SDP o dogovoru socijalnih partnera

Konjević: Više od 70 hiljada građana primaće manje od 250 eura

Socijaldemokratska partija pozdravlja dogovor socijalnih partnera kojim se povećava minimalna zarada nakon šest godina sa 193 na 222 eura. Ali ostaje porazna činjenica da će preko 70.000 građana primati i dalje zarade ispod 250 eura, istakao je potpredsjednik SDP i poslanik Raško Konjević.
Objavljeno: 18. 05. 2019 - 15:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Kao što smo više puta rekli, samo istrajan javni pritisak dovešće do povećanja minimalne zarade. Smatramo, međutim, da je ova mjera nedovoljna i zakašnjela i SDP će nastaviti sa snažnim insistiranjem da se zarada uveća na predloženih 250 eura koliko iznosi po našem prijedlogu zakona koji je u skupštinskoj proceduri", naglasio je Kojjević u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.  

Podvukao je da ono što socijalni partneri nijesu uradili, a što je neophodno da bi se stvorili uslovi za normalno i konkurentno poslovanje privrednika. jeste smanjenje poreskog opterećenja na zarade koje je sada oko 67% i među najvećim je u Evropi. 

"SDP smatra da se to opterećenje mora korigovati naniže do iznosa između 50-55%, jer pod ovakvim poreskim opterećenjima vrlo teško je poslovati. Vlada mora da obezbjedi da se zakon primjenjuje na sve jednako i da se konačno uhvati ukoštac sa sivom ekonomijom, jer u ovakvim okolnostima imamo poštene i zakonu posvećene privrednike koji pune budzet i one koji nelegalnim poslovanjem, koje se toleriše, predstavljaju nelojalnu konkurenciju i ostvaruju enormne prihode na uštrb državnog budžeta", naveo je Konjević. 

Podsjeća da je i sa povećanjem minimalne zarade na iznos od 222 eura ona skoro najmanja u regionu, manja nego u Srbiji, Albaniji i Kosovu, Hrvatskoj, Sloveniji. 

"Rumunija je prije šest godina kada je naša minimalna zarada iznosila 193, a prosječna 484 eura počela sa postepenim povećanjima minimalne zarade na godišnjem nivou i značajnim povećanjima zarada za određene profesije koje su postajale deficitarne u toj zemlji. Tako plata ljekara sada iznosi 1.930 eura, profesori primaju startnu platu od 1.000 eura, a minimalna zarada je povećana skoro za duplo u posmatranom periodu. Rast bruto društvenog proizvoda u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Poljskoj u posljednje tri godine je na nivou rasta u Crnoj Gori u iznosu od 4-5%, ali za razliku od Crne Gore u ovim državama u zadnje tri godine prosječne plate značajno rastu, godišnje na nivou oko 10%. U Crnoj Gori prosječna zarada ne raste, a troškovi života su svakodnevno sve veći što sa inflacijom čini da je životni standard i pored rasta GDP manji 3% nego prošle godine. Povećanje plata u Mađarskoj iznosi po 12% u protekle dvije godine, dok u Češkoj iznosi oko 8%, a u Poljskoj 7%. Na ovaj način su i minimalne i prosječne zarade rasle neuporedivo brže od troškova života, dok je u Crnoj Gori životni standard niži za 3%.", pojasnio je Konjević.

Zbog svega navedenog, u SDP-u smatraju da Vlada mora da obezbjedi veću poresku bazu, smanji sivu ekonomiju i dovede u strogu disciplinu sve poreske obveznike, a ne da u sistemu postoje privilegovani pojedinci i kompanije koji ne plaćaju ili duguju poreze.  
 

Komentari: 3

Śole

18. 05. 2019 - 16:31

Kakvi su ovo demagzi. Dok su bili u vlasti nije su se čuli, govorili su da se radi o privatnicima koji minimalac plaćaju preko računa, a drugi dio plate na ruke. Sad odjednom nije tako, nego se jadnom demagogijom i populizmon pokušava dobiti neki poen. A džaba vam je ta socijalna demagogija, jer tu jeftinu demagogiju prodaju svi. Zato se niko ne bavi Amfilohijem, njegovom pljačkom državne imovine uz saradnju sa državnim organima, pa me zanima zašto ćutite!!!
istina je

18. 05. 2019 - 21:08

Nijesu demagozi ni populisti. Nijesu ćutali ni dok su bili u blasti - ne podmeći. Ospori iznesene činjenice i ne pokušavaj da vrijeđaš one koji ukazuju na anomalije u društvu.
Podgoričanin

18. 05. 2019 - 17:05

E viđi nešto Konjeviću, kada bih primao dva eura ne bih prihvstio da sam s tobom i kada bi dao 500 eura. Ama baš ti ništa ne vjerujem. Došao si na funkciju Ministra policije, procijenio višak zaposlenih, i oćerao ih sa posla. I porodične ljude sa dvoje male đece, a zatim ta tvoj višak, ustvari je bio prostor da zaposliš oko 200 novih i to sve SDP. Kome soliš pamet Konjeviću.
Novi komentar