Progovorio o spornom snimku

Štrahe: Bio sam pijan, htio sam da impresioniram lijepu domaćicu večere

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO), Hajnc-Kristijan Štrahe podnio je danas ostavku na političke funkcije zbog video-snimaka koji su se preko njemačkih medija pojavili sinoć, a na kojima se vidi kako navodnoj rođaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegove stranke u julu 2017. godine.
Objavljeno: 18. 05. 2019 - 13:58 Promjenite veličinu teksta: A A A
Strahe: Bio sam pijan, htio sam da impresioniram lijepu domacicu vecere
Foto: Tanjug-AP

U prisustvu članova vlade iz redova FPO, on je danas u Beču na vanrednoj konferenciji za štampu, poslije razgovora s kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je šef vlade prihvatio njegovu ostavku na mjesto vicekancelara.

“Već duže su postojale glasine da će se iz inostranstva pokušati uticati na izbore za Evropski parlament. U prošlosti sam već više puta bio meta pokušaja rušenja, lažnim pričama da koristim droge, ili da sam blizak ekstremnim desničarima. U posljednje tri godine sam puno doživio, ali ovo što je prije dve godine inscenirano, ima sasvim drugu dimenziju”, rekao je Štrahe.

Povodom objavljenog video-snimka, on je rekao da je riječ o ženi koja je zloupotrebila vanredno emocionalno stanje njegovog saradnika Johana Gudenusa poslije smrti oca.

– Radi se o navodnoj letonskoj državljanki koja je rekla da želi da se doseli s djetetom u Austriju i da ovdje investira. Bili su joj potrebni mjeseci da pridobije povjerenje Gudenusa kako bi upoznala i mene. Radilo se o privatnom razgovoru u prisustvu njenog njemačkog prijatelja na Ibici, koji nas je pozvao na večeru u svoju vilu. Ilegalnim metodama, zloupotrebom video-kamera, pokušali su da navedu Gudenusa i mene na izjave koja bi predstavljala krivična djela – rekao je Štrahe.

Istakao je da su emitovani snimci izvađeni iz konteksta, da je tu ženu vidio samo jednom, te večeri, nakon čega nije imao s njom više nikakav kontakt, kao što to nisu imali ni drugi iz stranke.

“Znam da sam tokom našeg razgovora te večeri, koji je trajao sedam sati, u više navrata ukazivao na potrebu poštovanja zakona. Poznato je da kod mene nema nezakonitog djelovanja. Zbog toga tražim cjelokupni snimak, koji će dokazati to”, dodao je Štrahe.

Dalje je naveo da je bio pod dejstvom alkohola i da je olako o svemu i svačemu govorio, tako da zna da su njegove riječi bile i strašne, zbog čega se izvinjava svima kojima je napravio probleme ili ih vrijeđao, jer, kako dodaje, tada je pominjao i najgore glasine o kancelaru.

“To je bilo djelovanje u pijanom stanju, kojim sam želio da impresioniram lijepu domaćicu večere. Djelovao sam kao tinejdžer i povrijedio sam svoju suprugu. Filipa, ako ovo gledaš, a znam da si povrijeđena, nadam se da možeš da mi oprostiš”, poručio je supruzi Štrahe.

Ukazao je da je ovim objavama prekršen i novinarski kodeks, i da je jedino krivično djelo u vezi sa ovom aferom, što je inscenirana klopka.

“To je bio ciljani politički atentat. Pitam se na šta su sve spremne te grupacije svojom kriminalnom energijom”, rekao je Štrahe.

On je najavio da će preduzeti sve pravne korake, da će podnijeti tužbe protiv autora videa i medija.

On je iznio i da postoje indicije ko stoji iza svega.

“I pored toga, kažem da je ovo bila glupa, neodgovorna greška. Četrnaest godina sam lider FPO i od tada sam stranku odveo na te visine da možemo ravnopravno da razgovaramo s koalicionim partnerom. Zato ne želim da dam povod da padne vlada, koja je uspješno djelovala. Naše učešće u vladi je doprinijelo većoj bezbjednosti u zemlji, povećanju prihoda porodicama, penzionerima, smanjenju dugova države, kao i uvođenju strogog sistema azila. Ima još puno toga da se učini i želimo da se nastavi primjena programa rada vlade”, rekao je još Štrahe.

On je istakao da ova afera ne smije da bude razlog da se to onemogući i da bude povod za rasformiranje vlade.

Zbog toga je, kako je prenio, kancelaru ponudio ostavku, koju je on prihvatio.

“U nedjelju ću i stranci podnijeti ostavku na mjesto lidera, a moje mjesto će preuzeti Norbert Hofer”, najavio je Štrahe, prenosi Blic.

Komentari: 0

Novi komentar