Zbog izjava o Oružanim snagama

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Dodika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine primilo je krivičnu prijavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića protiv predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.
Objavljeno: 15. 05. 2019 - 18:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Poslije zaprimanja prijave, formiran je predmet i biće izvršene provjere", kazao je Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH prati situaciju u vezi sa izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kontekstu Oružanih snaga, odnosno pozive na skidanje uniformi Oružanih snaga i oblačenje uniformi tzv. vojske Republike Srpske, navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je naglasilo da su te izjave izazvale uznemirenje javnosti i reakcije brojnih, dodavši da je tužilaštvo reagovalo kroz formiranje predmeta po službenoj dužnosti zbog mogućih kršenja Zakona o Oružanim snagama BiH.

Komšić je ranije danas podnio krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovih izjava u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, potvrđeno je iz Komšićevog kabineta.

Dodik je tada, između ostalog, rekao da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Tada je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Komentari: 1

Mирослав Ђукић

19. 05. 2019 - 03:12

Добра реклама!
Novi komentar