Počinje realizacija programa

Obuka za zaštitare, kuvare, frizere, računovodstvene tehničare…

Počinje  realizacija programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, u koje je uključeno blizu 900 lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 10:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nadležna komisija Zavoda birala je programe saglasno interesovanju nezaposlenih, s jedne strane, a s druge, vodila se zahtjevima tržišta rada.
Direktor Zavoda Suljo Mustafić potpisao je ugovore sa licenciranim provajderima obrazovanja, koji sprovode programe u svim crnogorskim opštinama. Programe obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija pohađa 461 nezaposleno lice. Oni se obučavaju za: zaštitara, računovodstvenog tehničara, rukovaoca građevinskim mašinama, frizera, kuvara, konobara, kozmetičara, keramičara, administratora, turističkog vodiča...
Ključne vještine sticaće 435 nezaposlenih. Oni se osposobljavaju za vozače, svih kategorija, za rad na računaru, uče jezike: engleski, njemački, ruski i italijanski.
Cilj programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, kao jedne od mjera aktivne politike zapošljavanja, je eliminisanje obrazovnih prepreka nezaposlenih čije stečene kvalifikacije u formalnom obrazovanju ne odgovaraju potrebama na tržištu rada.
Obuke traju tri mjeseca. Nezaposleni, za to vrijeme, od Zavoda dobijaju novčanu pomoć, u iznosu od 115 eura, mjesečno.
Odlukom Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje za realizaciju programa opredijeljeno je 430.000 eura. Od tog iznosa 330.000 eura biće utrošeno za programe sticanja stručnih kvalifikacija, a 100.000 eura za usvajanje ključnih vještina.

 

Komentari: 0

Novi komentar