Nastavljena istraga u predmetu protiv osumnjičenih za utaju poreza i doprinosa

Saslušane knjigovođe

Četiri knjigovođe saslušano je juče u svojstvu svjedoka u specijalnom tužilaštvu u okviru istrage protiv dvadesetdvočlane kriminalne organizacije koja se bavila utajom poreza i doprinosa i prouzrokovanjem lažnih stečaja.
Objavljeno: 19. 05. 2019 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjećamo da su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja prošle nedjelje u dvije akcije kodnog naziva ,,Klap“ uhapsili ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetili za 5 miliona eura. Kao organizatori su označeni Ivan Vuković, Radomir Karadžić i D.L. Osim Vukovića i Karadžića prijave su podnijete i protiv Dragoslava Lakića (57), Tihomira Lakića (64), Bojana Petričevića (36), Marijana Tomića (28), Jovana Vukčevića (38), Miroslava Ćosovića (46), Željka Vukmirovića (56), Petra Radovića (35), vlasnika firme ,,Namos Dajković“ Vladana Dajkovića, osnivača kompanije ,,Fidija“ Joka Blagojevića (70), Aleksandra Ivanovića (45), Filipa Lopičića (35), Nataše Tvrdišić (45), direktora i ovlašćenog zastupnik više firmi među kojima su „Arhimed“ i agencija ,,Mama“ Nikole Dobričanina (40), direktora konobe ,,Maruška“ Vlatka Ražnatovića (50), Radovana Terzića (38), Danijela Boškovića (36), Dejana Petričevića (36) i B. B. (identitet nepoznat redakciji) dok je Dejan Lakić nedostupan. Iz policije su saopštili da su u ovom slučaju 18 preduzeća osnovali osumnjičeni Vuković, Dragoslav Lakić i Radomir Karadžić i sa njima povezana lica Dejan Lakić, B. B, Danijela Bošković, Ražnatović i Terzić.

Kako je pojašnjeno, sumnja se da su oni omogućili preduzećima čija su odgovorna lica Bojan i Dejan Petričević, Vladan Dajković, Joko Blagojević, Aleksandar Ivanović, Filip Lopičić i Nataša Tvrdišić da izvuku dobit stečenu poslovanjem preduzeća, koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini i tako pričinili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova za više od 1.500.000 eura.

Preduzeća čiji su vlasnici Vuković, D.L, Karadžić i sa njima povezana lica su, u posljednjih pet godina, kako se sumnja, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 eura štete budžetu.

Da bi se izbjeglo plaćanje poreskih obaveza u preduzećima čiji su vlasnici Vuković, D. L, Karadžić ili sa njima povezana lica, nakon određenog perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća vršila prethodno opisane nezakonite radnje, a time i stvorila određenu poresku obavezu (izlazni PDV), u nekim preduzećima ove grupe su pokrenuti i okončani stečajni postupci.

Komentari: 0

Novi komentar