Saopšteno iz ambasade

Palestina nastavlja sudski proces protiv premještanja Ambasade SAD u Jerusalim

Ove srijede, Palestina je priložila činjenični izvještaj o nadležnosti Međunarodnog suda pravde i opravdanosti palestinske žalbe tom sudu u vezi sa nezakonitim premještanjem svoje Ambasade u glavni grad Palestine, Jerusalim, od strane Sjedinjenih Američkih Država.
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 10:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Godinu dana nakon što je Trampova administracija izvela ovu provokativnu i nezakonitu radnju, Država Palestina i dalje traži pravdu i odgovornost u okviru sredstava i mehanizama dostupnih državama koje poštuju zakone unutar međunarodnog sistema. Država Palestina će nastaviti da koristi sva dostupna pravna i diplomatska sredstva kako bi branila neotuđiva prava palestinskog naroda od strane svih nezakonitih činova agresije, i neće popustiti pred političkim nasiljem i iznudama.

Danas se takođe obilježava i sedamdeset prva godišnjica palestinske Nakbe (katastrofa). Na ovaj dan, palestinsko vođstvo potvrđuje svoju posvećenost postizanju pravde i obezbjeđivanju obeštećenja za decenije nepravde i brutalnosti koje su nametnute palestinskom narodu.

Prije sedamdeset i jednu godinu, većina palestinskog naroda je protjerana i pokradena, osuđena na trajno stanje jada i otuđenosti. I dok se Nakba i dalje manifestuje na razne načine, zla namjera Nakbe da izbriše palestinski identitet i uskrati palestinskom narodu prirodna i politička prava je poražena.

Palestinski narod stoji podignute glave i ponosno, uz podršku većine u svijetu u svojoj pravednoj i plemenitoj borbi za slobodu i povratak.

Danas, pitanje Palestine se nadvilo nad međunaordnim poretkom zasnovanim na međunaordnom pravu, i služi kao lakmus test za principe jednakosti i univerzalnosti na kojima je zasnovan.

Na godišnjicu Nakbe, Palestina potvrđuje svoju posvećenost postizanju pravde, slobode i povratka, i izražava iskrenu zahvalnost svim savjesnim ljudima i borcima za mir koji kontinuelno izazivaju sistem i politike brutalnosti, nepravde, i represije nad palestinskim narodom.

Komentari: 0

Novi komentar