izazova karakterističnih za ovaj region, prepoznatih Strategijom Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi Zapadnog Balkana, naveo je državni sekretar Pejanović, dodajući da je potpisivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke potvrda  spremnosti zemalja nastalih na prostoru nekadašnje jugoslovenske federacije da  sporazumno rješavaju bilateralna pitanja, sopstvenim pregovaračkim kapacitetima. 

“Crna Gora se na Samitu u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, u julu 2018. godine, potpisanom Deklaracijom o dobrosusjedskim odnosima, gdje je konstatovana konstruktivna uloga Crne Gore u definisanju i unapređenju odnosa sa susjedima, obavezala na konkretne aktivnosti na dovršavanju graničnih pitanja sa susjednim zemljama”, saopštio je Pejanović. 

On je dodao da Crna Gora  u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji  preduzima konkretne korake, ne samo na dovršavanju graničnih pitanja, već i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i unapređenju dobrosusjedskih odnosa,  što doprinosi jačanju regionalne saradnje i napretku regiona u cjelini.

Zajednički je izražena zahvalnost nadležnim komisijima za granicu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije koji su zajedničkim ekspertskim mjerenjem na terenu utvrdili položaj tromeđe, sačinili i usaglasili tekst Protokola o određivanju tromeđne granične tačke.
 

Komentari: 0

Novi komentar