Sveti arhijerijski sabor donio odluku

SPC će pregovarati o statusu Makedonske crkve

Sveti arhijerijski sabor SPC donio je odluku da obnovi pregovore o rješavanju statusa “Makedonske pravoslavne crkve” (MPC), piše Politika.
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 08:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pitanje MPC bilo je u srijedu jedina tema prepodnevnog zasijedanja najvišeg crkvenog tijela, navodi taj list pozivajući se na svoje izvore u SPC.

Kako navodi list, sprovođenjem odluke o nastavku dijaloga sa MPC baviće se poslije zasijedanja Sabora, Sveti arhijerijski sinod SPC.

Srpska crkva nije, kako je rekao izvor lista, željela da inicira obnavljanje dijaloga sa Makedoncima dok je u zatvoru bio arhiepiskop ohridski Jovan Vraniševski.

On je, međutim, pušten na slobodu 2015. godine i učestvuje i na ovom, kao i na nekoliko prethodnih zasijedanja Sabora SPC, zajedno sa vladikama Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, koja je pod okriljem srpske crkve, piše beogradski dnevnik.

Komentari: 3

Realista

16. 05. 2019 - 09:28

Što imate vi da pregovarate kad je Makedonska autokefalna crkva postojala prije Srpske... Uskoro će i Makedonska i Crnogorska povratiti autokefalnost a vi svoje stado dovodite ured ne vršljajte više po komšiluku jer ćete se pretvorit u Beogradski pašaluk.
Saša

16. 05. 2019 - 10:40

Takvim razmišljanjima i stavovima samo jačate poziciju SPC.Ako poznajete važeće kanone Pravoslavlja onda i znate da svaka autokefalija (nezavisnost) potiče od blagoslova (dozvole) majke (matične) crkve,samo tako ili nikako drugačije. MPC je 1967 proglasila nezavisnost koju dio danas nijedna Pravoslavna Crkva u svijetu nije priznala,čak ni Bugarska Pravoslavna Crkva,zato htjeli ili ne,moraju da udju u pregovore sa SPC čiji su deo bili do 1967 i njadju načina za kompromis,a način postoji i čini se dobra volja sa na obe strane. MPC je 2002.godine potpisala NIški sporazum sa SPC koji je pod pritiskom političara iz Skoplja MPC povukla potpis,a Niški sporazum bi do danas dao priznanje MPC,to je dokaz da upliv dnevne politike u verske i crkvene stvari u XXI vijeku nedopustiv i štetan.
@

16. 05. 2019 - 10:31

BOZE GUBITNIKA IZGUBLJENIH U SVEMIRU.ONI CE DA PREGOVATAJU SA MAKEDONCIMA O CRKVI I SA ALBANCIMA O KOSOVU SAMO STO OVI NECE NIKAKVE PREGOVORE.MAKEDONIJA JE SRBIJA!!!HA HA HA
Novi komentar