Kotorski DPS predao inicijativu za sazivanje hitne sjednice parlamenta

Nova većina od 17 odbornika traži izbor predsjednika opštine

Kotorski odbor Demokratske partije socijalista dostavio je juče predsjednici SO Kotor Dragici Perović inicijativu za sazivanje sjednice lokalnog parlamenta po hitnom potupku sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor predsjednika opštine. Inicijativu DPS-a je potpisalo ukupno 17 odbornika što predstavlja većinu za izbor novog predsjednika opštine.  
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 07:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Osim 12 odbornika ove partije, inicijativu su potpisali i dva odbornika SD-a, te po jedan odbornik LP i HGI i bivša predsjednica kluba odbornika SDP Bruna Lončarević koja je prekjuče isključena iz te partije zbog, kako je saopšteno, najavljene saradnje sa DPS-om.

U međuvremenu, juče je Branko Baćo Ivanović iz SNP-a, podržan od Demokrata i DF-a, takođe predložio hitno zakazivanje sjednice SO, ali uz obrazloženje da na njoj treba da se izglasa odgađanje odluke o razrješenju predsjednika opštine do presude Upravnog suda.

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović u izjavi za medije potvrdila je da je od „nekih političkih subjekata dobila zahtjeve različite sadržine, ali sa istim ciljem da sazove sjednicu SO Kotor u roku kraćem od 10 dana“.

- Naravno, da ću sve podnijete zahtjeve sa dužnom pažnjom razmotriti i da ću u odnosu na iste postupiti u skladu sa zakonom i poslovnikom - kazala je Perović.

Ona je ocijenila da je „u pitanju klasična politička korupcija i to treba da znaju glavni akteri, kao i kotorska i crnogorska javnost“.

- Naprosto, treba da se zna da je u Kotoru volšebno došlo do prekompozicije vlasti, mimo izborne volje kotorskih glasača. Konkretno: ugašeni DPS, zahvaljujući političkoj kombinatorici, korupcionaškom putanjom u toku našeg dosadašnjeg mandata, ničim zasluženo ponovo uzima vlast u Kotoru - rekla je Perović.

PO POSLOVNIKU

Sekretar kotorskog DPS Željko Avramović kazao je Pobjedi da po Poslovniku Skupštine sjednica lokalnog parlamenta mora biti zakazana u roku od deset dana.

- Tražili smo sazivanje sjednice po hitnom postupku, da predsjednica Skupštine sazove kolegijum što prije, na kojem bi usaglasili termin održavanja sjednice. Sad čekamo kada će predsjednica SO zakazati sjednicu, a očekujemo da bi mogla biti održana tokom naredne sedmice - kazao je Avramović.

On je naglasio da DPS ne bi ni krenuo u cijelu priču da nema većinu i naglasio da će kandidat za predsjednika opštine Kotor biti iz DPS-a i da će njegovo ime biti poznato za dvatri dana.

- Ukoliko predsjednica Skupštine opštine ne zakaže sjednicu u zakonom predviđenom roku, imamo zakonsku mogućnost, kao podnosioci inicijative, da je mi zakažemo. Imamo većinu od 17 odbornika - kaže Avramović.

IVANOVIĆ PREDLAŽE

Branko Baćo Ivanović, nosilac izborne liste SNP-a na lokalnim izborima, čija tri odbornika daju manjinsku podršku vladajućoj koaliciji, juče je predložio model koji, kako kaže, omogućava da se odblokira rad opštine: po hitnom postupku zakazati sjednicu lokalnog parlamenta i usvojiti odluku o odlaganju primjene odluke o razrješenju predsjednika opštine do donošenja odluke suda.

- Pozivamo sve političke subjekte koji participiraju u SO Kotor da podrže naš predlog kojim se na jedini zakonit i politički legitiman način može prekinuti blokada svih funkcija Opštine Kotor nastala nakon donošenja odluke o razrješenju predsjednika opštine Vladimira Jokića od strane DPS, SDP, SD, LP i HGI. Sigurni smo da naš predlog mora biti prihvatljiv svim političkim subjektima, odnosno odbornicima koji žele dobro Kotoru - kaže Ivanović.

Vladimir Jokić iz Demokrata smijenjen je 24. aprila glasovima 18 odbornika, na inicijativu odbornika iz SDP-a. Smjena predsjednika opštine produbila je tešku krizu u radu lokalne vlasti imajući u vidu da oko 600 opštinskih službenika i dalje ne primaju plate, a gradska uprava ne funkcioniše i to na pragu turističke sezone.

Komentari: 2

KOTOR STARI GRAD

16. 05. 2019 - 07:39

SA SREĆOM VIŠE DA ČE**ICI I NA***MANI SJEDE U ZADNI RED NE VIĐELI SE !!!
Realista

16. 05. 2019 - 09:29

Imali ste priliku, ništa niste promjenili sve je ostalo isto...
Novi komentar