Biće poslat Venecijanskoj komisiji na usvajanje

Vlada utvrdila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti: Vraćaju imovinu u državno vlasništvo

  Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.
Objavljeno: 16. 05. 2019 - 18:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predlog zakona je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do Smjernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a, navela je Vlada u saopštenju.

Riječ je o veoma liberalnom zakonu, koji obezbjeđuje najviši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon u ovoj oblasti u okruženju.

Predlog zakona je utvrđen na bazi Nacrta iz 2015. godine, nakon razmatranja više stotina stranica komentara, diskusija na brojnim javnim skupovima i iscrpnih pojedinačnih konsultacija sa vjerskim zajednicama.

Ovim predlogom zakona se utvrđuju jednake obaveze i prava svih vjerskih zajednica koje djeluju na teritoriji Crne Gore i na jasan i transparentan način se rješava pitanje državne imovine.

Svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice biće prepoznati kao državna imovina.

Međutim, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Tamo gdje takvih dokaza nema, već je riječ o imovini koju je stvarala i sticala država Crna Gora i koja predstavlja kulturnu baštinu svih njenih građana, takva imovina biće upisana kao kulturno blago, odnosno kao državna svojina Crne Gore.

Tokom diskusije o Predlogu zakona, predsjednik Vlade Duško Marković je ukazao na istorijski značaj ovog zakonskog teksta. „Nakon obnove nezavisnosti i nakon pune međunarodne afirmacije Crne Gore kroz članstvo u evroatlantskoj porodici savremenih zapadnih demokratija, naša dužnost je da do kraja utemeljimo kulturni i građanski identitet naše države. U tom cilju ovaj zakon je izuzetno važan. Rekao bih da on predstavlja završni korak na ovom istorijskom putu kulturne emancipacijie Crne Gore, jer njime garantujemo svakom građaninu Crne Gore slobodu da po sopstvenoj savjesti bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države,“ saopštio je premijer. 

Predlog zakona će, prije usvajanja u Skupštini Crne Gore, biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Generalna direktorka Direktorata za odnose sa vjerskim zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Žana Filipović kazala je u izjavi za javnost  da je zakonom definisano  pitanje područja primjene zakona. Zakonom se jasno utvrđuje dokle dosežu prava i obaveze vjerskih zajednica.

 „Takođe, reguliše se procedura registracije, odnosno evidencije vjerskih zajednica. Međunarodni pravni standard nalaže državi da dozvoli vjersko djelovanja i vjerskim zajednicama koje nijesu registrovane. Zato je stvar slobodne volje vjerske zajednice, da li će se registrovati ili neće. Međutim, ona vjerska zajednica koja ne želi da se registruje, a date su joj sve mogućnosti da to učini, neće imati isti status kao što to imaju one vjerske zajednice koje se svojom slobodno izraženom voljom registruju. Dakle, i neregistrovane vjerske zajednice mogu da djeluju, ali poreske olakšice se na takve neregistrovane zajednice ne mogu odnositi“, navela je ona.

 

Kako je dodala, zakonom se reguliše pitanje vjerskog obrazovanja. „Vjerske zajednice će moći da osnivaju škole svih nivoa obrazovanja, osim na nivou osnovne škole. Vlada je stava da na tom nivou djeca od 6 godina ne trebaju da se dijele, da u državnim školama sva djeca trebaju da prate isti nastavni program, polazeći od činjenice da je osnovna škola po Ustavu i zakonu obavezna, pa je obaveza države kao zakonodavca da to pitanje na ovaj način i uredi“, rekla je ona.

 

 

 

 

Komentari: 8

grbalj

16. 05. 2019 - 19:15

IZJAVA G.MARKOVICA..."NASA DUZNOST JE DA DO KRAJA UTEMELIMO KULTURNI I GRADJANSKI INDETITET NASE DRZAVE.DOBRA IZJAVA VRIJEDI SAMO ONDA AKO SE RIJECI SPROVEDU U DLELO POSTOJECIH ZAKONA CRNE GORE.
21 maj

16. 05. 2019 - 21:45

Pravim FEŠTU kada se ovo realizuje, Sve bogomolje da su CRNOGORSKO VLASNISTVO ,,
Najzad

16. 05. 2019 - 20:03

Najzad. Neophodan korak ka gradjanskom drustvu. Aj sa srecom
RAŠO

16. 05. 2019 - 20:50

I ovo se završi. Vrati se uzurpirana crkvena imovina Crnoj Gori. A što će sad Risto Radović , moraće ili da prihvati Autokefalnu Crnogorsku crkvu ili da ide u Srbiju da služi njima, kad nije svojim Crnogorcima, koje je kleo i proklinjao, nazivajući ih svakakvim imenima.
Milo Vujović

16. 05. 2019 - 21:45

Država Štiti imovinu,Kulturno Blago i Baštinu,Koja Pripada Svim Građanima,Nije Valjda da CRNOGORSKO KULTURNO BLAGO i BAŠTINA Pripada i Došljacima srbijanskim koji ne Priznaju Crnogorsku Državu i Crnogorsku Naciju,Nećete Valjda vi iz Vlasti Slučajno da Spakujete CPC i Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc.u Jedan KOŠ da Neđeljno u Naše Otete Hramove Naizmjenično Služe Luterđiju,što CPC NI U LUDILU NESMIJE PRIHVATITI,jer to Vodi u Neizbježne Sukobe,ili ćete sa Odavno Steknutim Pravom VRATITI STANJE od Prije Okupacije i Genocida 1918.g. i Ukinuti i Neupisati je u Novom Zakonu Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc. u Crnoj Gori, Koja je Tada NASILNO UVEDENA, Preko Više od 10.hiljada Leševa Naše Braće i Sestara koji su Brutalno Pobijeni i Poklani !!
Nick sa slike

17. 05. 2019 - 07:36

Lako je Ristu i Dzomi dokazat da je crno ipak bijelo! Ostadose oni do potonje ure da nas gaze ka stoku! A neka, za bolje i nijesmo!
murko

17. 05. 2019 - 11:06

Posto je CPC registrovana u miliciji, da se deo policije osposobi za versku sluzbu i da oni preuzmu crkve.
Cetko

17. 05. 2019 - 22:49

No što će, to se podrazumijeva
Novi komentar