Gradonačelnik u Donjoj Gorici

Lješkopolje primjer dinamičnog razvoja Podgorice

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, razgovarao je sinoć  u Donjoj Gorici sa građanima Lješkopolja o realizovanim projektima i budućim planovima gradske uprave u tom dijelu grada. Građanima su se obratili i predsjednici mjesnih zajednica: Donja Gorica Miomir M. Mugoša, Lješkopolje Radomir Radunović, Barutana Milenko Vukčević, Gradac Zdravko Burzanović, Beri/KrusiLuka Bojanović i predsjednik MZ Komani Vukašin Radulović.
Objavljeno: 17. 05. 2019 - 11:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

„U rješavanje problema lješanskog vodovoda ove godine će biti uloženo pola miliona eura i Glavni grad je dobio izvođača za projekat rekonstrukcije primarnog cjevovoda na prostoru Bigove i Brežina u dužini od 2,5 kilometara, a radovi će početi oko 20. maja i važno je da dobijemo potpuno novu vodovodnu mrežu na tom prostoru i to je projekat koji vrijedi 118.000 eura. Već 27. maja otvaraju se ponude za rekonstrukciju sekundarne mreže u tom dijelu Lješanske nahije u dužini od 5,5 kilometara, a vrijednost tog posla je 110.000 eura“, istakao je gradonačelnik.

On je dodao da će do kraja juna biti spremna projektna dokumentacija za potpuno novu vodovodnu mrežu koja će koristiti potencijale novootkrivenog vodoizvorišta Kaluđerovo oko i prva faza povezivanja tog vodoizvorišta sa mjesnim centrom na Barutani odakle će se u narednim fazama ta vodovodna mreža širiti na gotovo čitavu Lješansku nahiju. Vuković je naglasio da je ulaganjem 25 miliona eura u izgradnju Jugozapadne obilaznice i Donjogoričkog bulevara ovaj dio Podgorice mnogo bolje saobraćajno povezan sa ostalim djelovima grada.

„Tu nećemo stati. U Komanima se gradi i tokom juna će biti završena rekonstrukcija vodovodne mreže u dužini od 4 km, vrijedna 50.000 eura. Ono što nas koči kad je dalji razvoj Donje Gorice u pitanju je nevažeći DUP i ja sam danas potpisao odluku koja će već sjutra biti upućena nadležnom ministarstvu kako bi se taj plan oživio. Tako ćemo dobiti uslove da dobijemo nove infrastrukturne projekte i otvara se prostor za nove investicije“, kazao je Vuković, naglašavajući da će oživljavanje tog DUP-a omogućiti da ulice Arhonta Petra, Rista Ratkovića, Dušana Duće Mugoše i Bora Tamindžića dobiju tokom naredne godine atmosfersku kanalizaciju, čiji nedostatak sada predstavlja veliki problem za stanovnike. On je istakao da će do početka nove školske godine Glavni grad srediti i prilaz osnovnoj školi „Vlado Milić“. „Mada je uređenje pristupnih saobraćajnica bila obaveza investitora koji je gradio stambene zgrade u okolini, jer ga je Glavni grad oslobodio plaćanja komunalija uz ugovornu obavezu da taj novac uloži upravo u pristupne puteve, u ovom slučaju nećemo bježati od odgovornosti i preuzećemo na sebe sređivanje tog dijela puta kako bi djeca nesmetano mogla da krenu u školu“, kazao je Vuković.

On je govorio i mogućim rješenjima za pojedinačne i grupne inicijative koje su stanovnici ovih šest mjesnih zajednica pokrenuli prema Glavnom gradu, a koje se uglavnom odnose na rekonstrukcije sportskih terena, obnove fasada na seoskim školama, održavanje i postavljanje ulične rasvjete… Takođe, bilo je razgovora i o rješavanju ostalih infrastrukturnih pitanja koja su od značaja za svakodnevni život stanovnika mjesnih zajednica Donja Gorica, Barutana, Gradac, Komani, Lješkopolje i Beri/Krusi.

Gradonačelnik Vuković je govorio i o tekućem investicionom ciklusu od 200 miliona eura ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte koji obuhvataju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Jugozapadna obilaznica, Donjogorički bulevar, ugradnja led rasvjete, izgradnja Doma za stare, bulevar prema Zeti, vrtić na Starom Aerodromu, Srednju stručnu školu u Golubovcima, zgradu Gradskog pozorišta, Zapadnu obilaznica, bulevar između Podgorice i Danilovgrada, novi bulevar u Gornjoj Gorici, bulevar prema Tuzima, rekonsturkciju starog puta ka Danilovgradu, izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona, proizvodnju električne energije iz biogasa i mnoge druge.

Na kraju sastanka zaključeno je da su upravo građani ti koji treba da kroz rad mjesnih zajednica kojima pripadaju kanališu i pospješuju rad gradske uprave, te da zajedno treba raditi kako na realizaciji velikih projekata, tako i na širenju svijesti da svaki pojedinac u velikoj mjeri doprinese razvoju svoje mikro zajednice, a samim tim i čitavog grada.

Gradonačelnik Vuković i njegovi saradnici iz gradske uprave tokom narednih nekoliko sedmica razgovaraće sa građanima u svim mjesnim zajednicama na teritoriji Podgorice.

Komentari: 0

Novi komentar