Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić o opozicionoj sceni nakon presude Mandiću i Kneževiću

Borba za prevlast u opoziciji uveliko u toku

Savez ,,Da svako ima“ nameće se kao moćan igrač sa dobrim vezama. DF i Demokrate nastavljaju borbu ,,tvrdom“ retorikom, a zanimljivo je pozicioniranje Ure nakon propasti protesta i neuspjele saradnje sa Demokratama, pa je logična komunikacija tog građanskog pokreta sa novoformiranim savezom i SDP-om – ocijenio je Boris Raonić
Objavljeno: 19. 05. 2019 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Liderima DFa je zbog presuda onemogućeno redovno bavljenje politikom i pomjeren fokus sa predstojećih izbora, što će im otežati partijski rad, ali i demotivisati aktiviste. Ipak, zauzeće poziciju najvećih protivnika DPS-a, za koju se DF bori sa Demokratama, što će im pomoći u dobijanju onih ,,najlakših“ glasova - ocijenio je za Pobjedu Boris Raonić, izvršni direktor Građanske alijanse.

Andrija Mandić i Milan Knežević, dva od tri lidera najjačeg opozicionog saveza – Demokratskog fronta, osuđeni su na po pet godina zatvora zbog pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Ukoliko presuda postane pravosnažna, Mandić i Knežević ostaće bez poslaničkog mandata, jer Ustav Crne Gore predviđa da mandat poslanika može ranije biti završen, između ostalog, u slučaju da on bude kažnjen zatvorom u trajanju od najmanje šest mjeseci.

TURBULENCIJE

Raonić, analizirajući opozicionu političku scenu nakon izricanja presude liderima DF-a, kaže da je borba za prevlast u opoziciji već uveliko u toku. On smatra da je, kao rezultat ,,brojnih turbulencija unutar partija, na opozicionoj sceni došlo do usitnjavanja, pa je očekivan proces formiranja opozicionog saveza ,,Da svako ima“.

- Taj savez nameće se kao moćan igrač sa dobrim vezama koje su izgubili neki drugi akteri, tako da se naziru tri opozicione strukture kojima ne bi trebao da bude cilj preraspodjela unutar opozicije, već motivacija apstinenata i birača vlasti – kazao je Raonić. Prema njegovim riječima, mnogo njih ,,praktično pledira da objedini sve opozicione subjekte sem DF-a i Demokrata, koji vode borbu tvrdom retorikom, za glasače navikle na tu retoriku“. - Zato će biti zanimljivo pozicioniranje Građanskog pokreta Ura, nakon propasti protesta i neuspjele saradnje sa Demokratama, pa je logična komunikacija sa novoformiranim savezom i SDP-om – ocijenio je Raonić.

DOVOLJAN CILJ

On je istakao da je borba za prevlast u opoziciji već uveliko u toku. - Samo je pitanje da li je to dovoljan cilj i ko su ljudi koji mogu da ostvare veći rezultat od toga i ko bi taj rezultat mogao da materijalizuje – kazao je Raonić. Podsjetio je da Crna Gora ulazi u novi izborni proces, kako je rekao, ,,sa istim slabostima kao i prije tri decenije kada je počeo višepartijski sistem u Crnoj Gori“. - Nažalost, i dalje politička borba ima manjkavosti, karakterističnih društvima sa niskim nivoom političke kulture.

Takve primjere gledamo svakodnevno aktivnostima brojnih političkih subjekata – poručio je Raonić. On je kazao i da su u toku unutrašnji izbori u skoro svim partijama. - Njih prati proces podmlađivanja kadrova u većini slučajeva, ali je pitanje da li će u prvi plan izaći pojedinci sposobni da se izbore sa izazovima u okončanju tranzicije koji su pred nama. Partijske izbore, nažalost, ne prate i razgovori i pripreme novih partijskih politika, osvježavanje ideja i prilagođavanje novoj političkoj realnosti, već naprotiv. Primjećujem da su brojni subjekti i dalje u vremenu sa početka višepartizma – kazao je Raonić.

Komentari: 12

Vlado Pg

19. 05. 2019 - 09:39

Savez ,,Da svako ima“ nameće se kao moćan igrač sa dobrim vezama..zato su demokrate jako nervozne
goran1978

19. 05. 2019 - 10:24

A dzabe je njima sve ko god sad da dodje na cilu opozicije to je propala stvar.
Kosta

19. 05. 2019 - 10:25

U prevodu gledamo opozicione igre prijestola i kako ce ko koga da zezne da bi neko bio lider.
oliver14

19. 05. 2019 - 10:26

Snp se namece preko saveza "da svako ima" samo zahvaljujuci parama koje im daje Daka Davidovic.
Vitinka

19. 05. 2019 - 10:27

Gledam sad "da svako ima" organizuje u Niksciu koncert Aca Lukasa, to ne placaju iz svog dzepa nego im je to Daka platio, i to je jedan od nacina dje zeli da se snp nametne gradjanima!
ines23

19. 05. 2019 - 10:29

E mislim da ce sad Becic u lude da ode jer je on htio da bude lider ali bivsa ga partija zeznu! Gledat cemo mi jos svadja izmedju njih i prepucavanja preko saopstenja!
Zigman

19. 05. 2019 - 11:04

Opoziciono jedinstvo je kao cekanje godoa
Edi89

19. 05. 2019 - 11:05

Ovakva opozicija ce uvijek biti razjedinjena
Stefo12

19. 05. 2019 - 13:52

Savez da svako ima je neozbiljan pokusaj da autsajderi i otpadnici iz ozbiljnih partija ugrabe makar jedan mandat
Liberal

19. 05. 2019 - 13:53

Tako mi te opozicije kad im se citav izborni program zasniva na rusenju mila kao vladara ,izuzetno neozbiljno
Bar_pamti

19. 05. 2019 - 13:54

U drustvu u kojem 80% stanovnistva nema pojma o politici i glasa na oanovu nekih stavovima tipa ,ja cu mandica jer je srbin a ja becica jer je mlad,nema mjesta za ozbiljnu politicku analizu
Rukfaš

19. 05. 2019 - 14:44

Nije to borbe za prevlast. To je borba Demokrata protiv svih zajedno i protiv svih pojedinačno. Ove ostale trzavice u opoziciji su samo incidentna i bezopasna peckanja. Posljedica demokratije Demokrata je neimanje alternative DPS-u i kada političku scenu posmatra glasač i kada političku scenu posmatra ino interesni faktor. A slogan im je "Pobjede a ne podjele". Zakljčak: oni lažu počevši od slogana pa do dana današnjeg.
Novi komentar