Dejan Jović ocijenio

„Ako zemlje ZB ostanu izvan EU, Hrvatska će postati vojna krajina“

Kandidat na listi SDSS-a na izborima za Evropski parlament, Dejan Jović, izjavio je u petak kako bi neproširivanje EU na zemlje Zapadnog Balkana bilo štetno za EU, jer se tako neće dovršiti projekt ujedinjenja cjelokupnog evropskog kontinenta.
Objavljeno: 18. 05. 2019 - 07:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
„Ako zemlje ZB ostanu izvan EU, Hrvatska ce postati vojna krajina“
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Na predavanju "Europa i mi - Kuda dalje" Jović je rekao kako je jedna od opcija budućnosti EU i ta da je proširenje zauvijek gotovo, i da na hrvatskim granicama imamo čvrst bedem između Europe i ostatka Balkana, ocijenivši da ta situacija nije nerealna, kao što je možda izgledala prije deset godina. Smatra "da je to velika greška, da je štetno za zemlje poput Hrvatske, a još štetnije za zemlje koje ostaju izvan EU".

Ako EU hitno ne promjeni svoj stav, i ne proširi se na sve zemlje Zapadnoga Balkana, ona te zemlje ostavlja drugima. S tim oklijevanjem EU da primi u članstvo te zemlje, vidimo istovremeno povećani utiecaj drugih političkih aktera, Rusije, Turske, Kine, i Amerike. To bi BiH, i ostale zemlje, koje bi ostale pod takvim uticajem, ostavilo manje suverenim, manje slobodnim, manje demokratskim, nego da uđu u EU, jer ruski, turski i kineski model nisu baš veliki prijatelji slobode i individualnih prava, pluralizma i manjinske politike, ustvrdio je Jović.

Upozorio je da će Hrvatska, ako zemlje Zapadnog Balkana ostanu dugoročno izvan EU, postati "vojna krajina Europske unije", odnosno pretvoriće se u državu kojoj će glavna funkcija biti da čuva granice.

Smatra kako bi Hrvatska s četiri miliona milijuna stanovnika i 2.400 kilometara granica, od čega 1.400 kilometara sa zemljama koje nisu članice EU, teško bila u stanju da pruži sigurnost Evropi, čak i da se da se cijela Hrvatska pretvori u policiju, sigurnosne službe i vojsku, a što bi, kako smatra, bila katastrofa za demokratski karakter društva i države.

"Mislim da je dugoročno štetno da se u tome prostoru napravi rupa. To je štetno i za EU, jer ona tako neće dovršiti projekt ujedinjenja cjelokupnog evropskog kontinenta, a ostaviće jedan dio Evrope drugim akterima, koji nemaju prijateljske namjere prema europskom projektu. To će imati vrlo loše posljedice za granične zemlje, koje će se pretvoriti u neku vrstu stražara i čuvara Europe, ocijenio je Jović.

Komentari: 0

Novi komentar