Nemjerljiv doprinos bibliotekara, arhivista i muzeologa u obrazovanju

Rad bibliotekara, arhivista i muzeologa ima nemjerljiv doprinos u obrazovanju i naučnom istraživanju, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na otvaranju Druge međunarodne konferencije bibliotekara, arhivista i muzeologa „MONTENEGRO – Libraries, Archives and Museums LAM 2019“.
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 15:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ne može se graditi budućnost nijednog entiteta ako njegovu konstruktivnu građu ne čine stečena znanja – pohranjena u bibliotekama, muzejima, arihivama, ali i iskustvo, logičko i umjetničko promišljanje, opservacija podataka i izvođenje zaključaka, i nužna novina kao proizvod svega navedenog. Dakle, tamo gdje nema biblioteka, muzeja i arhiva nema ni pamćenja, a ni mudrosti da se u svakodnevici izbjegnu greške iz prošlosti“, kazao je gradonačelnik Kaščelan.
On vjeruje i da su konferencije, poput današnje, jedan od načina da se javno iskažu promišljanja i ponude rješenja za unapređenje postojećeg stanja u bibliotekarstvu, arhivistici i muzeologiji.
„One su način i da skrene pažnja na tri profesije koje su najčešće van vidokruga opšte javnosti, a krucijalno važne za ukupni napredak svakog društva“, poručio je Kašćelan. 
Drugu međunarodnu konferenciju bibliotekara, arhivista i muzeologa „MONTENEGRO – Libraries, Archives and Museums LAM 2019“ organizovali su Nacionalana biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Ministarstvo kulture.
 

 

Komentari: 0

Novi komentar