Najširi na svijetu

(FOTO) Otvoren viseći most preko Nila

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi otvorio je viseći most preko Nila koji je proglašen najširim u svijetu, u jednom od niza velikih projekata predvođenih vojskom i osmišljenih za unaprjeđenje infrastrukture i stvaranje radnih mjesta.
Objavljeno: 15. 05. 2019 - 21:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Most koji prelazi Nil sjeverno od središnjeg Kaira, ključna je karika na autoputu koji se proteže od Crvenog mora na istoku do sjeverozapadne obale Egipta i namijenjen je smanjenju zakrčenosti u glavnom gradu.

Šest saobraćajnih traka u svakom smjeru

U srijedu ujutro u središtu Kaira zaustavljen je promet dok je Sisi putovao kako bi otvorio most s ministrima i vojnim generalima.

Kao najširi most, ima šest saobraćajnih traka u svakom smjeru i širok je 67,3 metra. Regionalni direktor za Ginisovu knjigu svjetskih rekorda prisustvovao je otvaranju i potvrdio da je to najširi viseći most na svijetu.

Za njegovu konstrukciju korišteno je oko milion kubnih metara betona i 1400 kilometara čelične žice za 160 kablova, navedeno je u prezentaciji na službenom otvaranju.

Most prelazi preko ostrva Varakua, koji broji oko 100 hiljada stanovnika, od kojih su neki protestvovali protiv planiranih rušenja na ostrvu i projekta razvoja ostrva u "modernu stambenu zajednicu".

Fotogalerija
(FOTO) Otvoren viseci most preko Nila
egipat-nil-most-1 1/4
(FOTO) Otvoren viseci most preko Nila
egipat-nil-most-2 2/4
(FOTO) Otvoren viseci most preko Nila
egipat-nil-most-3 3/4
(FOTO) Otvoren viseci most preko Nila
egipat-nil-most-4 4/4

Komentari: 0

Novi komentar