Rusija optužuje SAD da "provocira" Iran

Putin zabrinut, spreman je susresti se s Trampom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da je otvoren za sastanak s američkim kolegom na samitu G20 u junu te je na sastanku s austrijskim predsjednikom Aleksandrom Van der Belenom izrazio zabrinutost zbog rasta američko-iranskih napetosti.
Objavljeno: 15. 05. 2019 - 20:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u ponedjeljak da planira sastanak s Putinom na sastanku G20 u Japanu u junu.

Putin otvoren za sastanak s Trumpom

Kremlj je u srijedu objavio da je Putin otvoren za takav sastanak, ali i dodao da Moskva još nije primila nikakav službeni zahtjev iz Vašingtona, navodi Reuters.

U vezi s rastom napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, Kremlj je u srijedu izrazio zabrinutost zbog nastavka "eskalacije napetosti", a austrijski predsjednik drži da bi pritisak na Iran pogoršao stanje, piše agencija France presse.

"Zasad vidimo da se eskalacija napetosti u vezi s tim pitanjem nastavlja", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, optužujući SAD da "provocira" Iran.

Ionako napete veze Vašingtona i Teherana dodatno su se zategnule prije nedjelju dana: Iran je godinu dana nakon američkog povlačenja rekao da neće poštovati neke obaveze koje je preuzeo na temelju međunarodnog ugovora potpisanog 2015. koji određuje okvire njegovog nuklearnog programa dok Trampova vlada zaoštrava sankcije protiv iranske privrede.

"Teško možemo govoriti o bilo kakvom smirivanju: očito je da postoji sklonost prema nastavku eskalacije", reagovao je Peskov.

Komentari: 0

Novi komentar