Ugovoreno pet projekata prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore

U okviru Prvog poziva Programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore ugovoreno je i trenutno se sprovodi pet projekata vrijednih 1,1 milion eura.
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 13:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Projekti imaju za cilj da unaprijede kvalitet života ljudi u programskom području, u oblastima koji se tiču povećanja zapošljivosti i mogućnosti za zapošljavanje, kao i zaštite prirodnih resursa, poručeno je na konferenciji održanoj danas u Podgorici.

„Kroz ovaj program nastavlja se uspješna saradnja između Srbije i Crne Gore koja je uspostavljena 2008. godine i u periodu 2008-2018, kroz četiri javna poziva za dostavljanje predloga projekata, odobreno je 39 projekata ukupne vrijednosti 8,5 miliona eura, posredstvom kojih su postavljene osnove za dugoročnu saradnju u oblastima kulturne razmjene, turizma i zdravstvene zaštite, ekonomske saradnje, zaštite životne sredine i prevencije od rizika i podstaknuto zapošljavanje i socijalna kohezija“, istakla je zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović.

Ona je ocijenila da je u okviru Prvog poziva, za koji je bilo na raspolaganju nešto više od dva miliona eura, ugovoreno i trenutno se sprovodi pet projekata ukupne vrijednosti 1,1 milion eura, dok će se preostala sredstva utrošiti kroz dodatne projekte čije je ugovaranje u toku.

U navedenim projektima učestvuje 15 partnerskih institucija i organizacija kao što su opštine, javne institucije i nevladine organizacije, koje sprovode aktivnosti u sedam opština u Srbiji i Crnoj Gori.

Glišević Đurović je podsjetila prisutne da je Prvi poziv pokazao veliko interesovanje potencijalnih aplikanata, pa su dostavljene čak 94 projektne aplikacije sa iznosom traženih sredstava 10 puta većim od raspoloživog.

Ona je najavila i objavu Drugog poziva u okviru Programa za drugi kvartal ove godine. Poziv, za koji će biti opredijeljeno oko tri miliona eura, biće fokusiran na zajedničke inicijative koje će doprinijeti jačanju društvenog i kulturnog uključivanja ugroženih grupa i poboljšanju kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala programskog područja.

Komentari: 0

Novi komentar