Saopšteno iz ove partije

SD: Socijalni partneri pokazali zavidan stepen odgovornosti

Socijaldemokrate pozdravljaju dogovor socijalnih partnera o povećanju minimalne zarade sa 193 na 222 eura, koji će donijeti korist za više od 40.000 zaposlenih, saopšteno je iz ove partije. 
Objavljeno: 19. 05. 2019 - 17:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Takođe, smatramo opravdanim i dogovoreno smanjenje stope doprinosa na zarade za 2%. Naravno, u periodu pred nama, treba analizirati efekte navedenih mjera i ići u pravcu dogovora o daljem povećanju minimalne zarade.

Za Socijaldemokrate okosnicu efikasnog ekonomskog razvoja čine zadovoljni radnici i poslodavci, zbog čega država mora još odlučnije da podstiče dijalog socijalnih partnera koji uvijek treba da bude baziran na ozbiljnim analizama. U tom smislu, još jednom se pokazao zavidan stepen odgovornosti socijalnih partnera koji su prednost dali dijalogu i dogovoru, a ne populizmu onih političkih subjekata koji su pokušali da profitiraju na ovoj veoma važnoj i osjetljivoj temi", navode u saopštenju. 

Uporedo sa ovom pričom, kako dodaju, u narednom periodu Socijaldemokrate smatraju da se mora pristupiti i ozbiljnoj analizi stope poreza na dohodak.

"Kao što je poznato javnosti, Socijaldemokrate se zalažu za progresivno oporezivanje dohotka (umjesto proporcionalnog koje je na snazi u Crnoj Gori) koje podrazumijeva smanjenje poreskih opterećenja za sva ispodprosječna primanja, odnosno uvođenje neoporezivog dijela dohotka. Taj porast svih ispodprosječnih zarada u Crnoj Gori bi za rezultat imao pravednije oporezivanje dohotka, dodatno rasterećenje stanovništva i povećanje raspoloživog dohotka.

Takođe, pozdravljamo i dogovor o neophodnosti donošenja izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji treba da ponudi kvalitetnija sistemska rješenja, uz naše očekivanje da će ona biti u pravcu povećanja minimalne penzije koju prima oko 11.000 penzionera", navode u saopštenju. 

Komentari: 1

Peśo

19. 05. 2019 - 22:51

Koliko se može primijetiti partije iz vlasti reaguju, a da li SD podržava prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.?
Novi komentar