"Građani i policija: Izazovi povjerenja"

Savjet za građansku kontrolu rada policije publikovao novu knjigu

Savjet za građansku kontrolu rada policije publikovao je novu knjigu "Građani i policija: Izazovi povjerenja" čiji su autori Aleksandar Saša Zeković i Zorana Baćović, a koja je zasnovana na vjerodostojnim podacima i predstavlja primjedbe crnogorske javnosti na postupanje policije u 2018 godini.
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 10:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Pitanja povjerenja i pouzdanog policijskog postupanja su blisko povezana. Kompromitacija policijskog integriteta je najčešći uzrok problematizovanja povjerenja. Prekomjerna upotreba sile, zataškivanje incidenata i odsustvo odgovornosti u nekoliko posljednjih godina su stvorili više kriznih situacija po crnogorsku policiju što je iniciralo pojačano interesovanje i očekivanja javnosti od građanskog nadzora koji se obavlja preko Savjeta za građansku kontrolu rada policije”, ističu autori.

Knjiga je, dodaju, za sve one koji se bave ljudskim pravima u praksi, razvojem policije i pitanjima bezbjednosti.

“Ponuđeni podaci u knjizi ne presuđuju. Predstavljeni su, koliko je bilo moguće integralno, da govore sami za sebe, pruže određeno saznanje i pomognu samostalno donošenje zaključka, kako o određenom incidentu/događaju tako i onima koji su obavljali građanski nadzor ili su upravljali crnogorskom policijom”, saopštili su autori.

Kako su naglasili, jezik i stil koji se koristi u knjizi, je objektivan i nekonfrontirajući.

“Od osnivanja Savjet za građansku kontrolu rada policije kod Uprave policije zagovara upotrebu jezika koji nije uvrjedljiv i koji umjesto odbrambenog i emotivnog stava prema izdatim ocjenama i preporukama pokazuje otvorenost prema konstruktivnim kritikama i promjenama. Intencija zakonodavca, Skupštine Crne Gore, kroz uvođenje građanskog nadzora policije bila je da se unaprijedi, ojača, povjerenje javnosti (zajednice) u rad policije. Zato su neprihvatljivi pokušaji koji se očituju kroz ignorisanje izdatih ocjena i preporuka u namjeri da se priguši i marginalizuje glas javnosti koji se saopštava kroz građansku kontrolu policije”, navodi se u saopštenju.

Građani su, kažu u Savjetu, otvorili argumentovaniju diskusiju o primjeni policijskih ovlašćenja.

“Video zapisi su pod lupom stavili policijsku profesiju a negativno policijsko postupanje učinili očiglednijim. Video snimak, i u slučaju Crne Gore, ne samo da je postao osnov na kojem se zasniva mišljenje nego je produktivno razvio diskusiju o aktuelnoj policijskoj kulturi o kojoj se do 2015 (slučaj Martinović i Zlatarska ulica) moglo razgovarati samo na osnovu navoda iz pritužbe, priložene medicinske dokumentacije i uz, obično, negiranja iz policijske organizacije”, kazali su autori.

Savjet ocjenjuje da video zapisi jednako tako mogu da budu i pozitivni po policiju i potvrde profesionalno postupanje što su i pokazale određene provjere postupanja službenika policije u 2019. Savjet je razmatrao i zapise koje snima i u javnosti distribuira Policija.

“Upućene ocjene i preporuke su implementirane bolje i brže od bilo koje druge tekovine građanske kontrole policije. Već neko vrijeme se javno ne objavljuju video zapisi policijskih operacija čime je prestala praksa povrede prava na privatnost i pretpostavke nevinosti”, ističe se u saopštenju.

Savjet za građansku kontrolu rada policije dosljedno ukazuje na problem odgovornosti u crnogorskoj policiji.

“Postojeća rješenja/mehanizmi koji bi trebali utvrditi i dalje procesuirati odgovornost ne funkcionišu dovoljno efikasno. Zato je naročita pažnja i u ovoj knjizi posvećena narušenom disciplinskom sistemu i pojedinačnim priznanjima policijskih službenika da su zlostavljali građane”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar