Iz vladajuće partije tvrde

DPS: Država nema pretenzija prema imovini crkve

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica po mjeri je građanske i slobodarske Crne Gore, a usvajanje tog akta biće važan trenutak za slobodnu i građansku Crnu Goru, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).
Objavljeno: 18. 05. 2019 - 11:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

U toj partiji ocijenili su da je sazrelo vrijeme da današnja Crna Gora kroz moderan zakon, uslaglašen sa najvišim međunarodnim standardima slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti, u potpunosti pravno utemelji svoj kulturni i građanski identitet.

"Riječ je o veoma liberalnom zakonskom rješenju koje, u skladu sa slobodarskom tradicijom Crne Gore, uvažava svu vjersku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava, kako pripadnika vjerskih zajednica, tako i onih građana Crne Gore koji nijesu vjernici", navode iz DPS-a.

U savremenoj građanskoj Crnoj Gori, koja je, kako navode, nepovratno na putu evropskog demokratskog i ekonomskog razvoja, "sve vjerske zajednice moraju uživati jednaka prava, i zakoni Crne Gore se moraju primjenjivati jednako na sve na čitavoj teritoriji naše države".

"Bilo koji drugi pristup uređivanju pitanja slobode vjerosipovijesti ne bi imao istorijskog, pravnog, niti moralnog utemeljenja u multietničkoj i građanskoj Crnoj Gori. U skladu sa važećim međunarodnim standardima, garantuje se sloboda vjerskog djelovanja i neregistrovanim vjerskim zajednicama. Međutim, takođe u skladu sa međunarodnim standardima, tek činom evidentiranja kod nadležnog državnog organa vjerska zajednica stiče pravo da uživa sve pogodnosti koje zakon predviđa za vjerske zajednice", saopštio je DPS.

Predloženo zakonsko rješenje, smatraju u najjačoj partiji, "na jasan i transparentan način uređuje pitanje državne imovine".

"Kulturno blago koje je kroz vjekove stvarala i gradila država Crna Gora ne može pripadati nikom drugom do svim građanima Crne Gore. Sa druge strane, država nema apsolutno nikakvih pretenzija prema bilo kojoj imovini koju su vjerske zajednice zakonito stekle. Nakon što o ovom predlogu zakona ekspertsko mišljenje da Venecijanska komisija, kao najviši evropski pravni autoritet u ovoj oblasti, pred Skupštinom Crne Gore biće ustavna, međunarodno-pravna, a ništa manje i istorijska i moralna odgovornost, da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori uredi po najvišim međunarodnim standardima, po mjeri slobodarske i građanske Crne Gore", istakli su iz DPS-a.

Komentari: 8

Rašo

18. 05. 2019 - 12:07

Zakona se uvijek plaši onaj koji zna da nije u pravu. Zato i SPC diže halabuku i prijeti znajuči da gospodari nepravo stečenom imovinom i znajući da će ostati bez nje. U tome je sav problem.
Fahro

18. 05. 2019 - 12:43

@Raso pa to je jasno kao sunce. Svi pozdravljaju zakon sem SPC. Nema sta tu da se diskutuje.
Stefo12

18. 05. 2019 - 16:48

A carobnjak amfilohije ? Kladim se da mu nece prijsti kad cuje da ne moze da koristu manastire koje su nasi kraljevi gradili,ali dobro ,nadam se da ima neku dzamiju koju su njegovi srbijanci digli u cast npr zeta kralja lazara ,murata ;)
Liberal

18. 05. 2019 - 16:50

Fala bogu se izglasa ovo vise ,zar ja kao crnogorac treba da se krstim kod rista ? Pa da mi vice da sam srbin i da me bratimi sa ovim divljacima s juga srbije ? Ne casti ,nije mene pradjed ratovao da bi nam od drzave pravili srbijansku pokrajinu niti cu ja bit srbin ikad
Bar_pamti

18. 05. 2019 - 16:50

Konacno se zaustavlja posrbljavanje crne gore !
Komita

18. 05. 2019 - 16:53

Ja sam ateista i iskreno me briga za crkve generalno,ali me strasno iritira postojanje SRPSKE crkve u mojoj drzavi i ponasanje njenog ,,pastira" koji govori da je crnogorska crkva sekta koja krsti djecu po potocima i manastirima a upravo su oni ti koji su crnoj gori oduzeli crkve i manastire
Leart

18. 05. 2019 - 16:54

Konacno se otarasismo velikosrpskog portoarola amfilohija ,aj sa srecom
Ćalasan

19. 05. 2019 - 13:00

nema tu pretenzija! Država počiva na pravdi pravednosti i represiji. I tačka!
Novi komentar