Izricanje presude 9. juna

Tužilaštvo: Zmajević da se proglasi krivim za ubistvo civila

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević danas je u podgoričkom Višem sudu zatražila da se Nikšićanin Vlado Zmajević proglasi krivim za ubistvo četiri civila u selu Žegra na Kosovu marta 1999. godine a što je dokazano u sudsko postupku.
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 18:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Suprotno navodima zastupnika optužbe,  advokatica Ljiljana Kolčić tvrdi da ne postoji ni jedan dokaz da je njen branjenik Vlado Zmajević počinio ubistva za koja ga tereti specijalno tužilaštvo.

Ona smatra da su zločin u Žegri kao i protjerivanje stanovništva albanske nacionalnosti organoizovali državni organi Srbije a kojima je njen branjenik Vlado Zmajević poslužio za prebacivanje odgovornosti.

Sudija Dragoje Jović zakazao je izricanje presude za 9. jun.

Prilikom iznošenja završnih riječi, tužiteljka Lidija Vukčević je kazala da u potpunosti ostaje pri navodima optužnice kojom se Vlado Zmajević tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Žegra 30. marta 1999. godine.

-Zmajević je u istrazi 1999. godine u bitnom priznao da je kao dobrovoljac trećeg pješadijskog bataljona iz Leskovca u selu Žegra ubio četvoro ljudi i detaljno opisao način na koji je to uradio. Međutim, on pred sudom negira krivicu, kako bi izbjegao krivičnu odgovornost – kazala je tužiteljka Vukčević.

Zmajevićeva odbrana pred sudom opovrgnuta je iskazima svjedoka, njegovih saboraca.

Tužiteljka Vukčević se pozvala na iskaz Damira Novića koji je do detalja opisao kako je Zmajević likvidirao čobanina Imera Hardrizija koji je čuvao stoku pored puta kojim su vojnici prolazili.

Svjedok je naveo i da Zmajević bez povoda ubio supružnike Ćazima i Ćamilu Haziri i Mijazima Idrizija.

-,,Hoćeš li da te ubijem”? – kazao je Zmajević, Ćazimu Haziriju ispred njegove kuće u Žegri a potom pucao u njega pa u Mijazima Idrizija. Zmajević je potom ušao u kuću gdje je zatekao ćamilu Haziri koju je udario u čelo vojničnim nožem a potom je upucao – prepričala je tužiteljka Vukčević dio svjedočenja Darka Novića.

 

Sa druge strane, advokat Ljiljana Kolčić tvrdi da su za ubistva civilnog stanovništva na Kosovu odgovorni državni organi Republike Srbije a što je potvrđeno i presudom Haškog tribunala  generalima Pavkoviću, Lukiću,I lazareviću vezano upravo za dešavanja 29, 30.i 31. marta 1999. Godine u selu Žegra.

U obrazloženju presude se navodi da su vojska I policija organizovali protjerivanje Albanaca sa tog područja. Naime, u tom period je ubijeno 13 lica, sedam osoba je ranjeno, zapaljeno 410 kuća, selo opljačkano I nanijeta šteta od oko 19 miliona eura. Postojao je precizan spisak lica koja treba likvidirati. Sa ovim činjenicama je trebalo biti upoznato I tužilaštvo u Srbiji, pred kojim nije pokrenut postupak protiv optuženih iz njemu poznatih razloga. Jedini postupak koji je pokrenut a ustupljen je crnogorskom pravosuđu, je postupak protiv Zmajevića. Organi republike Srbije su svjesno stali u zaštitu svojih građana I obustavili postupak protiv njih uz ,,prazno obrazloženje”. S tim što su predmet ili ljepše rečeno, prazan paket bez ijednog dokaza protiv Zmajevića utovarili crnogorskom pravosuđu.

Ona je navela da su svjedoci koje su instruisani od strane Republike Srbije u zamjenu za neprocesuiranje krivičnih djela koja su im stavlJena na teret, dali iskaze koji su sračunati na izbjegavanje sopstvene krivice i optuženje njenog branjenika Zmanjevića.

Zastupnik porodica Haziri I Idrizi, advokat Loro Markić smatra da je zločin and civilima koje je počinio Vlado Zmajević bio motivisan mržnjom na nacionalnoj osnovi.

-Zmajević je svoju netrpeljivost prema osobama albanske nacionalnosti iskazao i u istrazi kada je negodovao što neke od istražnih radnji sprovode Albanci. Imer Idrizija je ubio jer je nosio albansku nacionalnu bijelu kapu – kazao je advokat Markić.

 

Komentari: 1

RAŠO

16. 05. 2019 - 20:38

Ovakvi nazovi heroji, pucali su i ubijali nedužan narod u bivšoj Jugoslaviji. Da imaju obraza stiđeli bi se. To su bijednici a ne ratnici. Treba ga osuditi maksimalno, i njega i sve one kao što je on, ma koje nacionalnosti bili.
Novi komentar