Pronevjerio novac od donacija

Bivši paroh SPC uslovno osuđen u Ljubljani

Peran Bošković, bivši paroh Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, koji je proglašen krivim za pronevjeru u julu 2017. godine, osuđen je za isto krivično djelo u ponovljenom suđenju pred Okružnim sudom u Ljubljani i još jednom mu je izrečena uslovna šestomjesečna zatvorska kazna.
Objavljeno: 15. 05. 2019 - 23:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sud je takođe donio odluku da Bošković mora vratiti nezakonito stečenu imovinu u iznosu od 33.689 eura u roku od jedne godine.

Prilikom izricanja kazne, sud je uzeo u obzir godine optuženog i druge olakšavajuće okolnosti, uključujući i doprinos bivšeg paroha srpskoj pravoslavnoj zajednici u Sloveniji.

Odbrana je najavila da će uložiti žalbu na presudu jer Bošković tvrdi da nije kriv, dok će tužilaštvo razmotriti dalje opcije jer je tražilo uslovnu kaznu u trajanju od jedne godine.

Na prvom suđenju Bošković je optužen za zloupoterbu položaja i pronevjeru prilikom izgradnje kulturnog i parohijskog doma srpske pravoslavne zajednice u Ljubljani, ali ga je prvostepeni sud djelimično oslobodio optužbe u julu 2017. godine.

Sud ga je oslobodio za zloupotrebu da je donacije za parohijski dom koristio za izgradnju vlastite kuće, ali ga je proglasio krivim za pronevjeru, navodeći da je prikupljeni novac iskoristio za plaćanje zdravstvenih i životnih osiguranja sebi i članovima svoje porodice, za plaćanje premije za motorna vozila i telefonske račune.

Okružni sud je u to vrijeme utvrdio da su optužbe koje se odnose na račune manje od 500 eura zastarjele, ali se viši sud nije složio te je poništio odluku u ovom dijelu i proslijedio predmet na ponovno suđenje, ali podržavajući dio presude o oslobađanju optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Tokom ponovnog suđenja, Bošković se pozivao i na razdvojenost crkve od države, ali je sudija smatrao da je to irelevantno jer je viši sud već potvrdio nadležnost suda u ovom predmetu.

Komentari: 10

Stara Crna Gora

16. 05. 2019 - 02:44

I da je tačno, šta to ovdje uopšte znači pronevjera nekog paroha u Sloveniji?! Ne piše ni ko je davao te donacije, da li se donatori žale na nesavjesno trošenje novca. No ne možemo na portalu da pročitamo šta se to dešava među Mihajlom i Lavom, to je ovdje blizu, ne dalje od Danilovgrada.
GRADJANSKI

16. 05. 2019 - 07:14

Bas si ti "PRAVA" Stara Crna Gora!
Realista

16. 05. 2019 - 09:33

Kaki si ti lažni starocrnogorac a!? Što god da rade srpski popovi, naši VeljeSrbi podržavaju... Imate li svojega išta, nešto kao što je moral, savjest, etika, čojstvo? To je isčezlo od kad ste se posrbili, očigledno.
Gde mu je brada?

16. 05. 2019 - 07:39

Ili se solidariše sa svojom katoličkom braćom u Ljubljani? A zbilja -najvažnije (a kod nas aktuelno): U čijem vlasništvu je pravoslavna crkva u Ljubljani?
100%

16. 05. 2019 - 07:42

srbijanske države i srbijanske nvo spc.
@ 100%

16. 05. 2019 - 08:59

Bravo! Oraspoložio si me! Vidim sada da mi nismo mutavci i da sa punim pravom tražimo povraćaj onog što je naše. Tražiće i slovenci, vjeruj mi, kada im se oči otvore pa vide kako je knjiženo u katastru i sudskim knjigama!
Što je istina?

16. 05. 2019 - 09:36

Treba provjerit kuda idu milioni koji se skupe iz naših svetinja, najviše iz manastira, našeg sveca Vasilija Ostroškog. Zna li se, piše li u neke knjige naš Amfi to ili samo proslijedi braći u Srbiji i ne broji?
GRADJANSKI

16. 05. 2019 - 10:30

Zna li mi idje iko rec: od kojija je Boskovicah ovi? Da nije od kojega ovdasnjega "postenoga" brarstva? Svejedno i da je, zarad toga sto - teke se ovizi "nasizi" predstave da su "tamo njihovi" tj. da su "tamo oni", automatski i apsolutno poprime "tamo njihov" mentalni sklop, a o tomu sklopu cesto pisem (cesto ga (spram zaslugah) komentarisem)! Sto je drzava! Sto je prava i pravna drzava Mnim na dezelu Sloveniju! Osudjuje ga za pronevjeru donacijah SPC-vi! A ovizi SPC-ovci ovdjen: unistise ni dobra kulture, grade na diblje ili na crno, ne placau porez, bi da suturisu drzavu, etc. - i - ni po prstu im, no se jos veljaju, ponose sa svojijem zlodjelima, sprovode govor mrznje i vrijedjaju Crnogorce i nase pretke Dukljane, etc.! Zato je danas Slovenija Evropa, a nesretnja Crna Gora je danas jad i bijeda, tj. a-istorijski "sustav"!
GRADJANSKI

16. 05. 2019 - 13:09

*) "... bratstva ..."
@

16. 05. 2019 - 10:35

KAKO SE POSTAJE POP?I MORAM LI JA DA VJERUJEM U BOGA DA BIH BIO POP.PROMIJENIO BIH PROFESIJU.KAKAV GOD GADLUK DA URADIS(PEDOFILIJA,PRONEVERA,ZLOCIN)TEBE NAROD U RUKU LJUBI I POSTUJE TE.JA BIH DA BUDEM ANFILOHIJE.
Novi komentar