Saslušan kapetan

Zaplijenjeno više od dvije tone kokaina na brodu sa CG posadom

Peruanske vlasti zaplijenile su nedavno rekordnih 2,2 tone kokaina na teretnom brodu sa crnogorskom posadom, saznaje Standard od dobro obaviještenih izvora. Brod je krajem aprila stigao u najveću peruansku luku Kalao (Callao) iz Čilea, a njegova krajnja destinacija je trebalo da bude Belgija.
Objavljeno: 19. 05. 2019 - 16:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kompletna posada broda je bila iz Crne Gore, iako je brod  "Carlotta" plovio pod liberijskom zastavom.

Kapetan broda je saslušan kao svjedok, ali niko od članova posade nije zadržan.

U jednom od kontejnera koji je prevozio brod "Carlotta", nalazilo se 1.851 paketa alkaloida kokaina ukupne težine 2.202 kilograma.

Peruanske vlasti su pregledale rendgenske snimke 21 kontejnera za koje se sumnjalo da sadrže drogu.

Policijsku operaciju je sprovela Direkcija Andidrogas (Dirandro) Nacionalne policije Perua (PNP) uz podršku Korporativnog pokrajinskog tužilaštva specijalizovanog za krivična dela ilegalne trgovine drogom i Nacionalni nadzor carinske i poreske uprave.

Intervencija je omogućena zahvaljujući koordinaciji sa Specijalnim odjeljenjem za krijumčarenje narkotika pomorske policije Čilea, koji je obezbijedio logističke podatke za kontejnere unutar broda čija je ruta bila Čile - Callao - Panama - Belgija.

Kalao je takođe glavna izvozna luka za ljekove proizvedene u Peruu, drugom svjetskom proizvođaču kokaina, odmah iza Kolumbije.

Poznata praksa kod švercera narkotika, kako navode lokalni mediji, je da među ljekovima koji se nalaze u kontejneru smjeste drogu. Zaposleni u lukama koji sarađuju sa trgovcima drogom, odpečate kontejnere, stave drogu, da bi onda ponovo zapečatili vrata.

Pored Belgije, Španija je još jedna od najčešćih destinacija za isporuke kokaina koji, kada stigne u Evropu, dostiže cijenu i do 50.000 ili 60.000 eura po kilogramu.

 

Komentari: 3

Krsto

19. 05. 2019 - 18:50

Čudi me to....
roketo67

20. 05. 2019 - 06:43

Krsto ne lupetaj, posada nema blage veze sto se krca u kontejnere. Mogla je bit bilo koja posada na brodu. I opet nebi imali pojma sto je u kontejnerima.
Krsto

25. 05. 2019 - 20:11

A nisi se zapitao da li se mozda svi kontejneri iz Perua u Belgiji kontrolisu. Ali zato nasi "posteni"pomorci robu posle prebace u druge kontejnere koji su ukrcani u nekoj drugoj luci koje nisu sumnjive i ne provlace kroz rendgen kao npr. Freeport ili luke iz Chilea ;)
Novi komentar